Virusul H5H1 a fost recunoscut pentru prima oara in 1878. In Romania, gripa aviara a ajuns in 2005, fiind identificata la pasari din judetul Tulcea.
Mod de transmitere
Principala sursa naturala de infestare este reprezentata de pasarile migratoare si acvatice. Acestea sunt mai rezistente la infectii in comparatie cu pasarile domestice (gaini, curcani, rate etc.). Cele din urma se pot imbolnavi in urma contactului direct cu secretii de la pasarile infectate sau prin intermediul suprafetelor contaminate cu acest virus.
Cele mai frecvente simptome intalnite la pasari sunt:
- inapetenta, incetarea ouatului;
- respiratie greoaie, tuse, febra;
- creasta si barbitele umflate, de culoare rosu inchis;
- pete vinete pe picioare si secretii din cioc si nari;
- diaree apoasa, de culoare verzuie;
- inflamarea zonelor din jurul ochilor si gatului;
- aripi zburlite, torticolis, rasucirea gatului, paralizie.
Tulpina de virus H5N1 poate fi transmisibila si la om, prin contact direct pasare-om. Virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (daca acestea sunt prelucrate termic corespunzator). Se poate transmite, insa, aerogen - in urma curatarii cotetului sau prin contactul cu lichidele biologice sau masele fecale ale pasarilor contaminate.
Masuri de prevenire
- este indicat sa nu puneti mainile goale pe cadavrele pasarilor;
- se recomanda ca pasarile sa fie tinute inchise in curti, daca este posibil in spatii acoperite pentru a preveni contactul direct cu pasarile salbatice;
- nu se va folosi pentru hrana pasarilor apa din balti, lacuri sau ape cugatoare care ar putea fi contaminate;
- hrana și apa pasarilor din gospodarii se va administra in spatii inchise si acoperite astfel incat sa se evite contactul cu pasarile salbatice care pot ateriza din zbor;
- in cazul fermelor de pasari, crescatorii trebuie sa respecte normele de biosecuritate. Daca sunt sesizate semne ale bolii, crescatorii de pasari trebuie sa anunte cea mai apropiata unitate veterinara sau directie sanitara.
Pana in prezent nu exista un tratament care sa combata gripa aviara in cazul pasarilor.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.