Tratament de dezinsectie - dezinfectie termica este o noua metoda dinamica si alternativa de dezinsectie. Aceasta inlocuieste toate metodele de dezinsectie toxice/chimice existente si este sigura, eficienta si cel mai importat non - chimica, non- toxica.
Tratamentele termice se adreseaza:
- Insectelor care traiesc in depozitatele de alimente (toate etapele ciclului de viata al acestora) - Tribolium sp., Stegobium sp., Sitophilus sp., Lasioderma sp.
- Plosnita de pat;
- Gandacul Dermestidae ( gandacii de piele);
- Gandacul de bucatarie (Blattella germanica);
- Ciupercilor.

- Expunerea insectelor la temperaturi de peste 50° C duce definitiv la moartea acestora;
- Moartea poate sa apara in toate stadiile insectelor (adulti, larve, oua);
- Moartea rezulta din deshidratarea insectelor, topirea membranelor celulare, schimbarea echilibrului de sare

Procesul de dezinsectie / dezinfectie termica are la baza o schita standard a proiectului. Aceasta trebuie sa cuprinda urmatorii pasi:
- Pregatirea suprafetei ce se doreste a fi tratata iar in functie de temperaturile ce se vor folosi si ce contine spatiul aceasta trebuie eliberat sau nu;
- Perioda de pre-incalzire dureaza intre 8 si 12 ore;
- Perioada tratamentului termic este suprinsa intr 12 si 36 ore (difera in functie de volumul tratat);
- Perioada de racire 8 si 12 ore trebuie si ea facuta treptat pentru a nu distruge obiectele aflate in spatiu.
Pregatirea suprafetei se face prin:
- Oprirea oricarei operatiuni si deconectarea de la energia electrica si de la aerul sub presiune;
- Oprirea oricarui echipament cu aer de stingere;
- Indepartarea Produselor alimentare ( in special produsele alimentare vulnerabile la temperaturi ridicate); Rezervelor de gaz sub presiune; Materialelor inflamabile; Echipamentele sensibile; Extinctoarele.
- Deconectarea senzorilor pentru incendii.
- Etansarea.
Radiatoarele electrice sunt plasate in spatiul de lucru iar introducerea si recircularea aerului se face la o temperatura tinta ce nu trebuie sa depaseasca 60 °C. Temperaturile sunt monitorizate in timp real, folosind senzori wireless pentru a asigura temperaturi letale care sa fie atinse fara a afecta spatiul si continutul sau.
Ventilatoarele cu temperaturi ridicate circula aerul cald in spatiul vizat pentru a patrunde in crapaturi, fisuri si in zonele cu o infestare grava.
Avantajele tratamentului termic in defavoarea celor de dezinsectie / dezinfectie clasice:
- Eficient, sigur si ecologic;
- Omoara toate etapele ciclului de viata al insectelor – dela oua pana la adult;
- Non-toxic, non-coroziv si non-rezidual;
- Tratamentul termic permite inspectarea si detectarea zonelor de aparatie a insectelor pentru a se lua masuri corecte de tratament.
- In timpul tratamentului termic, zonele adiacente non- tratate, cum ar fi birouri, transport, etc trebuie sa ramana operationale.
- Toata structura sau o parte a instalatiei (tratament-stop) pot fi tratate termic;
- Tratamentul termic poate fi efectuat in conditii de vreme calda si rece;
Domeniile de aplicare ale tratamentelor termice sunt vaste. Aceasta pot in principiu sa fie folosite peste tot. Enumeram in cele ce urmeaza cateva dintre locatiile unde se aplica aceste tratamente:
- Morile de faina;
- Morile de orez;
- Morile de porumb;
- Productia de hrana pentru animale;
- Productia de produse de panificatie;
- Productia de alimente;
- Brutarie;
- Depozite;
- Mancare pentru copii;
- Industria carnii de porc;
- Industria tutunului;
- Hoteluri/Spitale;
- Prelucrarea si stocarea lemnului;
- Organic!
- Masinile de aplicatii.
Imagini de la un proiect de dezinsectie termica la o fabrica de produse de panificatie:
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.