Viespe de lemn este o denumire generic aplicată la diferite familii de insecte, a căror caracteristică comună este prezența larvelor în lemn și anume, insectele din familia Xiphydriidae, Orussidae, Anaxyelidae, Siricidae. Se cunosc zeci de specii de viespi de lemn, iar specific tuturor este faptul că sunt atrase de lemn, în special de conifere și își încheie ciclul de viață în astfel de copaci care au murit recent care sunt pe punctul de a muri.
Carateristicile Viespilor de lemn
Sunt insecte robuste, în general, de dimensiuni mari cuprinse între 3-4 cm lungime, în aparență seamănă cu viespile, însă au un corp alungit, cilindric , fără să dispună de “talie ". De regulă sunt de culoare negru sau albastru închis metalizat sau prezintă combinații de culori precum negru , roșu și galben. Sunt destul de zgomotoase atunci când zboară făcând un bâzâit enervant. Masculii și femelele se aseamănă ca formă, cu excepția faptului că femela este un pic mai mare și prezintă un ovipozitor lung în partea din spate a corpului ei, care poate depăși lungimea corpului ei și care îi dă un aspect periculos. Ovipozitorul este folosit numai pentru fixarea ouălor și nu pot fi folosit în scop de apărare pentru a înțepa. Deși viespile de lemn poate mesteca lemnul, acestea nu muscă oamenii.
Ciclul de viață al Viespilor de lemn
Femela viespe de lemn introduce ovipozitorul aproximativ 5-10 mm în lemnul unui copac slăbit sau pe moarte depune unul până la șapte ouă. Ouăle eclozează după 3 sau 4 săptămâni iar larvele sapă tunele paralele cu fibra lemnoasă. Pentru a se putea deplasa și hrăni larva se folosește de coloana vertebrală întărită din vârful abdomenului ca să poată înainta în lemn. La început larva se hrănește cu lemn moale ( alburn ) situat chiar sub coaja copacului apoi pătrunde spre miezul copaculul unde se hrănește cu lemn de esență tare ( duramen ), apoi revine din nou la alburn pentru încheia procesul de hrănire. Tunelul sau galeria săpată de viespile de lemn măsoară de obicei între 10 - 12 cm lungime la finalul etapei de hrănire. Etapa de hrănire a larvelor persistă pe toată durata lor de dezvoltare care cuprinde patru sau cinci etape imature și care durează între 2 până 5 ani. Stadiul de pupă are loc la finalul galeriei, iar după 5 sau 6 săptămâni petrecute în acest stadiu, adultul iese din lemn lăsând o gaură în acesta de aproximativ 1- 2 cm.
Daune produse de Viespile de lemn
De regulă, aceste insecte nu atacă lemnul din construcțiile caselor, însă ele pot ajunge accidental în casa dumneavoastră dacă cheresteaua folosită pentru ridicarea locuinței a fost infestată de către acestea. Daunele provocate de acestea sunt mai mult de ordin estetic decât privind slăbirea structurii de rezistență și asta pentru că prezența lor nu este în număr mare (cel mult o duzină). Adulții vispilor de lemn pot să mestece aproape orice substantă. Găurile de ieșire a acestora, de mari dimensiuni poate fi observate cu ochiul liber în rigips sau tencuiala pereților, parchet, linoleum, mocheta, si în alte suprafețe interioare. Chiar masculii și femelele viespilor de lemn au avut ocazia să se împerecheze în interiorul locuinței dumneavoastră, femelele nu vor fi stimulate să-și depună ouăle în cheresteaua uscată și lucrată . Viespile de lemn nu vor reinfesta structurile de lemn.
Controlul Viespile din lemn
Aceste insecte pot apărea oriunde lemnul infestat cu acestea este folosit pentru construcții. De regulă, infestarea apare în cheresteaua ce provine din lemnul salvat din pădurile uscate sau incendiate. Nefiind o cherestea de calitate aceasta este folosită de obicei pentru construcțiile mai puțin importante, motiv pentru care nu este supusă unor procedee speciale pentru tratarea lemnului (uscarea în cuptor sau fumigarea), așa cum se procedează cu cel care este folosit în structura de rezistentă a clădirilor de exemplu.Singurele metode de a scăpa eficient de larvele viespilor de lemn care au supraviețuit operațiunii de frezare sunt cele două amintite anterior însă tratamentul este costisitor.
Chiar dacă viespile lemn sunt o prezență zgomotoasă și înfricoșătoare ele nu sunt o amenințare pentru nimeni sau nimic. Așteptarea parcurgerii întregului din ciclul de viață și repararea daunelor cosmetice produse este tot ce se poate face în situația unei infestări cu aceste insecte.
Însă există o specie de viespi de lemn, și anume viespea de lemn europeană, din familia Siricidae, care are capacitatea de a ataca lemnul viu al copacilor din pădurile de conifere, provocând daune semnificative. Dacă 80% din copacii unei păduri ar fi afectați de această insectă cauzându-le moartea, acest lucru ar duce la ruperea ecosistemului în zona respectivă, deoarece ar devasta comunitatea de animale și plante care trăiesc în acea pădure.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.