Miriapodele fac parte din regnul nevertebratelor. Le gasim peste tot in lume,sub pietre, busteni in stare de putrefactie sau pe sub frunze. Prefera zonele reci si intunecate. Au un corp lung,ingust,alcatuit din mai multe segmente. Culoarea acestuia poate fi: rosie, neagra, galbena, portocalie sau maro.
Miriapodele fac parte din aceeasi familie ca Centipedele. Totusi, miriapodele au mai multe picioare, intre 80 si 400, nu 1000,cum denumirea ar putea sugera. In ciuda ecestui fapt, aceste fapturi se misca extrem de lent. Lungimea miriapodelor poate varia de la 2,5-38 centimetri. Cand se simt in pericol, se strang sub forma unei spirale.
Habitatul miriapodelor
Miriapodele prefera sa traiasca in aer liber. Ele au nevoie de umiditate, de aceea ele aleg sa traiasca in zonele umede. In jurul curtilor, miriapodele se gasesc in gradini si sere de flori, mai exact pe sub compost ( ingrasamantul agricol natural ), frunze moarte sau mormane de iarba. In peluzele bine intretinute, miriapodele se afla in stratul ce se gaseste intre iarba si sol.
Cum se hranesc miriapodele
În habitatul lor natural, cele mai multe miriapode sunt necrofage. Intrucat miriapodele se rezuma la locurile umede, hrana lor o constituie materia organica. Ele mănâncă particule de lemn umede sau in stare de descompunere, dar si frunze putrezite si alte plante. Dacă habitatul lor incepe sa se usuce, miriapode va ataca plantele vii. Ele pot obține umezeala din frunzele verzi și rădăcini moi. De asemenea, si insectele pot reprezenta hrana pentru miriapode.
Reproducerea miriapodelor
Ouale miriapodelor sunt depozitate in sol. Majoritatea speciilor ajung la maturitate sexuala abia dupa doi ani, urmand sa mai traiasca cativa ani dupa asta. Femelele pot depune pana la 1000 de oua lipicioase o data, insa de obicei doar un numar aproximativ de 500 de oua sunt depuse. Cand miriapodele eclozeaza, acestea au doar 3 perechi de picioare. De-a lungul timpului, un miriapod naparleste de mai multe ori. Odata cu acest lucru, se dezvolta mai multe segmente ale corpului, iar pentru fiecare segment nou aparut, mai apare si o pereche de picioare. Pielea pe care miriapodele o naparlesc, o consuma. Unii oameni de stiinta cred ca in acest mod este inlocuita pierderea de calciu din corp.
Pradatorii miriapodelor
Pradatorii din habitatul lor natural sunt: pasarile, bursucii, vulpile si rozaroatele mici (soareci,sobolani). Cand un miriapod simte ca este in pericol, se curbeaza intr-o spirala sau emana un miros ce il determina pe pradator sa se indearteze.
Cum arata miriapodele?
Acestea au corpul lung, ingust, alcatuit din mai multe segmente, si foarte multe picioare. Culoarea lor poate fi rosie, neagra, galbena, portocalie sau maro.
Cum iti dai seama ca in locuinta ta exista miriapode? Ei bine, singurul lucru pe care il poti face este sa le observi.
Miriapodele traiesc in natura, in zonele cu umiditatea crescuta, pe sub pietre, compost, frunze moarte, mormane de iarba sau busteni in stare de putrefactie. Miriapodele migreaza pe distante lungi in anumite perioade ale anului, in functie de vreme, dar in special toamna sau primavara. Miriapodele au tentinta de a intra in interiorul locuinteler toamna tarziu, cand temperaturile sunt in scadere, in cautare de un loc in care sa isi petreaca iarna. La fel se intampla si in perioadele cu ploaie in exces, cand umiditatea prea crescuta le indeamna sa isi paraseasca habitatul.
Odata ajunse in casa ta, soarta lor poate avea doua cai: mor de deshidratare sau, daca ajung in subsoluri umede, pot trai pe o durata lunga de timp. Daca mergem pe a doua optiune, datorita faptului ca depun extrem de multe oua (in jur de 500), pot deveni o reala problema. Miriapodele se gasesc peste tot in casa. Bucataria, baia, sau spalatoria pot reprezenta locul ideal avand in vedere umezeala pe care acestea o perfera.
Chiar daca miriapodele nu musca si sunt considerate a fi daunatori cu risc scazut de ivazie, existenta lor in interiorul locuintei poate produce neplaceri, precum mirosuri neplacute sau pete. Din fericire, cele mai multe invazii se incheie in cateva zile, cu foarte putin efort depus.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.