Termonebulizatorul este un echipament utilizat in special la tratamentele de dezinsectie dar si la dezinfectii. Principiul lui de functionare este simplist - pulverizarea solutiei de lucru sub forma de particule foarte fine (la nivelul micronilor). Fiind incalzite de aerul generat de motorul pe benzina si fiind foarte usoare acestea "plutesc" foarte mult in aer si ocupa tot volum incaperii unde este pulverizat (la utilizarile in door).
Echipamentele de termonebulizare functioneaza cu benzina (fara amestec de ulei) dupa principii de aprindere de la bujie. Un amestec de benzina/aer este aprins in camera de combustie care isi urmeaza extinderea pe tubulatura rezonatorului cu o frecventa cuprinsa intre 80 si 110 aprinderi pe secunda (in functie de tipul echipamentului). La capatul rezonatorului, amestecul de solutie ce se doresc a fi pulverizat este injectat o data la 4 - 5 msec in curentul de aer cu viteză mare ce provine de la camera de ardere și este dispersată în picături fine de aerosoli, care sunt distribuite într-o, ceață densă extensivă. Combustibil și amestecul de ceață sunt transmise de către o mică presiune pozitivă în rezervoare. Sistemul are, cu excepția diafragmelor, fără componente în mișcare și, prin urmare, practic, nici o uzură.
Energia electrica este necesara doar pentru pornirea masinariilor, nu este necesara aprinderea electrica in timpul operarii. Capacitatea bateriilor este selectata sa se potriveasca consumului de energie a valvei magnetice a dispozitivului de oprire automata sau pentru pornirea electrica ON/OFF a solutiei de lucru pentru echipamentee dotate cu asa ceva.
Cand faceti pulverizarea la baza copacilor sau a tufelor particulele pulverizate se ridica pe sub frunze si in acest fel strapung toate vegetatia oferind rezultate maxime, mai bune decat in cazul tratamentelor cu ceata rece.
Daca se utilizeaza la spatii exterioare cu multa vegetatie tratamentul se face la nivelul solului dar "ceata calda" generata se va ridica si imprastia.
Produsele recomandate pentru generarea de ceata calda:
Instructiuni utilizare pentru temonebulizator, generator de ceata calda
Informatii despre cum se face PORNIREA termonebulizatorului:
1. Aparatul are nevoie de 4 baterii tip R24, care se baga in partea de jos a acestuia. Verificati ca asezarea a fost facuta cum trebuie apasand butonul de la finalul pompei. Ar trebui sa se auga un ticait (descarcare electrica in interiorul tevii de evacuare a gazelor).Recomandam utilizarea unor baterii superioare. Schimbarea lor se face foarte rar deoarece acestea se consuma doar la pornirea echipamentului.
2. Puneti benzina in rezervorul termonebulizatorului (aproximativ 80%)
3. Robinetul de substanta va ramane inchis (pe OFF, pozitie perpendiculara pe rezervor)
4. Se deschide busonul de pe rezervor la maxim (butonul rosu)
5. La prima pornire este necesara o pompare mai energica pentru ca aparatul sa se alimenteze cu benzina (de 20-30 ori). Urmatoarele dati in schimb fiind suficient 2-4 pompari. Atentie!!! Daca aparatul nu produce un ticait la primele pompari verificati daca bateriile au fost puse corect.
6. Dupa pornire se mai pompeaza de 1-2 ori pana aparatul va merge constant (rotund).
7. Se reduce debitul de benzina din butonul rosu de pe carburator cu 1/4 - 1/5 ture pana aparatul se echilibreaza.
8. Se porneste robinetul solutiei , iar in aproximativ 5 secunde incepe pulverizarea solutiei de lucru.
Informatii despre cum se face OPRIREA termonebulizatorului
1. Pentru oprirea aparatului va trebui mai intai sa opriti alimentarea cu solutie de lucru – treceti robinetul pe OFF prin rotirea perpendiculara pe rezervor.
2. Dupa ce apartul nu mai pulverizeaza solutie, puteti sa intrerupeti si alimentarea cu benzina apasand butonul rosu de pe carburator. Invartiti apoi si acest buton in pozitia de OFF.
ATENTIE!!! in cazul in care se opreste alimentarea cu benzina inainte de cea cu solutie si daca solutia de lucru este pe baza de produs petrolier, aceasta va lua foc pe teava. Recomandam atentie sporita!!!
Aparatul nu se poate alimenta cu benzina sau cu solutie de lucru in timp ce functioneaza. Acesta trebuie mai intai oprit.
Pentru tratamente mai indelungate este obligatorie o pauza necesara racirii de 5 minute o data la 40 – 50 minute.
Alte cateva sfaturi practice in utilizarea termonebulizatorului:
1. Intotdeauna inchideti robinetul cu solutie treptat pana observati ca nu mai elibereaza ceata (solutie) inainte sa opriti foggerul (alimentarea cu benzina) .
2. Folositi foggerul numai in pozitia orizontala , nu il inclinati, daca motorul se opreste singur solutia va curge pe podea si nu inapoi in rezonator/motor. Daca foggerul nu este echipat cu dispozitiv de intrerupere in caz de urgenta, nu-l lasati nesupravegheat.
3. In functie de lucrarea pe care o aveti(spatii mici 40 m 2), luati in calcul faptul ca foggerul nu trebuie sa absoarba ceata pe care o elibereaza pentru ca astfel diafragma aparatului va devenii lipicioasa si motorul se va opri. Pentru a prevenii acest lucru folositi foggerul din exterior.
4. Cand ati terminat lucrarea este recomandat sa lasati in rezervorul cu solutie aproximativ 100mll de motorina sau ulei de rapita in functie de ce substanta folositi pentru ca tevile sa ramana curate iar robinetul solutiei in pozitia deschis pentru a nu sta in tensiune.
5. Nu lasati in rezervorul de substante virkon ,hiperox, acid paracetic sau acizi dezinfectanţi pe bază de peroxid , intotdeauna goliti . Nu lasati formaldehida in rezervorul cu solutie mai ales la temperaturi de pana 10 grade celsius.
6. Amintiti-va ca folosind substane be baza de apa nu veti avea acelasi efect vizibil impresionant comparativ cu o substanta pe baza de ulei asta nu inseamna ca dizinfectantul nu-si face treaba
7. Dezinfectantii pe baza de glutardehide vor lasa o substanta maronie , lipicioasa pe diafragma daca foggerul aspira ceata.
8. Intotdeauna folositi o palnie care are si filtru pentru rezervorul de petrol. Dupa aproximativ 10 min de functionare foggerul devine foarte fierbinte , deci NICIODATA sa nu folositi o canistra de 25 L pentru a incarca dispozitivul .
Am de reparat un term
ofogar Dina - fog, producător american.
Am un Fogger Igeba TF 35 nou si se oprește după 30-40de secunde sau în momentul când pornesc robinetul de pulverizat soluție.ma puteti ajuta?
Ati incercat sa mariti debitul de benzina in timpul functionarii, aproximativ jumatate de tura?
Am un fogger Igeba evo 35, am montat kitul de conversie pentru soluti pe baza de apa,intrebarea este pot folosi aparatul si cu soluti pe baza de motorina?
Daca aveti montat kitul de conversie pentru solutii pe baza de apa este indicat sa nu folositi si solutii pe baza de motorina. Utilizati solutiile in functie de kitul pe care il montati.