Comanda din: 23-04-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Informatii despre Tratarea si Dezinfectia apei potabile


Obiective: Scopurile tratarii apei sunt eliminarea componentelor nedorite si siguranta ca apa devine potabila sau este compatibila unui scop specific in industrie sau in aplicatii medicale. Sunt disponibile tehnici foarte variate pentru a elimina contaminantii cum ar fi solide fine, microorganisme si unele substante anorganice si organice dizolvate sau poluanti farmaceutici persistenti in mediu. Alegerea metodei va depinde de calitatea apei tratate, de costul procesului de tratare si de standardele de calitate asteptate de la apa procesata.
Procesele de mai jos sunt cele utilizate in mod obisnuit in instalațiile de purificare a apei. Unele sau cele mai multe nu pot fi utilizate în functie de amploarea instalatiei si de calitatea apei brute (sursa).

Pasii de pretratarea a apei potabile

Pomparea si izolarea - Majoritatea apei trebuie sa fie pompata de la sursa sau directionata in tevi sau rezervoare de retinere. Pentru a evita adaugarea de contaminanti in apa, aceasta infrastructura fizica trebuie sa fie făcuta din materiale adecvate si construita astfel incat sa nu se produca contaminari accidentale.

Cernerea (vezi si filtrul de ecran) - Prima etapa in purificarea apei de suprafata este indepărtarea resturilor mari, cum ar fi bastoane, frunze, gunoi si alte particule mari care pot interfera cu etapele ulterioare de purificare. Cele mai adanci ape subterane nu au nevoie de cernere inainte de alte etape de purificare.

Depozitare - Apa din rauri poate fi de asemenea depozitata in rezervoarele (lacuri de acumulare) pentru perioade cuprinse intre câteva zile si multe luni pentru a permite purificarea biologica naturala. Acest lucru este important in special daca tratamentul se face prin filtre de nisip lente. Rezervoarele de stocare ofera, de asemenea, un tampon impotriva perioadelor scurte de seceta sau pentru a permite mentinerea aprovizionarii cu apa in timpul incidentelor de poluare tranzitorie in raul sursa.

Pre-clorinarea - In multe instalatii, apa care a intrat a fost clorata pentru a reduce la minimum cresterea organismelor de degradare pe conducte si rezervoare. Din cauza potentialelor efecte negative asupra calitatii (a se vedea clorul de mai jos), acest lucru a fost in mare parte întrerupt.

Ajustarea pH-ului - Apa pura are un pH apropiat de 7 (nici alcalin, nici acid). Apa de mare poate avea valori ale pH-ului care variaza intre 7,5 si 8,4 (moderat alcalin). Apa proaspata poate avea valori ale pH-ului in mare masura in functie de geologia bazinului de drenaj sau a acviferului si influenta intrarilor contaminante (ploaia acida). Dacă apa este acida (mai mica de 7), se poate adauga var, soda sau hidroxid de sodiu pentru a creste pH-ul in timpul proceselor de purificare a apei. Adaosul de calcar creste concentratia de ioni de calciu, marind astfel duritatea apei. Pentru apele extrem de acide, degazificatorii pot fi pot fi o modalitate eficienta de crestere a pH-ului, prin indepartarea dioxidului de carbon dizolvat din apa. Alcalinizarea apei contribuie la eficientizarea proceselor de coagulare si floculare si, de asemenea, ajuta la minimizarea riscului de dizolvare a plumbului din conductele de plumb si de la lipirea cu plumb in racordurile de tevi. O alcalinitate suficientt reduce, de asemenea, coroziunea apei la tevile de fier. Acidul (acidul carbonic, acidul clorhidric sau acidul sulfuric) poate fi adaugat in apele alcaline in anumite circumstante pentru a scadea pH-ul. Apa alcalina (de peste pH 7,0) nu inseamna neaparat ca plumbul sau cuprul din sistemul de canalizare nu se dizolva in apă. Capacitatea apei de precipitare a carbonatului de calciu pentru protejarea suprafetelor metalice si reducerea probabilitătii dizolvarii metalelor toxice in apa este o functie a pH-ului, a continutului de minerale, a temperaturii, a alcalinitatii si a concentratiei de calciu.

coagulare si floculare

Coagulare si floculare - Unul din primii pasi in majoritatea proceselor conventionale de purificare a apei este adaugarea de substante chimice pentru a ajuta la indepartarea particulelor suspendate in api. Particulele pot fi anorganice, cum ar fi lut si lut sau organice, cum ar fi alge, bacterii, virusi, protozoare si materii organice naturale. Particulele organice si organice contribuie la tulburarea si a culorii apei.

