Comanda din: 20-06-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Informatii despre Veverite


Ce sunt veveritele?
l-Adorable-squirrelVeveritele sunt mici mamifere care fac parte din familia Sciuridae. Aceasta familie contine peste 100 de specii de rozatoare, native tuturor continentelor cu exceptia Antarcticii si Australiei, insa pentru majoritatea oamenilor denumirea de 'veverita' se refera strict la cele 122 de specii care traiesc in copaci. Totusi, se poate spune ca ele sunt inrudite cu mai multe rozatoare, cum ar fi marmotinii, veveritele zburatoare, marmotele, etc., si astfel, datorita numeroaselor caracteristici ce le sunt comune, ceea ce diferentiaza veveritele este in principal mediul de viata; spre deosebire de alte specii, care traiesc in vizuini sau ascunse intre pietre, acestea isi petrec majoritatea timpului in copaci.

Exceptie fac veveritele zburatoare, care, de asemnea, isi construiesc casa in copaci, insa acestea au anumite caracteristici fizice – si anume membrane de piele acoperite cu blana ce leaga membrele anterioare de cele posterioare – ce le diferentiaza, permitandu-le, in acelasi timp, sa 'zboare'.

Cum traiesc veveritele?
Veveritele traiesc in paduri de conifere si foioase, fiind active in tot timpul anului; acestea nu intra iarna in hibernare, ci doar se retrag in scorburi pentru a se proteja de frig si de numerosi pradatori. Sunt experte in ale cataratului si isi petrec majoritatea timpului in copaci.

47916_1600x1200-wallpaper-cb1355864269Probabil cea mai remarcabila caracteristica fizica a acestor rozatoare este coada lunga si stufoasa, care le ajuta in ceea ce priveste echilibrul, mai ales atunci cand veveritele sar din copac in copac sau alearga de-a lungul crengilor, tinandu-le si de cald in timpul somnului. Fiind rozatoare, veveritele prezinta, de asemenea, 4 dinti in fata care nu se opresc niciodata din crestere, acestia tocindu-se pe masura ce veveritele mananca; din aceasta cauza, pentru a-i mentine ascutiti, veveritele pot fi gasite rontaind mereu o varietate de obiecte, nu toate comestibile.

Veveritele traiesc in cuiburi construite in copaci inalti, in podurile caselor sau in peretii exteriori ai cladirilor, din frunze uscate, iarba si crengute. Cateodata, este posibil sa isi faca casa intr-o scorbura a unui copac. Veveritele isi pot construi singure cuibul sau pot ocupa unui gol, deja construit, abandonat de alte rozatoare sau chiar de pasari mai mari. Femelele si masculii pot imparti acelasi cuib pentru scurt timp in perioada imperecherii, iar in timpul iernii mai multe veverite pot dormi in acelasi loc pentru a-si tine de cald.

Baby-squirrel1Veveritele au doua perioade de imperechere pe an (iarna si vara, lunile fiind diferite in functie de specie; de exemplu, in cazul veveritei gri, perioadele sunt decembrie – februarie si mai – iunie, iar in cazul veveritei europene februarie – martie si iunie – iulie), in urma carora se nasc aproximativ 3 pui. De obicei, mamele tinere sau neexperimentate vor avea doar o serie de pui pe an. Cand se nasc, cei mici sunt neajutorati, surzi si orbi, cantarind abia 10 – 15g, din acest motiv avand nevoie de atentia si protectia mamei. Corpul li se acopera de par la 21 de zile, ochii si urechile li se deschid dupa 3 – 4 saptamani iar dantura le este completa la 42 de zile. In cele mai multe cazuri, puii sunt intarcati la aproximativ 10 saptamani.

Veveritele consuma, in general, hrana vegetala: frunze, scoarta de copac, seminte, alune, ghinde, nuci, fructe de padure, etc. Ocazional, acestea se pot hrani, totusi, si cu animale foarte mici (cum ar fi puii de pasari), cu insecte sau oua.

