Comanda din: 15-06-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Scapa de Melci din grădină si curte - Cum identifici si combati


Melcii au fost blestemul grădinarilor de generații. De-a lungul timpului au fost descoperite mai multe metode pentru a controla acești dăunători, însă unele metode sunt mai eficiente decât altele .
Vă vom prezenta în cele ce urmează un " ghid complet" al tuturor modurilor de a scăpa de melci, sau pur și simplu de a-i ține sub control, astfel încât să puteți alege o metodă sau o combinație de metode, care se va potrivi cel mai bine în încercarea de a scăpa de acești dăunători din grădina dumneavoastră.
Metodele de control ale melcilor ce urmează a fi prezentate sunt metode ecologice, cu execepția uneia ( îi veți vedea dezavantajele la momentul potrivit) și trebuie de știut că acestea nu sunt enumerate în ordinea eficienței lor. Un aspect ce trebuie luat în calcul este faptul că fiecare din aceaste metode acționează asupra dăunătorilor în grade diferite, și după ce veți parcurge acest ghid, veți ști cu siguranță care este cea mai rapidă și ușoară soluție pe care o puteți pune în aplicare pentru a scăpa de neplăcuții dăunători care v-au invadat grădina. Și ce poate fi mai plăcut pentru un gădinar, decât de a avea plante sănătoase și neatacate de devoratorii extrem de leneși dar extrem de mâncăcioși.scapa de melci si limacsi

Să ne cunoaștem inamiculsnails-slugs9
Mai înainte de toate trebuie să cunoașteți câteva lucruri esențiale despre modul și ciclul de viață al melcilor, pentru că numai o bună informare cu privire la aceștia vă poate ajuta să le depistați prezența și să scăpați mai ușor de ei.

Descriere
Melcul se deosebește de limax prin faptul că posedă cochilie și pot atinge dimensiuni între 2.5 - 4 cm lungime, iar melcul de banană măsoară între 10 - 15 cm lungime. Cele mai multe specii de melci sunt închiși la culoare, de regulă gri închis, cafenii, verde, sau negru; unii au pete întunecate sau modele. Ei lasă o urmă caracteristică lipicioasă de mucus în urma lor. Ouăle depuse de aceștia sunt translucide, ovale sau rotunde și sunt depozitate în saci gelatinoși.

Plantele afectate
Orice tip de plante sau arbuști.

Daune
Melcii se hrănesc mai ales cu materii vegetale aflate în descompunere. Aceștia se hrănesc, de asemenea, cu țesuturile suculente ale plantelor lăsând găuri mari în frunze, tulpini, fructe și chiar bulbi. Ele pot devasta complet răsadurile și deteriora grav lăstarii tineri și plantele. Melcii pot urca în copaci și arbuști pentru a-și procura hrana. Melcii apar și se înmulțesc în număr mai mare provocând cele mai mari pagube în anii ploioși, și în regiunile cu condiții de umiditate, sau cu precipitații abundente.

Ciclul de viață
Adulți depun sacii cu ouă în solul umed, sub pietre sau containere, sau sub resturile din grădină. Ouăle eclozează în 2 până la 4 săptămâni. Melcii ajung la maturitate între 5 luni și 2 ani.

Metode de a scăpa eficient de melci:
1. Culesul cu mâna
Culesul și eliminarea melcilor (prin scufundarea lor într-o găleată cu apă sărată ) funcționează, pentru că dacă adunați toți adulții înainte ca aceștia să se reproducă, situația se va îmbunătăți în mod dramatic, pentru că cei mici pe care i-ați ratat, nu vor putea crea mari pagube. Puteți face acest lucru în timpul zilei, sau pe timp de noapte dotați cu o lanternă și depozitați-i într-un recipient înalt de unde să nu poată să iasă, în care ați pus în prealabil apă cu săpun sau apă cu sare .
Sfat: Dacă aveți de gând să folosiți această metodă e bine să utilizați betișoare sau o pensetă. Folosirea mănușilor vă poate îngreuna munca iar culesul melcilor cu mâinile goale poate fi neplăcută datorită mucusului care se va prinde de pielea dumneavoastră. Precauții - legate de sare și apa cu sare; Puteți să aruncați melcii într-o găleată cu apă sărată pentru a-i omorî, însă să nu puneți sare direct pe melcii din grădină întrucât veți distruge solul!

