
De ce ne sunt invadate casele de plosnite?
Plosnitele cerealelor au obiceiul de a se ascunde foarte bine, de obicei invadeaza orice zona ferita de temperaturile scazute si asa supravietuiesc pana la venirea primaverii. Dar ele nu se feresc neaparat de temperaturile scazute, ci de pradatorii care le-ar putea ataca in timpul iernii din cauza lipsei de hrana. Asa ca plosnitele isi gasesc adaposturi, pe timpul iernii ele nu se mai misca atat de mult si nici nu se dezvolta, am putea spune ca aproape hiberneaza. Isi gasesc un loc ferit si bine ascuns, petrecandu-si acolo iarna. Se pot ascunde si sub scoarta copacilor, daca gasesc o zona cu scoarta mai slaba, in procesul acesta reusind de multe ori sa omoare copacul.
Din moment ce nu are un pradator natural, populatia acestor insecte a scapat de sub control. Ele pot fi identificate datorita formei distincte de scut, au culoarea maronie si sa nu uitam mirosul "deosebit" pe care insecta il elibereaza atunci cand este speriata sau omorata. Cu toate ca plosnitele nu reprezinta un pericol direct pentru oameni, ele cauzeaza anual pierderi foarte mari in agricultura si pomicultura.
Cu cat temperaturile se vor raci, cu atat vor aparea mai multe plosnite ce vor incearca sa patrunda intr-un loc ferit pentru a se ascunde in timpul iernii, iar aceste locuri de obicei sunt: subsolurile, mansardele, chiar si birourile cu un geam deschis pot parea un loc bun pentru petrecerea iernii. Deoarece acest parazit tinde sa invadeze orice casa (in numar mare), tinerea lor la distanta este solutia. Pentru a va ajuta sa tineti plosnitele la distanta am pregatit o lista de precautii ce trebuie luate pentru ca locuinta sa nu va fie invadata.
1. In primul rand trebuie reparate ferestrele, usile sau ecrenele exterioare (orice orificiu micut, va fi considerat o invitatie deschisa). Orice crapatura trebuie acoperita pentru ca altfel ati putea avea invitati surpriza.
2. Plosnitele sunt atrase de lumina, este recomandat ca luminile exterioare sa fie aprinse cat mai putin timp sau sa optati pentru becurile de culoare galbuie care atrag insectele mai putin.
3. Inspectati bine sacosele de cumparaturi inainte de a intra in casa, plosnitele pot fi pasageri clandestini, iar odata intrate in casa isi vor gasi un loc comod si vom avea oaspeti neasteptati si nu tocmai frumos mirositori.
Produse recomandate pentru combaterea plosnitei urat mirositoare, insecticide:
4. Daca plosnitele patrund in locuinte folositi un aspirator pentru a le indepoarta si goliti repede sacul pentru a nu se imprastia mirosul neplacut.
5. Casele pot fi tratate in prealabil pentru plosnitele cerealelor, inainte ca sezonul de toamna sa inceapa. Astfel fiind protejati de o eventuala infestare, tratamentul insa se poate face si dupa inceperea sezonului pentru a lupta cu o infestare. Mai multe informatii pentru combaterea plosnitelor urat mirositoare puteti gasi in articolul nostru:"Cum poti scapa de plosnitele cerealelor".
M-am documentat intens despre aceste ganganii insa tot nu imi dau pace si nu reusesc sa scap de ele. Cand mi-am montat plasele de tantari la tamplaria PVC, mi-a spus mesterul ca am tamplaria plina in interior de aceste creaturi. Cum pot sa scap de ele. In fiecare zi ies de acolo cate 5-6 gandaci si raman agatati pe plasa la soare. Tamplaria este noua de 2 ani de zile insa nu stiu ce solutie pot sa folosesc sa intre in acele canturi si in acelasi timp sa nu stric lubrefierea mecanismului de inchidere.