In general, veveritele traiesc in jur de 6 – 7 ani, dar pot ajunge la varste mult mai inaintate atunci cand sunt crescute in captivitate.

maxresdefaultDesi prefera padurile sau zonele bogate in copaci, veveritele sunt, de asemenea, foarte numeroase in zonele suburbane sau chiar urbane, unde au invatat ca oamenii sunt o sursa foarte bogata de mancare, precum si un mod de a o obtine foarte usor. Din acest motiv, multe dintre veveritele care traiesc in parcuri sau in campusuri studentesti le permit oamenilor sa le ia in brate si isi servesc mancarea chiar din mana acestora. Mancarea cea mai comuna pe care oamenii le-o ofera sunt alunele; s-a dovedit, totusi, ca alunele crude nu le fac tocmai bine, intrucat contin un inhibitor al unei enzime (tripsina) care previne absorbita de proteine in intestine, motiv pentru care oamenii sunt sfatuiti sa le ofere doar alune prajite. In acelasi timp, se speculeaza ca nici alunele nici semintele de floarea soarelui nu sunt extrem de sanatoase pentru veverite, intrucat nu contin mai multi nutrienti de care acestea au nevoie.

Specii de veverite
Cel mai cunoscut gen al veveritelor se numeste Sciurus, care include veverita gri nativa Americii de Nord (cea mai raspandita rasa) si veverita roscata nativa Eurasiei (veverita care se intalneste in Romania). Cea mai mica veverita masoara numai 7cm (capul si corpul, coada masurand inca pe atat; este denumita pigmeul african si se gaseste in Africa, mai specific in sud-estul Nigeriei, in Camerun si Gabon), in timp ce cea mai mare poate ajunge pana la 90cm (veverita gigantica indiana, care traieste in sud-estul Asiei).

Veverita gri canadiana (Sciurus carolinensis) a fost introdusa in Marea Britanie in 1876, dar, cu exceptia populatiilor mici din Italia, este absenta in restul Europei. Blana specimenelor este gri (cu pete maronii in unele locuri), lungimea corpului poate fi cuprinsa intre 25 – 30cm (cea a cozii intre 19 – 25cm), iar greutatea unui adult poate varia intre 400 – 600g. Durata de viata a unei veverite gri este de pana in 12 ani, dar poate ajunge pana la 20 de ani in captivitate.

Sciurus_vulgaris_in_snow_-_Helsinki,_FinlandPe de alta parte, veverita europeana (Sciurus vulgarias sau veverita autohtona, asa cum este numita la noi in tara) este prezenta in Marea Britanie, Europa si Asia, si este considerabil mai mica, masurand intre 19 – 23cm, cu coada intre 15 – 20cm. Culoarea blanii acestei rase de veverite se schimba odata cu anotimpurile, variind intre roscat si negru, cu smocuri de blanita la urechi; toate veveritele europene au insa burta alba. In mod normal, ele traiesc pana la 3 ani in salbaticie si pana la 10 ani in captivitate.

Veveritele gri sunt faimoase pentru inlocuirea veveritelor roscate in zonele in care au fost introduse. In primul rand, acestea concureaza cu ele pentru mancare, competitii pe care de multe ori le castiga, intrucat se speculeaza ca ar avea o conditie fizica mai buna, fiind mai mari si mai puternice, hranindu-se mai mult la nivelul solului decat in copaci si avand abilitatea de a digera ghinde (ceea ce nu se poate spune despre veveritele roscate), precum si o mai mare capacitate de a retine grasime in timpul iernii. Mai mult, acestea transporta un virus numit POX care, desi nu le afecteaza, este mortal pentru veveritele europene.

Recent, totusi, s-au raportat cazuri in care veverite europene au supravietuit in ciuda contactului cu acest virus, astfel incat se spune ca acestea ar avea capacitatea de a dezvolta o anume rezistenta sau chiar imunitate.