Adaugarea de coagulanti anorganici, cum ar fi sulfatul de aluminiu (sau aluminiu) sau sarurile de fier (III) cum ar fi clorura de fier (III), provoaca mai multe interactiuni chimice si fizice simultane pe si intre particule. In cateva secunde, incarcarile negative asupra particulelor sunt neutralizate de coagulantii anorganici. De asemenea, in cateva secunde precipita hidroxidul metalic de ioni de fier si aluminiu care incep să se formeze. Aceste precipitații se combină in particule mai mari în procese naturale, cum ar fi miscarea Browniana si prin amestecarea indusa care uneori se numeste floculare. Termenul cel mai des folosit pentru hidroxizii metalului amorf este "floc". Hidroxidul de aluminiu amorf si de fier (III) amorfeaza in suspensie particulele de adsorbtie si prindere (enmesh) si faciliteaza indepartarea particulelor prin procedeele ulterioare de sedimentare si filtrare.

Hidroxizii de aluminiu se formeaza intr-un domeniu de pH destul de restrans, de obicei: 5,5 pana la aproximativ 7,7. Formele de hidroxizi de fier (III) se pot forma peste un interval de pH mai mare, incluzand niveluri de pH mai mici decat sunt eficiente pentru alum, in mod tipic: 5,0 pana la 8,5.

In literatura de specialitate, exista multa dezbatere ai confuzie cu privire la utilizarea termenilor de coagulare si floculare - unde incepe coagularea si flocularea? In instalatiile de purificare a apei exista de obicei un proces de amestecare rapida (timp de detentie in secunde) in care se adauga substantele chimice coagulante urmate de bazinele de floculare (timpii de detentie variaza de la 15 la 45 de minute) alte dispozitive usoare de amestecare pentru a spori formarea flocului. De fapt, procesele de coagulare si floculare sunt in desfășurare odata ce se adauga coagulantii de sare de metal.

Polimerii organici au fost dezvoltati in anii 1960 ca ajutoare pentru coagulanti si, in unele cazuri, ca inlocuitori pentru coagulantii de sare metalica anorganica. Polimerii organici sintetici sunt compusi cu greutate moleculara ridicata care poarta incarcaturi negative, pozitive sau neutre. Atunci cand polimerii organici sunt adaugati in apa cu particule, compusii cu greutate moleculara ridicata se adsorb pe suprafetele particulelor și prin coastele interparticulare se alatura cu alte particule pentru a forma flocul. PolyDADMAC este un polimer popular cationic (incărcat pozitiv) organic utilizat în instalațiile de purificare a apei.

sedimentarea

Sedimentare - Apele care parasesc bazinul de floculare pot patrunde in bazinul de sedimentare, numit si un clarificator sau un bazin de decantare. Este un tanc mare cu viteze reduse de apa, permitand flocului ss se aseze la fund. Bazinul de sedimentare este cel mai bine amplasat in apropierea bazinului de floculare, astfel incat tranzitul intre cele doua procese sa nu permita sedimentarea sau destramarea flocului. Bazinele de sedimentare pot fi dreptunghiulare, unde apa curge de la capat la capat, sau circulara, unde fluxul este din centru spre exterior. Sedimentarea bazinului de iesire este in mod obisnuit peste un sant, deci doar un strat subtire de apa - cel mai indepartat de iesirea namolului.

În 1904, Allen Hazen a aratat că eficienta unui proces de sedimentare a fost o functie a vitezei de sedimentare a particulelor, a debitului prin rezervor si a suprafeței rezervorului. Bazinele de sedimentare sunt de obicei proiectate intr-o gama de rate de depasire de 0,5 pana la 1,0 galoane pe minut pe picior patrat (sau 1,25 pana la 2,5 metri pe ora). In general, eficienta bazinului de sedimentare nu este o functie a timpului de detentie sau a adancimii bazinului. Desi adancimea bazinului trebuie sa fie suficienta, astfel incat curentii de apa sa nu deranjeze namolul si ss se promoveze interactiunile de particule stabilite. Pe masura ce concentratiile de particule din apa stabilita cresc in apropierea suprafetei namolului de pe fundul rezervorului, vitezele de sedimentare pot creste datorita coliziunilor si aglomerarii particulelor. Timpii tipici de detentie pentru sedimentare variaza de la 1,5 la 4 ore, iar adancimile bazinului variaza intre 3 si 4,5 metri.

Placile plate sau tuburile plate pot fi adaugate la bazinele traditionale de sedimentare pentru a imbunatati performantele de indepartare a particulelor. Placile si tuburile inclinate maresc dramatic suprafata disponibila pentru indepartarea particulelor in concordanta cu teoria originala a lui Hazen. Cantitatea de suprafata a solului ocupata de un bazin de sedimentare cu placi sau tuburi inclinate poate fi mult mai mica decat un bazin conventional de sedimentare.

Depozitarea si îndepărtarea namolului - Pe masura ce particulele se asează pe fundul unui bazin de sedimentare, pe podeaua rezervorului se formeaza un strat de namol care trebuie indepartat si tratat. Cantitatea de namoluri generate este semnificativa, adesea intre 3 și 5 procente din volumul total de apa care trebuie tratata. Costul tratarii si eliminarii namolului poate avea un impact asupra costului de functionare al unei instalatii de tratare a apei. Bazinul de sedimentare poate fi echipat cu dispozitive mecanice de curatare care curata in mod continuu fundul acestuia sau bazinul poate fi scos periodic din functiune si curățat manual.

Patura de floc-clarifiere  - O subcategorie de sedimentare este indepărtarea particulelor prin prinderea intr-un strat de floc suspendat, deoarece apa este fortata in sus. Avantajul major al clarificatoarelor de patură de floc-clarifiere este ca acestea ocupa o amprenta mai mica decat sedimentarea conventionala. Dezavantajele sunt ca eficienta de indepartare a particulelor poate fi foarte variabila in functie de schimbarile de calitate a apei si de debitul de apa.

Flotatia aerului dizolvat - Cand particulele care trebuie indepărtate nu se usuca usor din solutie, adesea se utilizeaza flotarea aerului dizolvat (DAF). După procesele de coagulare si floculare, apa curge in tancurile DAF, unde difuzoarele de aer de pe fundul rezervorului creeaza bule fine care se atasează la floc, rezultand o masa plutitoare de flocul concentrat. Flotatia flocului este indepartat de pe suprafata si apa curata este extrasa din partea inferioara a rezervorului DAF. Aprovizionarile cu apa care sunt deosebit de vulnerabile la inflorescentele algelor unicelulare si la consumabile cu turbiditate scazuta si culoare inaltă folosesc adesea DAF.

Filtrare - După separarea celor mai multe flocuri, apa este filtrata ca o etapa finala pentru a indeparta particulele ramase in suspensie si flocul neasezat.

Filtre rapide de nisip - Cel mai frecvent tip de filtru este un filtru de nisip rapid. Apa se deplaseaza vertical prin nisipul care de multe ori are un strat de carbune activ sau carbune antracit deasupra nisipului. Stratul superior elimina compusi organici, care contribuie la gust si miros. Spatiul dintre particulele de nisip este mai mare decat cele mai mici particule suspendate, astfel incat filtrarea simpla nu este suficienta. Cele mai multe particule trec prin straturile de suprafata, dar sunt prinse in spatii de pori sau adera la particule de nisip. Filtrarea efectiva se extinde in adâncimea filtrului. Aceasta proprietate a filtrului este cheia functionarii sale: dacă stratul superior de nisip ar bloca toate particulele, filtrul se va înfunda rapid.

Pentru a curata filtrul, apa trece rapid in sus prin filtru, vizavi de directia normala (numita spate sau spalare inapoi) pentru a elimina particulele incorporate sau nedorite. Inainte de aceasta etapa, aerul comprimat poate fi aruncat in aer prin partea inferioara a filtrului pentru a descompune mediile de filtrare compacte pentru a ajuta la procesul de spalare inapoi; acest lucru este cunoscut sub numele de spalare a aerului. Aceasta apa contaminata poate fi aruncata împreuna cu namolul din bazinul de sedimentare sau poate fi reciclata prin amestecarea cu apa bruta care intra in bazin, desi acest lucru este deseori considerat o practica necorespunzatoare deoarece reintroduce o concentratie crescuta de bacterii in apa cruda.

