
Biologie: şobolanul cenuşiu este un animal foarte social, adaptabil şi inteligent. El este activ în principal la lăsatul serii şi noaptea, dar unii şobolani pot fi activi uneori şi pe timpul zilei. Şobolanul cenuşiu trăieşte în grupuri de 50 -250 de indivizi, care în general sunt formate dintr-un mascul şi mai multe femele, animale tinere şi pui. Cei ce aparţin unui anumit grup se recunosc după un miros specific grupului respectiv.
Membrii aceluiaşi grup — familie manifestă un comportament teritorial puternic. Şobolanii cenuşii ce nu aparţin grupului, sunt fără excepţii alungaţi sau omorâţi (canibalismul este posibil). Experienţele individuale ale unor şobolani pot fi împărtăşite mai departe celorlalţi membri. Şobolanii cenuşii se înmulţesc pe tot parcursul anului.
Perioada de gestaţie durează 24 de zile. Femela şobolan naşte de 2 -7 ori pe an câte 6 -10 pui, care sunt la naştere orbi şi fără blană. Femelele pot făta pe an chiar şi 1000 de pui. La creşterea puilor iau parte deseori mai multe femele. Puii sunt alăptaţi aproximativ trei săptămâni. Când ajung la vârsta de 6 -7 săptămâni ei sunt deja independenţi, iar la 3 luni ajung la maturitatea sexuală. Animalele tinere şi puii au un comportament foarte jucăuş. Şobolanii cenuşii sunt omnivori. Spectrul alimentelor consumate cuprinde seminţe, muguri, fructe, ouă de păsări, carne. stricată şi stârvuri de animale, mamifere mici etc. Ei evită totuşi alimentele necunoscute, comportament ce este cunoscut ca “misoneism”. Speranţa de viaţă a şobolanului cenuşiu este de maximum 4 ani, vârstă la care rareori ajung, dacă trăiesc în natură.
Răspândire: şobolanii cenuşii sunt originari din Asia de est. Ca specie sinantropă însă, ei sunt astăzi răspândiţi în toată lumea. Prin intermediul vapoarelor drept mijloace de transport, şobolanii s-au extins până în insulele cele mai izolate. Pot fi întâlniţi în sate şi oraşe, unde stau în pivniţe, depozite, grajduri, conducte de canalizare, locuri de depozitare a gunoaielor precum şi în alte clădiri, unde găsesc suficientă hrană şi ascunzători. In natură ei îşi sapă vizuini subterane, ce se împart în galerii lungi.
Dăunător: tipic dăunător de provizii, materiale şi pentru igienă. Şobolanii consumă alimente de toate tipurile, pe care le contaminează cu excremente, urină şi secreţii. Ei rod însă şi mobilă, cabluri electrice, scânduri, rafturi, grinzi, uşi, plastic etc, fiind astfel încadrate şi la categoria dăunătorilor de materiale. Şobolanii cenuşii acţionează ca purtători a numeroase boli infecţioase, ce pot fi transmise la om şi la alte animale. Ei reprezintă astfel şi mijloace de răspândire a puricilor, care pot fi purtători de ciumă. De asemenea şobolanii cenuşii pot transmite viruşi de Lassa (agenţi patogeni ai febrei de Lassa), viruşi Lyssa (agenţi patogeni ai rabiei) şi Salmonella, trichină precum şi alţi ectoparaziţi şi endoparaziţi.
Capcane mecanice recomandate pentru combaterea sobolanilor:
Capcanele mecanice pentru sobolani sunt dispozitive rezistente, fabricate din metal si / sau plastic dur. Se pot utiliza in interiorul cladirilor dar si la exterior. Sunt variantele recomandate pentru deratizarea la interior, in defavoarea variantei cu raticide, rodenticide. Avantajul acestor capcane este faptul ca daunatorul se prinde pe loc, eliminand astfel riscul de raspandirii lesurile in locurile nedorite, cum se poate intampla in cazul raticidelor. Se foloseste impreuna cu un atractant sau orice alt aliment cu aroma, miros puternic care sa atraga, ademeneasca sobolanul. Atractantul se pune pe clapeta ce face declansarea capcanei iar cand sobolanul va veni sa manance se produce declansarea. Exista variante de capcane care blocheaza daunatorul in interior si modele care il omoara pe loc. In ambele cazuri sobolanii sunt indepartati intr-un mod controlat, mult mai bine decat in cazul folosirii raticidelor. Capcanele mecanice sub forma de clesti, care omoara daunatorul imediat, sunt mai periculoase si se recomanda a se folosi in zone unde nu au acces alte animale, copii sau oameni neinstruiti. Acestea pot cauza accidente daca sunt utilizate fara sa se respecte instructiunile. Daca utilizati capcane mecanice care nu omoara sobolanii va recomandam sa cititi si articolul despre cum sa elibati un sobolan capturat intr-o capcana autoblocanta
Capcane adezive recomandate pentru combaterea sobolanilor:
Capcanele adezive sunt produse pentru combaterea sobolanilor ce se folosesc in special la interior cladirilor deoarece trebuie protejate de praf si umiditate. In compozitia adezivului este inclus atractantul. Se recomanda utilizarea capcanelor in statii de intoxicare care sa ajute la pastrarea proprietatilor adezivului dar si copii sau alte animale sa se accidenteze. Sunt ideale pentru utilizarea in zone neperturbate cum ar fi automatele de snack-uri si bauturi, dulapuri, standuri comerciale, mansarde, gospodarie, restaurante, baruri, birouri etc.
Rodenticide, raticide recomandate pentru combaterea sobolanilor:
Raticidele, denumite si rodenticide sunt produse formulat sub forma de pasta, blocuri parafinate, peleti sau grau decorticat de diverse culori. Acestea au la baza o compozitie alimentara otravita cu diverse substante active coumatetralyl, bromadiolon, brodifacoum, flocoumafen. In functie de substanta activa din interiorul rodenticidului si concentratia acesteia, este necesara o anumita cantitate pentru a omora un sobolan. Pentru mai multe informatii va recomandam sa cititi articolul aceasta. O greseala foarte des intalnita este alegerea produsului in functie de culoare.
Este obligatorie utilizarea rodenticidelor in statii de intoxicare pentru a proteja animalele nevizate si copii de intoxicari accidentale.
Statii de intoxicare recomandate pentru combaterea sobolanilor:
Statiile de intoxicare sunt echipamentele in care se pastreaza in sigurata si bune conditii raticidele, rodenticidele, capcanele mecanice si adezive, pentru a oferi rezultate pe termen indelungat. Sunt foarte utile pentru ca protejeaza si animalele ce nu sunt vizate sa intre in contact cu produsele de combatere a daunatorilor din interior. Sunt prevazute cu mai multe intrari pentru a incuraja rozatoarele, care sunt foarte circumspecte cand vine vorba de incaperi cu o singura intrare. Materialele din care se fabrica sunt: carton, metalic, plastic si lemn. Modelele in care se utilizeaza rodenticide, raticide trebuie sa fie obligatoriu prevazute cu cheie de siguranta.
Unele modele de statii de intoxicare sunt fabricate partial sau total din materiale transparente, pentru a permite monitorizarea mai usoara, fara a fi necesara deschiderea lor.
Odorizante pentru indepartarea mirosului de lesuri de sobolani:
Neutralizatoarele de mirosuri neplacute sunt folosite in subsoluri, spatii de depozitare, debarale, camere unde se afla cosuri de gunoi, dulap, in masina sau chiar si atunci cand plecati o lunga perioada de acasa. Daca din cauza unui tratament de deratizare nepotrivit aveti lesuri de sobolani in pereti, mirosul din incaperi va fi extrem de puternic si neplacut. Iar daca accesul dificil nu va permite sa interveniti pentru indepartarea sobolanilor morti din pereti, in aceasta situatie se recomanda utilizare acestor produse care vor absorbi mirosurile neplacute precum un burete. Ofera rezultate optime in orice climat unde se afla o umiditate ridicata sau detinatorilor de animale de companie.
Pentru a elimina mirosurile neplacute nu este nevoie ca produsul sa intre in contact cu sursa mirosului, doar plasati-l in camera aproape de sursa iar mirosul neplacut va disparea in 24 de ore.
Repelenti pentru blocarea accesului sobolanilor:
Blocarea accesului sobolanilor din exteriorul cladirilor se facea foarte greu deoarece daunatorii fac gauri in pereti, rozand si zgariind. Recomandam pentru alungarea sobolanilor si etansarea gaurilor deja facute utilizarea pastei MouseStop care le blocheaza accesul. Proprietatile unice ale pastei MouseStop ii permit sa fie folosita pe scara larga in toate industriile, chiar si alimentara: bucatarii, brutarii, centre de distributie, companii de productie si firme cu spatii supuse igienei publice si cerintelor de mediu, deoarece nu este toxica si este inofensiva pentru animale. Are in compozitie amestec de uleiuri vegetale, materiale de umplutura si granule de polistiren. Actioneaza prin etansarea zonelor de acces, fisuri, rosturi sau gauri, blocand accesul sobolanilor dar si altor daunatori.
buna ziua ! ne confruntam cu o problema neplacuta aparuta recent . am observat miscari de trupe(sobolani) curios numai intr-o anumita zona a curtii . acola apar,se joaca si dispar . dupa o perioada reapar . intrebarea este daca aveti o solutie radicala pt acesti indivizi . cum trebuie procedat pt combaterea lor ? am pus ceva pliculete cu un tip de otrava . care este cea mai eficienta dintre toate ? multumesc mult pt orice sfat primim . cu respect nicolae dinu . numarul de tel 0737 007 357.
Bună ziua . Lipsind o perioadă , m-am pomenit ín camara apartamentului ( parter la bloc ) , unde am pus pe o farfurie carne la dezghețat , cu un pui de șobolan , pe care l-am și vazut când am aprins lumina . Am aruncat carnea , lângă care am gasit 2 excremente și am ínchis și izolat cu bandă ușile de la cămară . Este 1 săptămână de când nu am deschis . Mai las lumina aprinsă și lovesc ín ușă . Ce mă sfătuiți pentru a scăpa de intrus ? Mulțumesc anticipat ...
Va trebui sa deschideti camara si sa verificati daca rozatorul mai este in spatiul respectiv. Dupa atat timp poate gasi sau crea noi galerii prin care poate circula. Daca este inca prezent, atunci se pot monta capcane adezice cum ar fi Ghilotina Duke (http://www.pestcontrol-expert.ro/ghilotina-capcana-t25-5-duke-adeziv-soareci.html). Ca atractant, in mijlocul capcanei se aplica alimente ca nucile, biscuiti aromati, alune sau unt de arahide.
Buna ziua,de ceva timp ma confrunt cu o problema mare.sobolani in tavanul de rigips.eu stau la demisol.au aparut prima oara intr-o camara pe hol unde era o teava de fonta sparta si anulata.dupa ce am pus otrava si am omorat sobolanul am pus ciment cu cioburi pe teava.asta se intampla in luna decembrie iar de cateva zile au reaparut in acelasi loc.si in ca sa cred ca au ros peretele de caramida.ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai probabil au gasit un alt loc de acces in locuinta. Totusi raticidele nu sunt atat de recomandate la interior, doarece dupa ingerare sobolanii mor la interval de 3-5 zile in locuri ascunse si pot deveni focare de infectie. Ati incercat sa efectuati o deratizare in subsol?