Comanda din: 23-04-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Informatii despre Mastile de gaze


Ce sunt mastile de gaze?
Masca-de-gaze-TG-02_t015035_1362003806Mastile de gaze sunt folosite pentru a poteja persoana care le poarta impotriva expunerii la unele substante poluante sau toxice (fie acestea chimice, biologice sau radiologice). Acestea sunt purtate pe fata, pentru a apara intrarile cailor respiratorii (gura si nasul), ochii, precum si alte tesuturi sensibile ale fetei. Chimistul si inventatorul american James Bert Garner este creditat ca fiind cel care a inventat masca de gaze (asa cum stim ca functioneaza astazi) in apriliea 1915, in timp ce design-ul modern a fost adoptat in 1944, fiind dezvoltat de catre armata americana.
Mastile de gaze tipice sunt alcatuite dintr-o masca si un filtru, putand fi categorizate drept aparate de respirat cu aer purificat. Materialele toxice transportate de aer pot fi gazoase (de exemplu iperita sau clorul, ambele folosite in timpul Primului Razboi Mondial) sau sub forma de particule (cum ar fi multitudinea de agenti biologici dezvoltati pentru arme, ca de exemplu bacterii, virusi sau diverse toxine), iar mastile de gaze sunt de obicei echipate astfel incat sa poate proteja utilizatorul impotriva ambelor tipuri de amenintari.

Masca-de-gaze-TG-05_r015196_1363908611Tipuri de masti de gaze
Mastile de gaze vin in doua mari categorii: masti de gaze integrale si semi-masti.
Mastile de gaze integrale sunt confectionate, in diferite marimi, dintr-un polimer elastic echipat cu mai multe curele ajustabile. Acesta este conectat, in mod direct sau prin intermediul unui furtun flexibil, la un filtru aflat in apropierea gurii utilizatorului. Unele modele contin un furtun pentru baut, conectat la un rezervor cu apa, iar lentile corectoare pot fi montate in locul sticlei obisnuite pentru persoanele care le necesita.

Semi-mastile sunt folosite strict pentru a proteja utilizatorul de inhalarea substantelor periculoase. Acestea vin, de asemenea intr-o varietate de tipuri, putand fi de unica folosinta sau refolosibile prin schimbarea filtrului. Semi-mastile se ataseaza de fata utilizatorului tot cu ajutorul unor curele ajustabile, de obicei acoperind doar jumatatea de jos a fetei (gura si nasul).

Atat mastile complete cat si semi-mastile pot contine un filtru care ori purifica aerul de substante toxice, ori il inlocuieste.

Produse recomandate pentru protectia sistemului respirator:


Cum functioneaza mastile de gaze?
Mastile de gaze functioneaza pe doua mari principii: absorbtie si adsorbtie. Prima se refera la procesul prin care o substanta este incorportata intr-o alta materie sau intr-un substrat, pe cand a doua se refera la procesul de depunere a unei substante pe o anume suprafata. Acestea se pot folosi pentru a curata aerul de particule, precum si de alte gaze daunatoare.

Un exemplu care arata cum functioneaza, in mod simplificat, mastile de gaze, se refera la a folosi o carpa uda pentru a acoperi gura si nasul in momentul in care se incearca a iesi dintr-un incendiu; astfel, particulele produse de combustie nu sunt inhalate, insa aerul nu este filtrat, gazele periculoase nefiind eliminate. De aceea, mastile folosesc o metoda de separatie pentru a izola gazele daunatoare, bazata pe ideea ca substantele care sunt daunatoare oamenilor sunt, de obicei, mai reactive ca aerul si deci pe folosirea unei substante reactive (cum ar fi un acid) in cadrul unui material solid. Astfel, in momentul in care o anumita toxina vine in contact cu substanta reactiva, se leaga de aceasta, fiind eliminata din aer.

Exista doua mari dificultati in ceea ce priveste construirea unei masti de gaze.

In primul rand, protectia oferita scade odata cu timpul. Mastile de gaze au o durata de viata limitata, aceasta fiind direct legata de capacitatea de absorbtie a filtrului. Odata ce filtrul este saturat cu substante periculoase, acesta nu mai poate asigura protectia utilizatorului, astfel survenind posibilitatea de ranire. Cele mai multe dintre masti sunt echipate cu un capac sigilat pentru a preveni deteriorarea filtrului inainte de folosirea acestuia, insa capacitatile de protectie a filtrului se degradeaza si odata cu timpul, precum si pe masura ce acesta este expus la caldura si umezeala. Astfel, masti de gaze foarte vechi, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, desi nefolosite, pot fi complet inutile in ceea ce priveste protejarea utilizatorul, dar si periculoase datorita unor schimbari in compozitia chimica a filtrului.

In al doilea rand, daca masca este proiectata pentru un anumit scenariu, design-ul acesteia este mai simplu iar constul construirii mai ieftin — insa utilizatorul poate fi expus la mai multe tipuri de substante toxice.

In total, exista 10 tipuri de filtre, fiecare fiind dezvoltat pentru a proteja impotriva unei amenintari specifice.

NIOSH_P95_cross_section

 • AX: compusi organici cu fierbere scazuta (mai putin de 65 de grade Celsius)
 • A: compusi organici cu fierbere ridicata (Mai mult de 65 de grade Celsius)
 • B: gaze anorganice (cum ar fi hidrogenul sulfurat, acidul cianhidric sau clorul)
 • E: gaze acidice (cum ar fi dioxidul de sulf sau acidul clorhidric)
 • K: amoniac si amina
 • CO: monoxid de carbon
 • Hg: mercur
 • Reactor: substante radioactive (cum ar fi iodul si iodura de metil)
 • P: diverse particule, clasificate mai departe in P1, P2 si P3, in functie de eficienta de indepartare

Clasificarea filtrelor in functie de capacitatea lor de a elimina impuritatile din aerul inspirat

tabel

Exista, de asemenea, combinatii de filtre (de exemplu, ABEK, ABEK-P3, ABEK-HgP3, etc.), folosite pentru a proteja impotriva mai multor substante periculoase. Intrucat, in cele mai multe din cazuri, substantele periculoase iau forma aburilor, majoritatea mastilor de gaze sunt echipate si cu un filtru de particule care le separa inainte ca acestea sa poata intra in absorbatul de chimicale.

Mastile de gaze din al Doilea Razboi Mondial (multe dintre care sunt astazi prezente in magazinele de surplus militar) au azbest albastru in compozitia filtrelor, si desi acestea sunt construite in asa fel incat fibrele de azbest sa nu poata fi inhalate decat daca filtrul este stricat, acest lucru s-a dovedit a fi periculos. Mastile de gaze moderne nu folosesc azbest si sunt sigure, insa continua sa fie important ca oamenii sa aiba grija atunci cand le aleg si folosesc. Majoritatea filtrelor rezista in jur de 24 de ore intr-un mediu NBC (nuclear, biologic, chimic).

Mastile de gaze pot avea si un echipament de filtrare al aerului, insa acest lucru este posibil doar atunci cand exista suficient oxigen in aer. In caz contrar, atunci cand oamenii trebuie sa lucreze cu gaze asfixiante, cand ventilatia nu este buna sau cand substantele periculoase sunt necunoscute, filtrarea aerului nu este posibila si deci oxigenul trebuie sa vina dintr-o sticla presurizata, umpluta cu un amestec de gaze (oxigen, azot, etc.), asemenatoare cu cele folosite pentru scufundari, care poate functiona independent de calitatea aerului inconjurator.

Mastile de gaze sunt testate inainte de a fi puse pe piata. Astfel, dupa ce o masca este construita, este testata folosind mai multi agenti inofensivi (cum ar fi camforul). Semi-mastile sunt supuse unui test aditional pentru a garanta faptul ca se potrivesc perfect cu trasaturile utilizatorul, intrucat acestea functioneaza prin formarea unui 'sigiliu' in momentul in care vin in contact cu fata, astfel incat aerul nu poate fi inhalat decat prin filtrul semi-mastii. Testarea consta in folosirea unor vapori aromati (dulci sau amari). Utilizatorul respira prin semi-masca si indica daca poate sau nu detecta vaporii, in cazul din urma semi-masca fiind declarata potrivita pentru utilizatorul care deja a invatat sa o foloseasca.

Intrucat mastile de gaze sunt intotdeauna testate in functie de filtrul cu care sunt echipate, faptul ca sunt pe piata nu garanteaza protejarea impotriva tuturor substantelor cu care utilizatorul poate intra in contact, motiv pentru care este foarte important ca filtrul corect sa fie ales.

De ce se folosesc mastile de gaze?
1024px-US_Navy_100925-N-3374C-032_Yeoman_Seaman_Michael_Barnes,_assigned_to_the_administration_department_of_the_aircraft_carrier_USS_George_H.W._Bush_(CVMastile de gaze se folosesc pe santierele de constructie pentru a proteja impotriva azbestului sau a altor particule daunatoare, precum si in industria chimica, atunci cand se lucreaza cu materiale periculoase (de exemplu, atunci cand se repara sau curata dupa scurgeri). Se folosesc, de asemenea, atunci cand este utilizat gaz lacrimogen in timpul manifestatiilor politice sau al protestelor, atat de catre politie cat si de catre unii membri ai publicului. Mai mult, artistii gratffiti pot folosi mastile pentru a se apara de fumul toxic emanat de canistrele de vopsea, iar exploratorii urbani le pot folosi pentru protectie in situatiile in care intra in zone in care pot fi prezente materiale periculoase, cum ar fi azbestul.

Semi-mastile pot fi folosite doar in situatiile in care aerul contaminat nu este toxic ochilor sau fetei in general, fiind daunator doar in momentul in care este inhalat. De exemplu, atunci cand o persoana foloseste vopsea tip spray, aceasta poate folosi o semi-masca, insa cineva care lucreaza sau este expus unei substante precum clorul va trebui sa foloseasca o masca de gaz integrala.

Mastile de gaze protejeaza utilizatorii doar impotriva inhalarii gazelor toxice, nu si a altor pericole asociate cu acestea. De exemplu, gazele corosive pot rani pielea, in acest caz fiind necesara protectia intregului corp. Momentan, exista masti contra gazelor nucleare, radiologice, bacteriologice si chimice, insa nu si care pot proteja impotriva unor agenti radioactivi.

8 Intrebari si Raspunsuri

 • Roxana Iordache
  19/10/2016 at 11:35 am

  unde se colecteaza cartusele uzate de la mastile de gaze?

  • PestControl Expert
   20/10/2016 at 2:41 pm

   Exista firme specializate in colectarea deseurilor cu acest caracter.

 • Tudosie Mitica
  26/03/2018 at 6:15 pm

  As dori sa stiu ce tip de masca de protectie sa folosesc si ce filtre pt a le folosi pe tractor la insecticide si erbicide.Multumesc

  • PestControl Expert
   28/03/2018 at 3:05 pm

   Puteti opta pentru o masca semi Venitex M3200 (http://www.pestcontrol-expert.ro/masca-venitex-m3200-mars.html) impreuna cu ochelari de protectie 3M Fahrenheit (http://www.pestcontrol-expert.ro/3m-ochelari-de-protectie-fahrenheit.html).
   Totul depinde de produsele folosite si toxicitatea acestora. O alta varianta este masca integrala BLS 5000 (http://www.pestcontrol-expert.ro/masca-de-protectie-bls-5000-series.html), cu un grad de protectie mai ridicat.

 • Vlad Ciubotariu
  03/07/2019 at 7:26 pm

  Sunt fotograf si as vrea sa merg la proteste pentru a documenta socialul romanesc. Recent au fost reconsiderate conditiile in care vor putea actiona fortele de ordine. In consecinta, voi avea nevoie de un filtru de aer pe care sa-l atasez la masca de gaze de tip industrial pe care o am de cand lumea, mama lucrand in industria chimica.

  • PestControl Expert
   12/07/2019 at 2:35 pm

   Mastile de gaze precum si filtrele pentru acestea, ce fac parte din catalogul nostru de produse sunt urmatoarele https://www.pestcontrol-expert.ro/igiena-publica/echipamente-protectie/tip-protectie/masti-de-gaze-filtre-pentru-masti.html.

 • Glavan valentina
  21/07/2019 at 1:18 am

  Ce masca pot folosi ca si camerista atunci cand curat baile?

  • PestControl Expert
   22/07/2019 at 4:56 pm

   Puteti opta pentru FFP1 (https://www.pestcontrol-expert.ro/delta-plus-protectie-masca-semi-cu-supapa-ffp1-venitex.html) sau FFP2 (https://www.pestcontrol-expert.ro/venitex-semimasca-supapa-ffp2.html), insa depinde cat de puternic este mirosul, acestea nu il elimina in totalitate.

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături