Comanda din: 15-04-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Informații despre Tripși


Se cunosc peste 6000 de specii de tripși și mare parte dintre acestea sunt considerate dăunătoare, deoarece acestea se hrănesc, în special, cu plante cu valoare comercială (fie culturi industriale de fructe și legume, fie flori ornamentale), afectându-le prin transmiterea de viruși și prin reducerea productivității acestora. Pe de altă parte, unele specii de tripși se hrănesc cu alte insecte sau acarieni și sunt considerate benefice, în timp ce unele specii se hrănesc cu spori de ciuperci sau polen, ajutând astfel la polenizare și la împiedicarea formării de mucegai pe frunzele plantelor.

Caracteristici Tripsilor:
Sunt insecte de mici dimensiuni, zvelte și cu aripi ce aparțin ordinului Thysanoptera. Denumirea științifică a acestui ordin de insecte provine din limba greacă, de la thysanos ("franjuri") + pteron ("aripa"). Aripile, când sunt pe deplin dezvoltate sunt în număr de patru, sunt aproape egale, și foarte subțiri, marginile lor fiind extrem de franjurate. Deși au aripi, nu sunt bune zburătoare, putând fi purtate de vânt pe distanțe lungi. În unele zone, aceste insecte au primit datorită predispoziției de a se deplasa în timpul furtunilor și “muște de furtună” sau “gândaci de furtună”. Există însă și specii de tripși fără aripi.
Tripșii măsoară între 1 și 3 mm, fiind cele mai mici insecte cu aripi și sunt răspândite în special în zonele tropicale și temperate, hrănindu-se cu o mare varietate de plante și animale pe care le perforează și le “sug” conținutul lichid.

cum arata un tripsTripșii au mai multe caracteristicii definitorii cu ajutorul cărora îi puteți identifica:
- părțile bucale asimetrice, cu una dintre mandibule aproape inexistentă. Mandibula rămasă este mai mare și formează un stilet îngust folosit de tripși pentru a perfora peretele celular al țesuturilor plantelor. Unele specii pot injecta apoi enzime digestive în deschizătura formată pentru a evacua fluidele celulare, proces care lasă o cicatrice distinctivă argintie sau de culoarea bronzului pe suprafața tulpinii sau frunzei atacate de tripși;
- vezici extensibile pe tarsele de la picioare ;
- aripi lineare și mustăți marginale lungi.

informatii despre tripsiCiclul de viață al tripsilor:
Rapiditatea cu care tripșii parcurg etapele de dezvoltare depind în mare măsură de condițiile de mediu, inclusiv temperatura și calitatea nutrienților din sursele lor de hrană. În condiții optime de dezvoltare ciclul de viață al tripșilor se poate finaliza în mai puțin de 2 săptămâni. Tripșii își încep viața din stadiul de ou. Acestea sunt extrem de mici ( de aproximativ 0,2 mm lungime ) și sunt alungite având formă de rinichi. Incubația lor poate dura de la mai puțin o zi până la câteva săptămâni.
La unele specii femelele sunt echipate cu un ovipozitor, pe care îl folosesc pentru a tăia mici fante în țesutul plantelor în care introduc ouăle unul câte unul în fiecare fantă. Femelelor de tripși cărora le lipsește un ovipozitor își depun ouăle individual sau grupate pe partea inferioară a plantelor. De regulă, o femelă depune în timpul vieții între 150 – 200 de ouă, fiind plasate în zone ce oferă hrană pentru larve. Tripșii apoi parcurg două etape larvare, în care are loc procesul de hrănire imatură, până la stadiul de nimfă cu aripi, când procesul de hrănire încetează. Stadiul de pupă este de regulă de scurtă durată, între câteva ore până la câteva zile și are loc în pământ, în coconi sau pe plantele gazdă. Din pupă apar adulții. Larvele de tripși au tendința de a fi viu colorate, iar coloristica adulților variază foarte mult de la specie la specie, trecând prin toată gama de culori de la deschis, nuanțe de alb –gălbui până la culori închise, nuanțe de maro sau chiar negru.

Adulții pot fi observați ocazional pe partea superioară a frunzelor expuși la lumină puternică. Însă aceștia preferă locurile umbroase și răcoroase, de regulă odihnindu-se în nervurile sau crăpăturile frunzelor. Tripșii sunt în principal activi pe timpul zilei și pot fi o pradă ușoară pentru multe insecte (inclusiv alte specii de tripși), acarieni, păsări, salamandre și șopârle. De asemenea, ploile abundente, vânturile puternice și praful pot fi la fel de nocive pentru tripși ca și prădătorii.
Femelele de tripși au o speranță de viață între 27 și 72 zile, în timp ce la masculi speranța de viață se reduce la jumătate.Unele specii de tripși, au câte o generație pe an în timp ce altele, cum ar fi tripșii tutunului pot avea mai multe generații în fiecare sezon de creștere (până la 8 într-un an).

ce sunt tripsiiDaunele cauzate de Tripsi:
Întrucât tripșii se hrănesc cu plante deteriorând fructele, frunzele, mugurii și florile acestora aspectul cosmetic este afectat e vizibil, lucru ce duce la scăderea calității de marketing a acestora. Tripșii pot ataca legumele (tomate, ardei, castraveți, ceapă, vinete), fructele (citrice, afine, avocado, prune, caise, piersici, pepeni), flori ornamentale (gerbere, mușcate, garoafe, crizanteme, violete de Parma, trandafiri), cerealele, tutunul, arborii și arbuști.

Hrănirea tripșilor cu plante poate să împiedice creșterea acestora iar frunzele atacate sunt deteriorate, pot cădea prematur și prezintă, de-a lungul nervurilor, pete mici de culoare galben-cenușiu sau castaniu închis. Plantele infestate se pot decolora și pot deveni laminate. Cu toate acestea, tripșii rareori pot ucide sau amenința supraviețuirea arborilor și arbuștilor. Plante ornamentale și anumite culturi de legume sunt mai predispuse la daune grave provocate de tripși, mai ales atunci când plantele sunt tinere.

Tripșii sunt un grup mare și divers de dăunători, iar unele specii atacă părți diferite ale plantei. Anumite specii de tripși pot fi observate pe mai multe plante diferite, dar vor deteriora doar câteva dintre aceste plante. Identificare speciei de tripși poate dezvălui că în anumite cazuri aceștia sunt inofensivi și nu se impun uneori acțiuni de control. De exemplu, tripșii de avocado și cei de seră cauzează cicatrici superficiale în coaja fructelor de avocado. Tripșii de citrice și cei de flori occidentale pot fi, de asemenea, găsite în culturile de avocado însă nu le va deteriora. Tripșii de citrice pot fi găsiți pe mai multe specii de plante dar atacă doar afinele și citricele. Tripșii care atacă unele flori precum și tripșii de ceapă sunt considerabili mai mari decât cei ce atacă avocado și citricele, astfel dimensiunea corpului tripșilor maturi ajută pentru a-i deosebi unii de alții atunci când apar împreuna pe aceeași plantă gazdă. Orice persoană fără experiență poate să identifice cu ușurință tripșii dacă urmăresc caracteristicile fizice enumerate mai sus, însă tipul și specia lor poate fi determinată doar de un expert.

În cazul multor specii de tripși, până în momentul când se observă deteriorarea provocată de aceștia (spre exemplu după deschiderea mugurilor) aceștia au și părăsit planta gazdă. Există și alte viețuitoare care pot provoca plantelor leziuni simlare cu ale tripșilor. Diverse specii de gândaci și acarieni pot crea adevărate găuri în frunze astfel că este necesar ca înainte de a lua măsurile de control ce se impun, urmăriți cu atentie dăunătorii de pe plante pentru a vă asigura că tripșii sunt întradevăr cauza prejudiciului .Este foarte important să se facă distincția între speciile de tripși în situația în care sunt utilizate metode de management integrat ale speciilor dăunătoare.
În condiții adecvate, cum ar fi serele sau diverse spații închise pentru creșterea plantelor, multe specii se pot înmulți exponențial iar din cauza lipsei de prădători naturali formează roiuri mari, devenind o adevărată pacoste pentru grădinari și cultivatori.

4 Intrebari si Raspunsuri

 • Tudorache Augustin
  28/12/2018 at 2:41 pm

  Bună ziua.
  Am identificat în locuință niște insecte care cred că le-am văzut ĺa pozele cu Thysanoptera.
  Ma puteti ajuta cu un sfat în legătură cu tratamentul cu insecticid?

  • PestControl Expert
   15/02/2019 at 11:04 am

   Detineti plante in apartament? Ati verificat si plantele pentru prezenta insectelor respective?

 • Sevcisen Ecaterina
  12/05/2020 at 7:55 am

  Am asa niște vietăți care au atacat niște trăsături de rosii care le am în sufragerie.Cum sa salvez roșiile.Multumesc.

  • PestControl Expert
   15/05/2020 at 6:23 pm

   Buna ziua, ne puteti preciza mai exact la ce va referiti? Ne puteti descrie acesti daunatori?

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături