Desi este o insecta specifica marilor culturi agricole (grau), spre finalul sezonului agricol (septembrie - octombrie), din cauza lipsei de hrana, plosnita graului migreaza spre zonele urbane, constituindu-se intr-un factor de disconfort pentru populatie. Inofensiva, in sensul biologic al termenului, pentru om, provoaca o stare de repulsie prin mirosul puternic pe care il raspandeste atunci cand este strivita. De culoare maron sau verde (in cazul exemplarelor tinere) plosnita agricola este un "daunator".
Produse recomandate pentru combaterea plosnitelor verzi, de cereale, gandacilor mirositori:
Descirerea tratamentului impotriva plosnitelor de verdeata:
- Aplicarea insecticidului se face rezidual – cu pompa de spate, specifica activitatii de dezinsectie si dezinfectie dar si cu atomizorul sau alte pulverizatoare mai puternice;
- Se va trata INTEGRAL suprafata ce se banuieste a fi infestata de plosnite prin benzi transversale (perimetrale) pentru generarea unei protectii de suprafata; Se incepe prin tratamentul perimetral, benzile de tratament urmand a fi consecutive pentru a nu se lasa nici o parte a spatiului netratata.
- Daca vegetatia (iarba) este inalta, insecticidul nu va ajunge la baza solului, unde plosnitele se ascund de obicei, tratamentul urmând a se degrada si mult mai repede datorita factorilor naturali de mediu;
- In cazul in care este imposibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului prin nebulizare la rece, aparatele de nebulizare urmând a fi indreptate la 45° catre sol si setate pe puterea maxima pentru penetrarea barajului de vegetatie;
- Aplicarea se poate face si pe copaci, in general pe vegetatie dar si pe pereti.
- Este de retinut faptul ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pâna la prima ploaie; de asemenea, si roua in exces poate afecta eficacitatea tratamentului, mai ales daca vegetatia este abundenta si inalta;
Informatii utile despre Insecticidul utilizat impotriva plosnitelor:
- Insecticid piretroid cu spectru extrem de larg de actiune asupra insectelor artroprode.
- Nu este periculos in aplicare si nici nu genereaza pericole ulterioare aplicarii pentru vietuitoarele non-vizate (animale de casa, oameni, etc) sau vegetatie;
Doze de aplicare si concentratiile insecticidelor prezentate mai sus recomandate la tratamentele impotriva plosnitelor "mirositoare":
Pentru uz casnic recomandam diluarea a 50 ml de insecticid concentrat cu 1-2 L apa intr-un sprayer de mana (poate fi similar celor cu care se stropesc/spala geamurile).
Recomandam utilizarea atomizoarelor pentru spatiile utilizare pentru rezultate optime dar tratamentul poate fi aplicat si cu ajutorul pompelor de joasa presiune (tratament rezidual) accordand mai multa atentie modului de lucru:
Pentru infestare minora/preventiv - concentratie de 1%:
50ml insecticid ........ 5 litri apa ........ pentru suprafata tratata de 120 mp
1000ml insecticid ........ 100 litri apa ........ pentru suprafata tratata de 2400 mp
Pentru zone cu grad mare de infestare - concentratie de 2% - doza recomandata pentru aplicare cu pompa de joasa presiune:
100ml insecticid ........ 5 litri apa ........ pentru suprafata tratata de 120 mp
1000ml insecticid ........ 50 litri apa ........ pentru suprafata tratata de 1200 mp.
--------Cititi mai multe informatii despre plosnitele cerealelor.
defapt se stie ca plosnita cerealeler se inmulteste rapid si ca este umpic periculoasa
Ce urmări sunt dacă ai fost ciupit de ploșniță de cereale, și cum arăta ciupitira
Plosnita cerealelor nu ciupeste si nici nu se hraneste cu sagele omului. Este posibil sa aveti plasnite de pat, iar tratament si mod de combatere gasiti aici (http://www.pestcontrol-expert.ro/blog/dezinsectie-plosnite-in-locuinte/).
Solutii pentru culturile bio exista? Care sunt dusmanii naturali ai plosnitei? Multumesc
Pentru ca va putea indica un tratament bio, va rugam sa ne precizati in ce cultura este prezent atacul.
Un solar de 400 mp cu rosii si ardei gras - ataca foarte intens in ultimii ani. Multumesc
Pentru combaterea plosnitei cerealelor in gradina de legume se pot efectua tratamente cu insecticide cum ar fi Novadim Progress (http://www.pestcontrol-expert.ro/novadim-progress.html) sau Mavrik (http://www.pestcontrol-expert.ro/mavrik-2-f.html).
a aparut si pe o bolta de vita de vie
am tberatat cu pyrinex rezultate slabe
tot bucurestiul este piln de plosnita nu se poate oare face ceva ? multumesc
La nivel de oras, ca si tratament, doar primaria este cea in masura sa efectueze aceste tratamente.