2. Montarea de capcane
Scopul acestei metode este de a convinge melcii să iasă din straturile de flori sau din grădina cu răsaduri și să se instaleze într-un “paradis” (capcană special creată să-i atragă) pe care ei îl consideră sigur. În realitate, este un “paradis” pe care ai de gând să-l arunci în fiecare zi.

Puteți face acest lucru prin plasarea pe pământ de:
- panouri plate;
- frunze de varză, așezate cu partea concavă în jos;
- coji de portocală, lămâie sau grapefruit, așezate cu partea concavă în jos;
- un ghiveci pus cu fundul în jos (o parte fiind ușor ridicată)
Melcii se vor târî spre acestea pentru a se feri de lumina și căldura soarelui, iar tot ce trebuie să faceți este ca în fiecare dimineață să le aruncați la coșul de gunoi. Așezați seara vasele, plăcile, frunzele de varză sau cojile, în grădină și verificați zilnic . Dacă dăunătorii sunt prezenți în acestea le aruncați și puneți altele proaspete. Verificați capcanele și distrugeți dăunătorii în fiecare dimineață până când numărul lor scade, apoi verificați săptămânal.

3. Bere sau amestec de drojdie cu miere
Melcii sunt atrași de mirosul de bere stătută sau de amestecul de drojdie și miere (practic trebuie să dizolvați în apă fiartă drojdie și miere, fără ca proporțiile să fie atât de importante). Plasați în grădină o farfurie plină cu bere stătută, sau cu amestec de drojdie și miere, având grijă ca partea de sus a farfuriei să fie la nivelul solului. Practic va trebuie să îngropați farfuria în pământ și numai marginea de sus să o lăsați la suprafață, la nivelul solului, astfel încât melcii să cadă în soluție și să se înece.

Sfat: Trebuie să aveți în vedere că pentru ca melcii să se înece, capcana pe care o montați trebuie să fie suficient de adâncă, având în vedere că trebuie luată în calcul și cochilia lor, iar pe de altă parte nu trebuie să ajungă la partea de sus pentru a ieși. Asadar, în cazul melcilor, o farfurie mai adâncă nu este suficientă, ci mai degrabă folosiți pe post de capcană o cutie de la iaurt sau un pahar de plastic adânc. Este important să verificați containerul zilnic pentru a vă asigura că broaște, alte viețuitoare sau alte obiecte nu au căzut accidental în capcană, și, de asemenea, să goliți și să umpleți capcana din nou la fiecare câteva zile.

4. Mâncare uscată pentru câini sau pisici
O altă metodă care atrage melcii și care-i îndepărtează de plantele dumneavoastră este folosirea de mâncare uscată pentru câini sau pisici. Iată ce trebuie să faceți :
- găsiți o tigaie de aluminiu subțire căreia trebuie să îi faceți câteva crestături de-a lungul marginii, astfel încât atunci când o montați pe pământ să creați câteva "uși" prin care melcii pot să pătrundă;
- puneți mâncare uscată pentru câini sau pisici în locul în care doriți ca melcii să vină;
- plasați tigaia cu susul în jos peste mâncarea pentru câini sau pisici, apoi puneți o greutate peste ea, eventual o piatră;

În fiecare dimineață, ridicați tigaia, strângeți melcii într-o pungă, legați-o bine și aruncați-o la coșul de gunoi.
Sfat: Dacă aveți o problemă cu ratonii, sconcși sau oposum în zona dumneavoastră, trebuie să vă asigurați că aceștia nu mănâncă momeala lăsată pentru melci. În caz contrar va trebui să încercați o altă metodă.

5. Benzi inhibatoare din cupru
Melcii nu pot tolera cuprul - în contact cu acesta simt un mic șoc electric – o ușoară electrocutare. Cunoașterea acestui lucru vă creează un mare avantaj, însă trebuie avut în vedere că această metodă creează doar o barieră împotriva melcilor. Nu-i va ucide, ci doar îi va ține la distanță de o zonă care nu este încă afectată. Aceast metodă poate fi extrem de eficientă în cazul copacilor, arbuștilor, ghivecelor de flori și a altor zone din curtea sau grădina dumneavoastră. După ce ați aplicat banda de cupru în zona dorită (pe trunchiul copacilor sau la baza ghivecelor), îndoiți spre exterior benzile verticale expuse în partea de jos.

Sfat: Această metodă funcționează doar dacă banda de cupru este suficient de lată, astfel încât melcii să nu poată să-și ridica trupurile peste ea. Pentru a crea o barieră reală împotriva melcilor banda de cupru ar trebui să fie lată de cel puțin 15 – 20 cm altfel, melcii vor reuși să treacă peste bandă fără să se atingă de cupru. Dacă este nevoie, pur și simplu dublați banda de cupru pentru a vă asigura că este suficient de lată. De asemenea, pentru ca banda de cupru să fie eficientă în permanență, aceasta trebuie curățată periodic cu oțet altfel își va pierde luciul și evident și efectul distructiv.

6. Obiecte care zgârîie
Obiectele care zgârie, cum ar fi cojile de ouă, șmirghel, așchii de lemn și pământ de diatomee ( acesta va trebui înlocuit în cazul în care se udă), funcționează excelent ca o barieră împotriva melcilor. Nici această metodă nu va elimina melcii din grădina dumneavoastră, dar le va încetini accesul spre plante și îi va ține la distanță o perioadă. De asemenea, puteți lipi benzi late de șmirghel pe trunchiul copacilor sau arbuștilor .

7. Prădători naturali
Găinile, rațele, broaștele țestoase, șobolanii, șerpii și unele specii de păsari, sunt mari consumatori de melci. Majoritatea oamenilor care au găini și rațe cu greu vor vedea vreodată un melc în curtea sau în grădina lor. Însă această metodă poate fi aplicată, în mod evident doar de cei care locuiesc în mediul rural sau într-un cadru favorabil creșterii acestor animale care se hrănesc cu melci.

8. Melci prădători
Există o specie de melci prădători numiți “Rumina decollata” care se hrănește cu melci mai tineri și folosirea lor poate fi o metodă ce merită încercată, dar trebuie avut în vedere că și aceștia pot să ciugulească plantele tinere din grădina dumneavoastră. De asemenea, dacă doriți să apelați la această metodă trebuie să luați în calcul că este nevoie de timp pentru a obține un grup stabil de melci prădători, însă multe persoane care au folosit această metodă au fost mulțumiți de rezultate.

E bine de știut însă, că această specie de melci sunt semi-tropicali și nu prosperă în grădini temperate sau reci, iar în unele locuri unde ar putea prospera această specie este interzisă fiind considerată o specie potențial invazivă . Dacă v-ați hotărât să încercați această metodă, trebuie să evitați folosirea în paralel de alte metode, cum ar fi montarea de momeli, organice sau chimice, pentru melci, deoarece acestea vor afecta și melcii prădători.

9. Zațul de cafea
Cu privire la această metodă de exterminare a melcilor, prin folosirea zațului de cafea, mulți specialiști consideră că e doar o soluție vehiculată în folclorul grădinărilor și că în realitate nu este eficientă în încercarea dumneavoastră de a elimina melcii din grădina dumneavoastră . În orice caz, dacă, totuși, ați folosit această metodă și a dat rezultate, e bine să o folosiți în continuare, după principiul nu înlocui ceva ce funcționează.

10. Pulverizați o soluție cu apă și oțet sau amoniac cu apă peste melci
Se amestecă părți egale de oțet și apă. Soluția obținută se pune într-un atomizor și se pulverizează peste melci.
La fel se procedează și cu soluția obținută prin amestecarea de apă cu amoniac (4 părți amoniac și 1 parte apă ). Se pare că această combinație “topește” melcii.

11. Folosirea de plante aromatizate
Plantați mentă sau salvie în grădina dumneavoastră. Se pare că mirosul degajat de aceste plante este respingător pentru melci. Această metodă acționează mai degrabă ca o barieră împotriva melcilor.

12. Folosirea de produse organice
Cele mai bune produse ecologice ce pot fi folosite împotriva melcilor sunt cele care conțin fosfat de fier, iar utilizarea lor nu are nici un efect nociv asupra oamenilor, animalelor de companie, peștilor, păsărilor și a altor viețuitoare. De asemenea, aceste produse pot fi utilizate în condiții de siguranță și în preajma plantelor și culturilor din gradină, fără a exista nici cel mai mic pericol de contaminare toxică a acestora. Și aceasta datorită faptului că fosfatul de fier este un compus organic care se găsește în mod natural în sol, iar în cazul în care momeala nu este consumată de un melc, materialul se descompune în îngrășământ pentru solul din grădina dumneavoastră.Un avantaj al fosfatului de fier este faptul că nu este volatil și nu se dizolvă ușor în apă, aspect care minimizează dispersarea acestuia dincolo de zona unde este aplicat.

