
Mai bine de 6% din productia de grau a Romaniei a fost deja distrusa de soarecii de camp, care am mancat graul direct din camp. Cauzand pierderi de peste 40 de milioane de Euro dupa spusele lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Romane ai Producatorilor Agricoli(FNPAR).
"Aproape 6-7 procente din recolta noastra de grau de anul acesta a fost mancata de soareci de camp. In acest an a fost o crestere majora a populatiei de soareci. A fost incredibil, atacuri cum n-am mai vazut vreodata", a spus Viorel Matei.
Matei crede ca motivul acestei cresteri a populatiei de soareci, a fost cauzata de interdictia pusa de autoritatile din Romania folosirii tuturor produselor pentru controlul daunatorilor, din moment ce produsele folosite de fermierii romani nu sunt aprobate de UE.
Produse recomandate pentru combaterea sobolanilor, raticide, rodenticide:
Conform calculelor presedintelui FNPAR, din cele 6.8 milioane de tone de grau, 400.000 au fost mancate de soareci. Cauzand pierderi de peste 40 de milioane de Euro, la o medie de pret de 100 de Euro pe tona.
Ministerul Agriculturii raporteza productia Romaniei la 7.37 milioane de tone in acest an, dar Viorel Matei spune ca aceste cifre sunt mult prea optimiste.
"Aceste estimari au fost facute le inceputul campaniei de recoltare, cand au fost colectate 15-20% din recolte, si intr-adevar productia era mare. Dupa aceea au venit ploile si productia pe hectar a scazut de la 5.000 de kilograme la 4.200 de kilograme pe hectar. Un al treile val de ploi a inceput si productia a scazut si mai mult pana la 1.800 kilograme pe hectar.", a spus presedintele federatiei Viorel Matei.
Produse recomandate pentru combaterea rozatoarelor, statii intoxicare:
Atacurile soarecilor cresc odata ce recolta se coace, de aceea este imperativ ca graul sa fie recoltat foarte repede, lucru ce nu s-a intamplat in acest caz.
Avand in vedere acesti factori, adevarata valoare a recoltei de grau este de 6.8 milioane de tone, din care doar 6.4 milioane de tone au supravietuit atacului soarecilor. Iar pierderile nu se opresc aici, soarecii si sobolanii pot face ravagii mai apoi in spatiile de depozitare daca nu exista niciun fel de control al daunatorilor.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.