In vita de vie se aplica insecticide periodic (la interval de 7 zile), cu insecticide ca Faster (http://www.pestcontrol-expert.ro/faster-10-ce.html) sau Karate Zeon (http://www.pestcontrol-expert.ro/karate-zeon-50-cs.html).
Ce tratament bio se poate folosi intr-o cultura de goji si alun care sunt infestate cu plosnita cerealelor. Este al doilea an in care cultura este compromisa. Azi am vazut ca si zmeura a inceput sa fie roasa la frunze si le banuiesc tot pe scarboseniile astea.
Bună seara! Abia s-a încălzit că au apărut mizeriile astea de ploșnițe pe balcon! Sînt dăunătoare plantelor și florilor de balcon? Dacă da, cum le pot stîrpi căci le găsesc în ghivece pe pămînt printre tulpini. Mulțumesc!
Intr-adevar, in momentul in care incep sa creasca temperaturile, iese din hibernare plosnita cerealelor. Pentru combaterea acestora se poate aplica un insecticid cum este Karate Zeon (http://www.pestcontrol-expert.ro/karate-zeon-50-cs.html), o fiola de 2 ml dizolvata in 8 litri apa.
La cit timp se aplica insecticidul Karate Zeon in plantele si florile de balcon ,impotriva plosnitelor de cereale? Se aplica pe toata planta sau doar la nivelul solului din ghivece?
Nu este necesar sa se aplice preventiv. Insecticidul se aplica la primele semne de aparatie a daunatorului.
Am găsit 2 plosnite verzi cuplate pe castraveți. Pe lotul respectiv (cca 150m) mai am roșii ,vinete ardei. Ce trebuie să folosesc, și cum se face dezinsecțiia? Pe frunze, la rădăcină? Mulțumesc mult.
Solutia de insecticid se aplica pe frunzele plantelor, nu la radacina. Pentru combaterea plosnitelor se aplica insecticide cum ar fi Karate Zeon (https://www.pestcontrol-expert.ro/karate-zeon-50-cs.html) sau Faster (https://www.pestcontrol-expert.ro/faster-10-ce.html).
Daca am o gasit plosnite de cereale in tot apartamentul, balcon, dormitoare si holuri, cum pot face dezinfectia?
Dezinsectia la interior, pentru combaterea plosnitei cerealelor se poate efectua cu insecticide cum ar fi K-Othrine WG 250 (http://www.pestcontrol-expert.ro/k-othrine-wg-250.html), un plic de 20 g diluat in 5 l de apa sau Cytrol Forte (http://www.pestcontrol-expert.ro/pelgar-cytrol-forte-wp-20-g.html) un plic de 20 g diluat in 5 de apa.
Plosnita verde a pus stapanire pe gradina mea. E peste tot ; pe rosii ,ardei , castraveti , fasole, galbenele etc. Ajutati-ma sa scap de ea.
Se pot efectua tratamente cu insecticide ce au in spectrul lor de combatere si plosnitele precum Novadim Progress (https://www.pestcontrol-expert.ro/cheminova-acaricid-novadim-progress-20-ml.html) sau Mospilan (https://www.pestcontrol-expert.ro/mospilan-20-sg.html), insa, trebuie aplicate doar la culturile legumicole omologate (in functie de ceea ce aveti in gradina), intrucat timpul de pauza de la efectuarea ultimului tratament si pana la recoltare este mentionat de catre producator doar pentu aceste culturi.
Buna ziua,
la cat timp trebuie repetata dezinsectia in locuinta pentru combaterea plojnitelor de cereale? Respectivele insecticide sunt periculoase pentru oameni, la contactul cu zonele pe care se pulverizeaza solutia?
Multumesc!
Buna ziua, tratamentul se poate repeta dupa 7-10 zile. Avand in vedere ca este mai dificil de combatut este recomandat sa incercati pe cat posibil, ca acestea sa nu mai patrunda in interior. In momentul aplicarii insecticidelor precum si in urmatoarele 4-6 ore, limitati accesul copiilor si al animalelor de companie in spatiul tratat. Apoi, se patrunde, se aeriseste si aspira. Daca il veti aplica pe suprafete sensibile ( de exemplu, blaturi, sertare etc.), ce pot lua contact direct cu alimentele, le puteti sterge cu o laveta umeda.