Împrăștiați pur și simplu granulele ( nu puneți în grămezi) pe suprafața solului, în locurile în care melcii se hrănesc. În cazul în care terenul este uscat, acesta se udă înainte de a aplica momeala. Solul trebuie sa fie umed, fără ca apa să băltească pe acesta. Fosfatul de fier, se aplică pe sol ca o tabletă care conține, de asemenea, momeală pentru a atrage melcii.
În cazul în care dăunătorii mănâncă tableta, fosfatul de fier interferează cu metabolismul calciului în intestine lor, oprind melcii de a se mai hrăni aproape imediat. Aceștia mor după aproximativ 3 - 6 zile de la ingerarea tabletei. Fosfatul de fier este mai eficient decât produsele chimice pe bază de metaldehidă deoarece acest compus chimic încetează să mai fie eficient atunci când plouă sau vă udați grădina, în timp ce fosfatul de fier rămâne activ chiar și după udări repetate, timp de până la 2 săptămâni.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l știți este că trebuie să acționați împotriva melcilor adulți la începutul anului înainte de a depune ouăle. Dacă reușiți să-i eliminați înainte să apuce să se înmulțească, veți fi scutiți de prezența lor în grădina dumneavoastră pentru tot restul anului. Cel mai prielnic moment pentru a acționa împotriva melcilor, pe termen lung, este de a trata întreaga grădină toamna când solul e umed. În acest fel, primăvara, vor mai rămâne foarte puțini melci adulti care să-și depună ouăle. O nouă aplicare este necasară la sfarsitul iernii sau la începutul primăverii, și o a treia la cel mult o lună. Cu numai trei aplicări puteți să scăpați de neplăcuții dăunători din grădina dumneavoastră.

13. Folosirea de produse chimice
Majoritatea produselor chimice folosite împotriva melcilor au la bază metaldehide; Aceste produse sunt toxice și pot fi periculoase pentru animale de companie (câini, pisici, pești) mai ales că seamănă cu hrană pentru ei, motiv pentru care se recomandă folosirea de granule mai fine atunci când în zona în care se aplică au acces animalele de companie.
Metaldehida din produsele chimice deshidratează melcul destul de rapid (acesta putând pierde jumătate din greutatea corporală și își poate reduce la o treime dimensiunea) în cazul în care este otrăvit cu această substanță. Însă în cazul în care gradul de otrăvire nu este așa ridicat, melcii infestați se pot recupera dacă reușesc să se ascundă în solul umed sau dacă plouă. Multe momeli pe baza de substanțe chimice funcționează, însă respectarea instrucțiunilor de pe etichetă privind modul de utilizare este obligatorie și trebuie să fiți extrem de vigilenți la cum și de unde le aplicați având în vedere efectele adverse pe care le pot genera acestea.

7 Intrebari si Raspunsuri

 • Simina
  15/06/2016 at 9:36 am

  Buna ziua,Cum se numesc acele produse ecologice(care contin fosfat de fier) pentru combaterea melcilor.Ma intereseaza pentru a putea comanda.

  • PestControl Expert
   17/06/2016 at 9:22 am

   Nu cunoastem astfel de solutii, insa pentru combaterea limacsilor si melcilor se pot aplica moluscocide cum ar fi Agrosan (http://www.botanistii.ro/agrosan-b-500-gr.html) sau Optimol (http://www.botanistii.ro/optimol-moluscocid.html)

 • Dumitrescu Ionela
  01/07/2018 at 6:47 am

  As dori sa aflu cum pot scapa de melci din grădină,mentionez ca sant o specie fără cochilie si de culoare maronie ,

  • PestControl Expert
   31/07/2018 at 4:59 pm

   Pentru combaterea limacsilor se poate aplica pe sol un moluscocid cu atractant in compozitie ca Agrosan (https://www.pestcontrol-expert.ro/agrosan-b-cutie-500-g.html).

 • gabriela
  28/05/2019 at 9:50 am

  cu pasarile in zona...nu rezolvam,fiindca vor distruge zarzavaturile inaintea melcilor,de 2 ani au aparut,fara cochilie maro,rosiatici,altii duc catre portocaliu,am citit,sper sa dea rezultat-Muloscocid-Agrosan B

 • Iordache ionela
  28/12/2019 at 2:09 am

  Cum scap de melci fara casa din casa

  • PestControl Expert
   03/01/2020 at 6:01 pm

   Buna ziua, pentru a scapa de limacsi (melci fara cochilie) puteti utiliza capcana Eco Melci (https://www.pestcontrol-expert.ro/kollant-capcana-eco-melci.html).

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături