Descriere. Specia apartine familiei plosnitelor. Este o insecta de dimensiuni mici, adultul are o lungime cuprinsa intre 4-6 mm si corpul transparent, ceea ce il face greu de observat. Cresterea numarului de indivizi este favorizata de umiditate atmosferica relativ ridicata (80%), dar si de perioade calduroase, cu temperaturi mai mari de 30°C.
Atac. Tigrul platanului ataca, in special, frunzele platanului si ale frasinului, insa poate ataca si alti arbori.
Odata cu raspandirea in mediul urban, aceasta insecta a devenit daunatoare si pentru oameni. In acest caz, atacul se manifesta sub forma de intepaturi, care provoaca mici pete rosii pe piele, insotite de senzatie de mancarime si disconfort, dar care se vindeca in aproximativ 24 de ore. Persoanele sensibile si copii pot dezvolta alergii usore la aceste intepaturi, insa trec relativ repede, daca sunt tratate corespunzator.
Metode de protectie. Se recomanda ca persoanele care locuiesc in zonele puternic infestate sa poarte haine usoare care sa acopere o suprafata cat mai mare de piele, in special zonele predispuse la intepaturi. De asemenea, este indicat sa se scuture hainele si parul inainte de intrarea intr-o incapere, pentru a evita accesul insectelor in interior.
In caz de intepaturi se pot lua urmatoarele masuri:
- Curatarea zonei afectate cu apa si sapun;
- Aplicarea unei mixturi mentolate sau a unui cub de gheata pentru a calma senzatia de mancarime.
Combatere. In cazul zonelor puternic infestate se recomanda efectuarea de tratamente cu insecticide cu spectru larg de actiune, precum K-Othrine, Solfac Trio, Ghilotina Cytrol.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.