Relatia dintre veverite si oameni
Datorita faptului ca veveritele au reusit sa se adapteze foarte bine la mediile populate de oameni, se poate spune ca acestea au devenit rozatoarele cu care oamenii sunt cei mai familiarizati. In unele orase foarte mari, veveritele pot fi chiar singurele mamifere salbatice pe care oamenii au ocazia sa le vada.

Funny-Squirrel-89Veveritele nu transmit niciun fel de boli, insa pot fi considerate daunatoare din cauza tendintei lor de a rontai numeroase obiecte, fie ele comestibile sau nu, precum si din cauza curiozitatii si insistentei pentru care sunt atat de cunoscute. Ocazional, veveritele pot roade atat plastic cat si metal pentru a ajunge la mancare, in cartiere rezidentiale fiind faimoase pentru insistenta cu care cauta sa indeparteze orice obstacol pentru a putea fura din mancarea pasarilor.

Oamenii care traiesc in zone foarte populate de aceste rozatoare trebuie sa fie atenti in a tine pivnitele, podurile si magaziile inchise pentru a evita stricaciunile cauzate de veveritele care incearca sa isi construiasca un cuib. Nu este recomandata permiterea unui asemenea cuib in apropierea casei, intrucat veveritele au tendinta de a roade cabluri, pe care le trateaza la fel ca pe crengute, ceea ce poate cauza nu doar probleme electrice, ci pana si incendii. Chiar si in afara cladirilor, veveritele reprezinta de multe ori cauzele penelor de curent, intrucat acestea se catara pe stalpi si cabluri de curent, cautand mancare sau un loc pentru a o ascunde pe aceasta. Un cuib de veverite va aduce cu sine si alte probleme, precum zgomot, mirosuri urate si eventuale probleme structurale, tot din cauza obiceiului lor de a roade obiecte.

Pe langa daunele pe care le fac in ceea ce priveste cablurile electrice, veveritele pot cauza pierderi economice destul de mari, atat administratorilor de paduri sau parcuri, cat si oamenilor de rand a caror case se afla intr-o zona foarte populara in randul acestora. Aceste pierderi includ stricaciuni ale proprietatii, precum si daune in ceea ce priveste relatiile cu turistii sau alti oameni. De exemplu, veveritele au tendinta de a-si ingropa mancarea, pentru ca apoi sa-si foloseasca mirosul pentru a o gasi; totusi, acestea sapa, de obicei, mai multe gropi pana a ajunge in locul corect, lucru ce poate deveni o problema atunci cand se intampla in mod repetat in parcuri sau gradini frumos amenajate.

Odata ce si-au construit un cuib stabil, veveritele ignora bufnite sau sperietoare de carpa, lumini si zgomote puternice, precum si aparate ultrasonice sau electromagnetice. Totusi, veveritele trebuie sa isi paraseasca cuibul pentru a cauta mancare si apa, lucru care se intampla zilnic (cu exceptia perioadelor in care vremea este instabila), oferind oamenilor o oportunitate de a le prinde sau de a le bloca intrarea in curte sau cladire. Ca momeala, se pot folosi fructe, unt de arahide, alune, numeroase tipuri de seminte, precum si extract de vanilie.

Incercarile de a scapa de toate veveritele din cartier sau dintr-un spatiu mai mare sunt, de obicei, inutile, cel mai bun si eficient lucru pe care oamenii pot sa-l faca fiind limitarea accesului rozatoarelor la spatiile in care pot sa cauzeze cele mai multe stricaciuni. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca prinderea sau alungarea veveritelor nu are niciun efect daca nu le sunt blocate toate caile de acces inapoi catre cuib.

18 Intrebari si Raspunsuri

 • marcela
  17/04/2016 at 10:04 pm

  ce maninca veverita?

  • PestControl Expert
   19/04/2016 at 6:46 pm

   Veveritele se hranesc cu alune, seminte, nuci, fructe si ouale pasarilor. Iarna se hranesc cu ciuperci si scoarta de copac. Cele domesticite pot manca si morcov, banane sau mere.

 • Maris
  06/01/2017 at 9:10 am

  Eu am o veverita si mereu îmi ia ciocolata poate mânca sau nu ?