Unele instalatii de tratare a apei folosesc filtre de presiune. Acestea functioneaza pe acelasi principiu ca filtrele de gravitatie rapida, diferite prin faptul ca mediul de filtrare este inchis intr-un vas de otel si apa este fortata prin el sub presiune.

Avantaje:

 • Filtreaza particule mult mai mici decat filtrele de hartie si nisip.
 • Filtreaza aproape toate particulele mai mari decat dimensiunile porilor specificate.
 • Sunt destul de subtiri si astfel lichidul curge prin ele destul de rapid.
 • Sunt destul de rezistente si astfel pot rezista diferentelor de presiune tntre ele de obicei la 2-5 atmosfere.
 • Pot fi curatate (spalate prin inversare) si reutilizate.

Filtrele cu nisip incet (slow sand) - Filtrele cu nisip lent pot fi utilizate acolo unde exista suficient spatiu si pamant, deoarece apa trebuie sa treaca foarte incet prin filtre. Aceste filtre se bazeaza mai degraba pe procese biologice de tratare a actiunii lor decat pe filtrare fizica. Filtrele sunt construite cu grija folosind nivele de nisip clasificate, cu cel mai gros nisip, impreuna cu unele tipuri de pietris, la partea de jos si cel mai fin nisip in partea de sus. Scurgerile de la baza dau apa tratata pentru dezinfectie. Filtrarea depinde de dezvoltarea unui strat biologic subtire, numit stratul zoogleal sau Schmutzdecke, pe suprafata filtrului. Un filtru eficient de nisip lent poate ramane in stare de functionare timp de mai multe saptamani sau chiar luni, daca tratamentul prealabil este bine conceput si produce apa cu un nivel foarte scazut de nutrienti, pe care metodele fizice de tratament rareori le ating. Nivelele foarte scazute de nutrienti permit ca apa să fie trimisa în siguranta prin intermediul sistemelor de distributie cu niveluri foarte scazute de dezinfectare, reducand astfel iritarea consumatorilor asupra nivelurilor ofensive ale produselor secundare de clor și clor. Filtrele cu nisip uscat nu sunt spalate; ele sunt mentinute prin faptul ca stratul superior de nisip este razuit atunci cand fluxul este eventual obstructionat de cresterea biologica.

O formă specifica "pe scara larga" a unui filtru lent de nisip este procesul de filtrare bancara, in care sedimentele naturale dintr-un bazin de rau sunt utilizate pentru a asigura o prima etapa de filtrare a contaminantilor. Desi in mod obisnuit nu este suficient de curat pentru a fi folosit direct pentru apa potabila, apa obtinuta din sondele de extractie asociate este mult mai putin problematica decat apa raului luata direct din fluxurile principale in care filtrarea bancara este adesea folosita.

Filtrarea prin membrana - Filtrele cu membrana este utilizata pe scara larga pentru filtrarea apei potabile si a canalizarii. Pentru apa potabila, filtrele cu membrana pot elimina practic toate particulele mai mari de 0,2 μm - incluzand giardia și criptosporidiul. Filtrele cu membrana reprezinta o forma eficienta de tratare tertiara atunci cand se doreste reutilizarea apei in industrie, in scopuri menajere limitate sau inainte de deversarea apei intr-un rau utilizat de orasele din aval. Acestea sunt utilizate pe scara larga in industrie, in special pentru prepararea bauturilor (inclusiv apa imbuteliata). Totusi, nici o filtrare nu poate elimina substantele care sunt de fapt dizolvate în apa, cum ar fi fosfatii, nitratii si ionii de metale grele.

Eliminarea ionilor si a altor substante dizolvate - Membranele de ultrafiltrare utilizeaza membrane polimerice cu pori microscopici formati chimic care pot fi utilizati pentru a filtra substantele dizolvate, evitand utilizarea coagulantilor. Tipul de membrana in functie de mediu determina cat de multa presiune este necesara pentru a conduce apa si prin ce dimensiuni de microorganisme pot fi filtrate.
Schimbul de ioni: Sistemele de schimb ionic utilizeaza coloane cu rasina schimbatoare de ioni sau cu zeolit ​​pentru a inlocui ionii nedoriti. Cea mai obisnuita cauza este aceea de inmuiere a apei care consta in indepartarea ionilor de Ca2 + si Mg2 +, inlocuind ionii Na + sau K + benigni (prietenosi cu sapunul). Rasinile schimbatoare de rasina sunt de asemenea utilizate pentru a elimina ionii toxici, cum ar fi nitritul, plumbul, mercurul, arsenicul si multe altele.

Scaderea precipitarii: Apa bogata in duritate (ioni de calciu si magneziu) este tratata cu var (oxid de calciu) si / sau carbonat de sodiu (carbonat de sodiu) pentru a precipita carbonatul de calciu din solutie utilizand ionul comun efect.

Electrodeionizarea: Apa este trecuta intre un electrod pozitiv si un electrod negativ. Membranele de schimb ionic permit doar migrarea ionilor pozitivi din apa tratata spre electrodul negativ si numai ionii negativi spre electrodul pozitiv. Apa deionizata de inalta puritate este produsa in mod continuu, similar cu tratamentul cu schimb de ioni. Indepartarea completa a ionilor din apa este posibila daca sunt indeplinite conditiile corecte. Apa este in mod normal pre-tratata cu o unitate de osmoza inversa pentru indepartarea contaminantilor organici neionici si cu membranele de transfer de gaze pentru indepartarea dioxidului de carbon. O recuperare de apa de 99% este posibila daca fluxul de concentrat este alimentat la intrarea RO.

Dezinfectia - Dezinfectia se realizeaza atat prin filtrarea microorganismelor daunatoare, cat si prin adaugarea de substante dezinfectante. Apa este dezinfectata pentru a ucide orice agenti patogeni care trec prin filtre si pentru a furniza o doza reziduala de dezinfectant pentru a ucide sau a inactiva microorganismele potential daunatoare in sistemele de stocare si distributie. Agentii patogeni posibili includ virusi, bacterii, inclusiv Salmonella, Cholera, Campylobacter si Shigella și protozoare, inclusiv Giardia lamblia și alte criptosporidii. Dupa introducerea oricarui agent de dezinfectare chimica, apa este de obicei tinuta in depozit temporar - deseori numita un rezervor de contact sau o fanta curata pentru a permite actiunea de dezinfectare sa se finalizeze.

Dezinfectarea cu clor - Cea mai obisnuita metoda de dezinfectie implica o forma de clor sau compuai ai sai cum ar fi cloramina sau dioxidul de clor. Clorul este un oxidant puternic care ucide rapid multe microorganisme daunatoare. Deoarece clorul este un gaz toxic, exista un pericol de eliberare asociata cu utilizarea acestuia. Aceasta problemă este evitata prin utilizarea hipocloritului de sodiu, care este o solutie relativ ieftina folosita in substantele de inalbire pentru uz casnic, care elibereaza clor liber atunci cand este dizolvat in apa. Solutiile de clor pot fi generate pe loc prin electroliza solutiilor obisnuite de sare. O forma solida, hipocloritul de calciu, elibereaza clorul in contact cu apa. Manipularea solidului, totusi, necesita un contact uman de rutina mai larg prin deschiderea sacilor si turnarea decat utilizarea buteliilor de gaze sau a inalbitorului care sunt mai usor automatizate. Generarea de hipoclorit de sodiu lichid este atat ieftina, cat si mai sigura decat utilizarea gazului sau a clorului solid. Nivelurile de clor pana la 4 miligrame pe litru (4 părti per milion) sunt considerate sigure în apa potabila.
Toate formele de clor sunt utilizate pe scara larga, în ciuda dezavantajelor lor respective. Un dezavantaj este că clorul din orice sursa reacționeaza cu compusi organici naturali din apa pentru a forma subproduse chimice potential daunatoare. Aceste produse secundare, trihalometanii (THM) si acizii haloacetici (HAA), sunt atat cancerigeni in cantitati mari, cat si reglementati de autoritatile responsabile pentru apa potabila. Formarea THM si a acizilor haloacetici poate fi minimizata prin indepartarea eficienta a cat mai multor compusi organici din apa posibili inainte de adaugarea clorului. Desi clorul este eficient in uciderea bacteriilor, el are o eficacitate limitata împotriva protozoarelor care formeaza chisturi in apa (Giardia lamblia si Cryptosporidium, ambele fiind patogene).

Dezinfectia cu dioxid de clor - Dioxidul de clor este un dezinfectant cu actiune mai rapida decat clorul elementar. Este relativ rar folosit, deoarece, in anumite circumstante, poate crea cantităti excesive de clorit, care este un produs secundar reglementat la niveluri reduse admisibile. Dioxidul de clor poate fi furnizat ca o solutie apoasa si adaugat in apa pentru a evita problemele de manipulare a gazelor; acumularile de gaz de bioxid de clor pot detona spontan.

Dezinfectia cu cloramina - Utilizarea cloraminei devine din ce în ce mai comuna ca dezinfectant. Desi cloramina nu este un oxidant atat de puternic, ea asigura un reziduu de durata mai lunga decat clorul liber si nu va forma cu usurinta THM sau acizi haloacetici. Este posibil sa se transforme clorul in cloramina prin adaugarea de amoniac in apa dupa adaugarea de clor. Clorul si amoniacul reactionează pentru a forma cloramina. Sistemele de distributie a apei dezinfectate cu cloramina pot prezenta nitrificare, deoarece amoniacul este un nutrient pentru cresterea bacteriilor, nitratii fiind generati ca un produs secundar.

Dezinfectarea cu ozon - Ozonul este o molecula instabila, care da cu usurinta un atom de oxigen, furnizand un agent puternic de oxidare, care este toxic pentru majoritatea organismelor din apa. Este un dezinfectant cu spectru larg si puternic, utilizat pe scara larga in Europa. Este o metoda eficienta de a inactiva protozoarele daunatoare care formeaza chisturi. De asemenea, functioneaza bine impotriva aproape tuturor celorlalti agenti patogeni. Ozonul se face prin trecerea oxigenului prin lumina ultravioleta sau prin descarcarea electrica "rece". Pentru a folosi ozonul ca dezinfectant, acesta trebuie să fie creat pe teren si adaugat in apa prin contactul cu bule. Unele dintre avantajele ozonului include faptul ca nu lasa produse reziduale secundare periculoase si absenta gustului si a mirosului (in comparatie cu clorurarea). Un alt avantaj al ozonului este ca nu lasa niciun dezinfectant rezidual în apa. Ozonul a fost utilizat în fabricile de apa potabilă incepand din 1906, cand prima fabrica de ozonare industriala a fost construita la Nisa, Franța. Ozonul a fost acceptat ca un produs sigur; și se aplică ca agent antimicrobiologic pentru tratarea, depozitarea si prelucrarea alimentelor. Totusi, desi mai putine produse secundare sunt formate prin ozonare, s-a descoperit ca ozonul reactioneaza cu ionii de bromura in apa pentru a produce concentratii de bromat carcinogen suspectat. Bromura poate fi gasita in aprovizionarea cu apa dulce in concentratii suficiente pentru a produce (dupa ozonare) mai mult de 10 părți per miliard (ppb) de bromat - nivelul maxim de contaminanti.

Dezinfecția ultravioleta - Lumina ultravioleta (UV) este foarte eficienta la inactivarea chisturilor, in apă cu turbiditate scazutt. Eficienta dezinfectiei luminii UV scade, pe masura ce creste turbiditatea, rezultatul absorbtiei, imprastierii si umbririi cauzate de solidele in suspensie. Principalul dezavantaj al utilizarii radiatiei UV este ca, precum tratamentul cu ozon, acesta nu lasa niciun dezinfectant rezidual in apa; prin urmare, uneori este necesar sa se adauge un dezinfectant rezidual dupa procesul de dezinfectare primara. Acest lucru se face adesea prin adaugarea de cloramina, discutat mai sus ca un dezinfectant primar. Atunci cand se utilizeaza in acest mod, cloramina asigura un dezinfectant rezidual eficient cu foarte putine efecte negative ale clorinarii.
Peste 2 milioane de persoane din 28 de tari in curs de dezvoltare utilizeaza dezinfectia solara pentru tratarea zilnica a apei potabile.

Purificarea apei potabile - Dispozitivele si metodele de purificare a apei potabile sunt disponibile pentru dezinfectie si tratare in cazuri de urgenta sau in locatii indepartate. Dezinfectia este obiectivul principal, deoarece considerentele estetice precum gustul, mirosul, aspectul si contaminarea chimica nu afecteaza siguranta pe termen scurt a apei potabile.

Optiuni suplimentare de tratare a apei potabile

Fluidizarea apei - in multe zone, fluorura este adaugatt in apa cu scopul de a preveni caderea dinților. Fluorura este adaugata de obicei dupa procesul de dezinfectie. In S.U.A., fluoridarea este de obicei realizata prin adaugarea de acid hexafluorosilicic, care se descompune in apa, producand ioni de fluorura.

Prelucrarea apei - Aceasta este o metoda de reducere a efectelor apei dure. In sistemele de apa supuse duritatii de incalzire, pot fi depozitate saruri, deoarece descompunerea ionilor bicarbonati creeaza ioni de carbonat care precipita din solutie. Apa cu concentratii ridicate de saruri de duritate poate fi tratata cu carbonat de sodiu care precipita excesul de saruri, prin efectul ionilor obisnuiti, producand carbonat de calciu cu o puritate foarte mare. Carbonatul de calciu precipitat este în mod traditional vandut producatorilor de pasta de dinti. Mai multe alte metode de tratare a apei industriale si rezidențiale sunt revendicate (fara acceptarea stiintifica generala) pentru a include utilizarea campurilor magnetice si / sau electrice care reduc efectele apei dure.

Reducerea plumbosolventei - In zonele cu ape naturale acide cu o conductivitate scazuta (adica ploi de suprafata in muntii montani din roci ignifuge), apa poate fi capabila să dizolve plumbul din orice țevi de plumb prin care este transportata. Adaugarea unor cantitati mici de ioni fosfati si creșterea pH-ului usor, ambele ajuta la reducerea considerabila a solubilitatii plumbului prin crearea ssrurilor insolubile de plumb pe suprafețele interioare ale tevilor.

Eliminarea radiumului - Unele surse de apa subterana conțin radium, un element chimic radioactiv. Sursele tipice includ numeroase surse de apa subterana situate la nord de raul Illinois din Illinois. Radiumul poate fi indepartat prin schimb de ioni sau prin conditionarea apei. Spalarea inversata sau namolul care este produs este totusi un deseu radioactiv cu nivel scazut.

Eliminarea fluorurilor - Deși fluorura este adaugata la apa in multe zone, unele zone ale lumii au niveluri excesive de fluorura naturala in sursa de apa. Nivelurile excesive pot fi toxice sau pot provoca efecte cosmetice nedorite, cum ar fi colorarea dintilor. Metodele de reducere a nivelurilor de fluor sunt prin tratamentul cu alumina activata si mediul de filtrare a cariei osoase.

Alte tehnici de purificare a apei potabile

Alte metode populare de purificare a apei, in special pentru livrarile private locale, sunt enumerate mai jos. In unele tari, unele dintre aceste metode sunt utilizate si pentru livrarile municipale la scara larga. Sunt deosebit de importante distilarea (desalinizarea apei de mare) si osmoza inversa.

Fierberea -Aducerea apei la punctul de fierbere (aproximativ 100 ° C sau 212 F la nivelul marii) este cea mai veche si mai eficienta cale, deoarece elimina majoritatea microbilor care cauzeaza boli intestinale, dar nu poate elimina toxinele chimice sau impuritatile. Pentru sanatatea umana, nu este necesara sterilizarea completa a apei, deoarece microbii rezistenti la caldura nu afectează intestinul. Sfatul tradițional de fierbinte a apei timp de zece minute este in principal pentru o siguranta suplimentara, deoarece microbii incep sa se elimine la temperaturi mai mari de 60 ° C (140 ° F). Desi punctul de fierbere scade odato cu altitudinea in crestere, nu este suficient sa fie afectat procesul de dezinfectare. In zonele in care apa este "dura" (adica conține saruri de calciu dizolvate semnificativ), fierberea descompune ionii de bicarbonat, rezultand precipitarea partială a carbonatului de calciu. Aceasta este "stratul" care se depune pe elementele cazanului, etc., in zonele cu apa dura. Cu exceptia calciului, fierberea nu îndeparteaza substantele dizolvate cu punct de fierbere mai mare decat apa si, de fapt, creste concentrația lor (datorita faptului ca o anumita apa este pierduta ca vapori). Incălzirea nu lasa un dezinfectant rezidual in apa. Prin urmare, apa care este fiarta si apoi depozitata pentru orice perioada de timp poate dobandi agenti patogeni noi.

Absorbtia granulara activata de carbon - o forma de carbon activat cu o suprafata mare, absoarbe mai multi compusi incluzand multi compusi toxici. Apa care trece prin carbonul activ este frecvent utilizata in regiunile municipale cu contaminare organica, gust sau miros. Multe filtre de apa de uz casnic si rezervoare de peste folosesc filtre de carbon activ pentru a purifica în continuare apa. Filtrele de uz casnic pentru apa potabilă contin uneori argint ca nanoparticule metalice de argint. Dacă apa este mentinută in blocul de carbon pentru perioade mai lungi de timp, microorganismele pot creste în interior, ceea ce duce la murdarire si contaminare. Argumentele nanoparticulelor de argint sunt un material excelent anti-bacterian si pot descompune compusi halo-organici toxici, cum ar fi pesticidele, in produse organice netoxice.

Distilarea - implica fierberea apei pentru a produce vapori de apa. Vaporii intra in contact cu o suprafată rece in care se condenseaza ca lichid. Deoarece substantele dizolvate nu sunt in mod normal vaporizate, ele raman in soluția de fierbere. Chiar si distilarea nu purifica complet apa, din cauza contaminantilor cu puncte de fierbere similare si a picaturilor de lichid nevapurit purtate cu abur. Cu toate acestea, prin distilare se poate obtine apa pura de 99,9%.

Osmoza inversa - Presiunea mecanica se aplica unei solutii impure pentru a forta apa pura printr-o membrana semi-permeabila. Osmoza inversa este teoretic cea mai amanuntita metoda de purificare a apei la scara larga, desi membranele semipermeabile perfecte sunt greu de creat. Dacă membranele nu sunt bine intretinute, algele si alte forme de viata pot coloniza membranele.

Utilizarea fierului in indepartarea arsenului din apa. A se vedea contaminarea cu arsenic a apelor subterane.

Distilarea cu membrană directă (DCMD) - Aplicabil la desalinizare. Apa de mare incalzita este trecuta de-a lungul suprafetei unei membrane polimerice hidrofobe. Apa evaporata trece de la partea fierbinte prin porii din membrana intr-un curent de apa rece, pe cealalta parte. Diferenta de presiune a vaporilor dintre partea calda si cea rece ajuta la impingerea moleculelor de apa printre.

Desalinizarea - este un proces prin care apa salina (in general apa de mare) este transformata in apa dulce. Cele mai des intalnite procese de desalinizare sunt distilarea si osmoza inversa. Desalinizarea este in prezent costisitoare in comparație cu cele mai multe surse alternative de apa și numai o foarte mica parte din utilizarea umana totala este satisfacuta prin desalinizare. Din punct de vedere economic este practic folosita numai pentru utilizari cu valoare ridicata (cum ar fi utilizarile casnice si industriale) in zonele aride.

Metoda de centrifugare a cristalelor de hidrat de gaz. Daca dioxidul de carbon sau alt gaz cu greutate moleculara mica este amestecat cu apa contaminata la presiune inalta si la temperatura scazuta, cristalele de hidrat de gaz se vor forma exoterm. Separarea hidratului cristalin poate fi efectuata prin centrifugare sau sedimentare si decantare. Apa poate fi eliberata din cristalele hidrate prin încălzire.

Oxidarea chimica in situ, o forma de procese avansate de oxidare si tehnologie avansata de oxidare, este o tehnica de remediere a mediului utilizata pentru remedierea solului si / sau a apelor subterane pentru a reduce concentratiile de contaminanti de mediu vizati la niveluri acceptabile. ISCO se realizeaza prin injectarea sau introducerea unor oxidanti chimici puternici direct in mediul contaminat (sol sau apa subterana) pentru a distruge contaminantii chimici din acel loc. Acesta poate fi utilizat pentru a remedia o varietate de compusi organici, inclusiv unele care sunt rezistente la degradarea naturala.

Bioremedierea este o tehnica care utilizeaza microorganisme pentru a indeparta sau extrage anumite deseuri dintr-o zona contaminata. Din 1991, bioremedierea a fost o tactica sugerata pentru eliminarea impuritatilor din apa, cum ar fi alcani, perclorati si metale. Tratamentul apelor subterane si de suprafata, prin bioremediere, in ceea ce priveste compusii de perclorat si clorura, a cunoscut succesul, deoarece compusii de perclorat sunt foarte solubili, ceea ce face dificila indepărtarea acestora. Un astfel de succes prin utilizarea de tulpină CKB Dechloromonas agitata include studii de teren efectuate in Maryland si in regiunea sud-vestica a Statelor Unite. Deși o tehnica de bioremediere poate avea succes, implementarea nu este fezabila, deoarece exista inca multe de studiat cu privire la ratele si efectele ulterioare ale activitătii microbiene, precum si la producerea unei metode de implementare pe scara larga.

Intrebari si Raspunsuri

Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături