
Informatii general Insecticide cu Piretrina:
Insecticidele cu piretrina sunt formate dintr-o pereche de compuși organici naturali derivați, în mod normal de Chrysanthemum cinerariifolium care are activitate insecticidă puternică, acestea sunt neurotoxine care ataca sistemul nervos al tuturor insectelor. Atunci cand cantitatile de piretrine prezente in mediu nu sunt fatale pentru insecte, acestea au efect repelent. Piretrine sunt înlocuite treptat de organofosfați și organochloride ca pesticide de prima alegere. Ele nu sunt persistente, fiind biodegradabile, și se descompun cand sunt expuse la lumina sau oxigen.
Istoric si formula chimica:
Piretrinele apar in cazul semintelor plantelor perene pyrethrum (plante decorative din familia Chrysanthemum, familia crizantemei), care au fost cultivate mult timp pentru a furniza materie prima pentru insecticide.
Cu multa vreme dupa ce au inceput sa fie folosite pentru producerea insecticidelor, in 1924 structura lor chimica a fost determinata de catre Hermann Straudinger si Lavoslav Ruzicka. Piretrin I si Piretin II sunt structural legate de esteri, cu un nucleu de ciclopropan. Piretrina I este un derivat de (+) acid trans-crisantemic. Priretrina II este strans legata de acesta, dar un grup metil este oxitad la o grupare carbiximetil, nucleul rezultat fiind numit acid pretric. Cunoasterea structurilor chimice a pavat calea catre producerea de analogi sintetici, acesti analogi sintetici sunt numiti piretroizi. In ceea ce priveste biosinteza lor, prietrinele sunt clasificate ca terpenoide, fiind ferivate din dimetilalil pirofosfat care este combinat cu enzima de sinteza chrysanthemyl difosfat
Producția:
Cea mai mare parte de aprovizionare la nivel mondial de piretrin și C. cinerariaefolium vine din Kenya, unde sunt crescute cele mai puternice flori. Florile mai sunt crescute si in Croația (în Dalmația) și Japonia. Floarea a fost cultivata pentru prima dată în Kenya și zonele muntoase din Africa de Est la sfârșitul anilor 1920. Kenya produce azi mai mult ca 70% din productia mondiala de piretru. O cantitate substanțială de flori sunt cultivate de micii agricultori, care depind de ea ca o sursă de venit. Este o sursa majora de venituri pentru Kenya (venituri din export) și aceast domeniu a creat peste 3.500 de locuri de munca. Aproximativ 23.000 tone au fost recoltate în 1975. Ingredientele active sunt extrase cu solvenți organici pentru a da un concentrat cu un conținut de piretrină I și II, cinerin I și II, și jasmolin I și II. Dioxid de carbon supercritic a fost de asemenea utilizat ca un agent de extracție .
Ca un insecticid:
Piretrine sunt folosite în multe varietăți de insecticide, produse pentru fogg-ing(ceata calda), produse pentru animalele de casa, și au fost folosite ca insecticid de peste 100 de ani. În 1800 erau cunoscute sub numele de "pudră persană insecte", "pellitory persan" , și "zacherlin". Ele afectează fluxul de sodiu din celulele nervoase ale insectelor, rezultând trageri repetate și extinse ale nervilor, cauzând moartea insectelelor. Piperonil butoxid (un agent sinergic) este utilizat des în combinație cu piretrină, făcând amestecul mult mai eficient, acesta nu permite organismului insectei sa faca detoxifierea de piretrin. Deși piretrinul este un insecticid puternic, in concentratii scazute poate fi folosit ca un bun repelent pentru insecte. Observații facute în unitățile alimentare demonstrează că muștele nu sunt ucise imediat, dar sunt gasite de cele mai multe ori pe pervazuri sau în apropierea ușilor. Acest lucru sugerează faptul ca, din cauza dozajului scăzut aplicat, insectele incearca sa paraseasca zona înainte de a muri. Piretrinul este biodegradabil, fiind desompus usor la contactul cu lumina soarelui sau cu aerul, astfel este asigurat faptul ca nu se vor acumula insecticide in zona tratata.
Toxicitatea:
In 1972 Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a declarat că piretru este "probabil cel mai sigur dintre toate insecticide pentru utilizare în industria alimantara" și că "o formulare de piretru este aprobata pentru utilizare în jurul alimentelor". Toate piretrinele sunt ușor de hidrolizat și usor de distrus de acizii gastrici ai mamiferelor, deci toxicitatea după ingerarea de către animalele de companie este foarte scăzută. Cu toate acestea, piretrinele sunt periculoase pentru pisici și pești. Toxicitatea este de obicei asociată cu aplicarea unei doze mult mai mari de produs decat cea recomandata. Folosirea substantei ar trebui facuta conform indicatiilor de pe eticheta, mai ales atunci cand aceasta este folosita in prezenta oamenilor sau animalelor. Supradozajul și toxicitatea pot duce la o varietate de simptome, în special la animalele de companie: salivare excesiva, letargie, tremor, vărsături, convulsii si in cazuri grave chiar deces. Simptomele de toxicitate la om includ: respirație astmatică, strănut, congestie nazală, dureri de cap, greață, necoordonare , tremor, convulsii, înroșirea feței și umflături, și senzatii de ardere și mâncărime. Cele mai recente informații cu privire la toxicitatea piperonil butoxidului a determinat aceasta poate reprezenta un risc pentru femeile gravide în al treilea trimestru, care sunt expuse la substanta pulverizata in aer. Expunerea conduce la dezvoltarea mentală întârziată la copiii mici. Un studiu din 2011 a constatat o asociere semnificativa intre piperonil butoxid (PBO), un aditiv comun în formulări piretroide, la care au fost expuse femeile aflate in al treilea trimestru de sarcină si intarzierile de dezvoltarea mentala la 36 de luni. Copiii care au fost mai puternic expusi la PBO au avut punctaje cu 3,9 puncte mai mici pe indicele de dezvoltare mintala decat cei cu expuneri mai mici. Cercetatorul principal a declarat, cu privire la PBO, "Această scădere a IQ este similar cu cel observat la expunerea la plumb. Deși poate nu influențează funcția de ansamblu a unei persoane, este educațional semnificativ, copii expusi avand nevoie de ajutor educational timpuriu. "
Vreau sa cumpar solutie de pyrethum
AquaPy este cel mai indicat insecticid care contine extract de piretru. Mai multe detalii legate de acesta puteti gasi accesand: http://www.pestcontrol-expert.ro/aquapy-ew-30.html .