
Larvicidele sunt un tip de insecticide care sunt create special pentru a distruge larvele, insectele in statiu de larva. Sunt folosite cel mai comun impotriva tantarilor si mustelor. Larvicidele pot fi de contact, de ingestie, regulatori de crestere si agenti de control biologic. Insectele de obicei au 3 stadii de viata: ou, larva si pupa, larvicidele impiedica transformarea larvei in pupa.
Produse recomandate pentru combaterea insectelor, larvicide:
Agenti biologici:
Agentii biologici de control Bacilus Thuringiensis, mai este cunoscut si ca Bt, este o boala bacteriana specifica omizilor. Bacilus thuringiensis israeleniss, este cunoscut ca ITO, afecteaza larevele tantarilor si unor musculite. A inceput sa fie utilizat din ce in ce mai mult in ultima vreme
ITO sunt bacterii din sol ce apar natural, dar exista si produse care de obicei sunt sub forma de granule si pelete, care sunt distribuite pe suprafata apei statute. Cand larvele de tantar ingereaza bacteriile, toxinele distrug tractul digestiv al acestora. Aceste larvicide au o remanenta de doar cateva saptamani si nu prezinta vreun pericol omului sau mediului inconjurator.
Agenti chimici:
Methoprene este un agent regulator de crestere pentru insecte care intrerupe ciclul de crestere pentru larvele de insecte, impiedicandu-le dezvoltarea in statiul de pupa. Altosid este numele comercial pentru methoprene, care de obicei se aplica in mase mari de apa, iar produsul este sub forma de produse cu eliberare intarziata, care pot fi eficiente intre o luna si 5 luni. Utilizarea acetui tip de larvicid nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor, si nu ajunge in alimente odata cu apa. Exista totusi un risc de afectare a pestilor si a unor mici nevertebrate de apa dulce.
Temefos este un organofosfat care impiedica larvele de tantari sa dezvolte rezistenta la larvicidele bacteriene. Din cauza cantitatii mici necesare si rata rapida de dizolvare a temefos in apa, acest larvicid nu prezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor, dar dozele mari pot provoca cauzeaza ameteaqla si greata. De asemenea nu prezinta un risc pentru animalele terestre, dar este toxic pentru fauna acvatica. Astfel temefos trebuie limitat la utilizarea in locuri unde larvicidele mai putin periculoase nu au efect.
Exista si larvicide acustice, energia sonora transmisa in apa la frecvente specifice cauzeaza ruperea vezicii de aer a larvelor. Astfel cauzand rani organelor interne, care produc moartea sau impiedica larva sa mai atinga stadiul de pupa.
Produse recomandate pentru aplicarea larvicidelor, pulverizatoare:
Alte tehnici presupun substante care produc un film pe suprafata apei, larvele sufocandu-se sau mutatii genetice cauzate plantelor care vor produce natural larvicide in tesuturi.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.