La exterior nu exista solutii cu remanenta, avand in vedere ca insecticidele sunt alterate de razele soarelui, precipitatii etc.
Se pot aplica insecticide cum ar fi K-Obiol (http://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-garden-k-obiol-ec-25-fiole.html). Insa tratamentele se efectueaza periodic, avand in vedere ca daunatoriii vor continua sa apara, pana intra in hibernare, in lunile septembrie-octombrie.
Am plecat la țară cateva zile și cand m-am intors perdeaua de la geam era plina de plosnite.Le-am omorat pe toate si acum nu mai vad niciuna.Am dat cu aproape un tub de sprai anti-insecte si se pare ca nu a avut efect asupra lor.
În bucatarie insa nu am putut scapa de ele.Ce pot sa fac?Ma pot astepta sa mai gasesc si in casa dupa ce le am alungat pe alea pe care le-am vazut?Dupa cum am observat toate erau ascunse in perdea.
Pentru a combate plosnitele cerealelor din apartament puteti aplica produsul K-othrine WG 250 ( http://www.pestcontrol-expert.ro/k-othrine-wg-250.html ) 20 de grame se dizolva in 5-10 litri de apa si se pulverizeaza in locuinta. De asemenea, se poate insista in zonele unde a fost semanalata prezenta acestora.
Doamne. Am în balcon(balcon deschis) astfel de insecte. Mă gândesc să folosesc un insecticid, cel recomandat. Dar fiind un spațiu deschis va funcționa și ca repelent sau doar le omoară pe cele care deja mișună pe aici? Fiind un balcon deschis, deci constant vânt ploaie, la cât timp ar trebui să dau cu produsul respectiv pentru a le menține la distanță constant, în cazul în care produsul acesta le ține la distanță, desigur. Dacă acesta doar le omoară și nu are efect repelent asupra lor, există un alt produs care le și ține la distanță? Postarea este de anul trecut, dar sper să aflu răspunsuri la întrebările mele pentru că efectiv mi-e teamă și scârbă de aceste insecte și vreau să le fac să dispară din balcon și să le țin să nu-mi între nici în casă.
Din pacate nu exista un insecticid care sa aiba si efect repelent de durata, doar de moment, in timpul aplicarii. Daca spatiul este deschis, atunci se poate aplica un insecticid cum ar fi K-Obiol (https://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-insecticid-k-obiol-ec-25-10-ml.html). Totusi, pentru o protectie ridicata, insecticidul trebuie aplicat periodic.
Doamneeee . cum scap de creaturile astea????nu mai pot nici rufele afara sa le întind...de exemplu azi am băgat 20in casa când am strâns rufele de pe sarma..întrebarea mea ești daca o mai fi rămas vreo una prin casa??se înmulțesc?sau Cu ce as putea sa dau prin casa mai natural?nu pot da cu tot felul de spray-uri că am bebe care merge pe brânci prin casa....mulțumesc
Acestea nu se inmultesc la interior in timpul iernii. Toamna cauta adapost in momentul in care se apropie sezonul rece pentru a hiberna. Apoi primavara ies din locuinta.
Bună ziua,
Am si eu probleme cu aceste insecte nesimțite. Mi s-au bagat în casă cu zecile şi am tot omorât la ele până acum vreo lună când nu le-am mai găsit. De câteva zile însă am toată bucătăria plină de puii lor. Ceea ce este foarte ciudat pentru că am înțeles că nu fac pui în casă. Cum se poate asta? O fi din cauza temperaturii din casă (24 de grade)?
Ati depistat cu siguranta ca sunt larvele plosnitei cerealelor? Daca aveti posibilitatea, va rugam sa postati cateva imagini cu acestea pe forumul nostru https://www.pestcontrol-expert.ro/forum/pareri-despre/plosnita-cerealelor/ , pentru a le putea identifica.
Aparatele cu ultrasunete le alungă?
Momentan, nu avem informatii daca aparatele cu ultrasunete sunt eficiente impotriva plosnitei cerealelor.