  • PestControl Expert
   06/01/2017 at 12:00 pm

   Cel mai indicat este sa solicitati aceste informatii la un medic veterinar, ori magazinul de unde a fost achizitionata.

 • dragnea denisa
  04/05/2017 at 11:34 am

  veverita mea vorbeste .E normal sau nu ?

 • simona
  02/01/2018 at 10:44 am

  Nu hraniti veveritele cu ciocolata!!!!
  Eu am facur prostia asta, eram copil nestiutor!!
  A facut ciroza hepatica!!!

 • Catalina
  11/02/2018 at 6:49 pm

  Simona s-a vindecat veverita ta? Si eu i-am dat ciocolata ( nu am stiut ca nu are voie)..si acum imi este frica sa nu pățească ceva

 • Gabi
  06/03/2018 at 1:43 pm

  Veveritele siberiene nu au voie sa manace ciocolata si alte produse cu zahar, dar nici cu sare. Dieta acestor veverite trebuie sa fie echilibrata, sa contina seminte, fructe, legume, anumite alimente de origine animala si foarte putine grasimi. Dintre fructe sunt indicate portocalele, piersicile, perele, clementinele. Nu se dau niciodata nuci, alune, migdale, prajite sau sarate, intotdeauna simple. Mineralele si fibrele nu vor lipsi daca in alimentatie se vor introduce anumite legume si verdeturi: morcovi, rosii, salata verde, frunze de papadie si altele.

 • Nebuna
  06/03/2018 at 5:56 pm

  @Gabi, de unde ai informaţiile?
  M-ar interesa pe parte de alimentare şi la cât timp pot aă ,i dau fructe/legume. Aş dori nişte informaţii mai detaliate pe parte de alimentare, obiceiuri, ce (n-)are voie.. etc. :)

 • maria
  05/10/2018 at 6:24 pm

  Cum pot scapa de cea mai mica specie de veverita care si-a facut galerii pe langa casa si sub casa. Casa este situata in zona suburbana a DETROIT-tului

  • PestControl Expert
   08/10/2018 at 5:41 pm

   Cea mai recomandat este sa se monteze capcane mecanice ca cele din urmatorul link: https://www.pestcontrol-expert.ro/igiena-publica/combate-activitatea/veveritelor.html . Astfel le puteti captura si elibera la distanta de locuinta.

 • zoltan
  13/11/2018 at 9:26 am

  buna. Am o veverita pe care am gasit-o intre bustenii pe care i-am cumparat pentu iarna.A crescut,are o cusca mare dar toata ziua doarme si seara-noaptea e treaza.E ceva normal??? Ar trebui sa-i fac rost de un tovaras de joaca sau traieste singura??? Am observat ca de la o vreme se invarte roata pe plafonul de la cusca. Imi putet trimite prim email raspuns?

 • Andreea
  14/11/2018 at 4:57 pm

  Buna! As dori sa imi iau o veverita. Ce imi puteti spune despre comportamentul lor?

  • PestControl Expert
   19/11/2018 at 11:21 am

   Informatiile necesare le puteti gasi in articolul de mai sus.

 • Popescu
  21/02/2019 at 12:30 pm

  Unde stau veverițele zburătoare?

  • PestControl Expert
   22/02/2019 at 11:43 am

   Cum se mentioneaza si in articol, veveritele zburatoare isi construiesc, de asemenea, casa in copaci, ele avand anumite caracteristici fizice ce le diferentiaza de celelalte: membrane de piele acoperite cu blana ce leaga membrele anterioare de cele posterioare permitandu-le, in acelasi timp, sa 'zboare'.

 • Anamaria
  31/07/2020 at 9:07 am

  Nu ați menționat nimic de virusul pox de care sunt purtătoare veverițele. Puteți să îmi oferiți mai mult detalii?
  Vă mulțumesc!

  • PestControl Expert
   31/07/2020 at 12:46 pm

   Buna ziua, informatiile pe care le detinem sunt prezentate in acest articol.

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături