Aspectul gargaritei de cereale: 5, 1 mm lungime; culoare maro spre negru; corpul se prelungeşte în partea din faţă cu o protuberantă asemănătoare unei trompe; la capătul acestei trompe se află aparatul bucal cu maxilele; antenele sunt îndoite şi încep la baza trompei; insectele aparţin, din cauza corpului prelungit cu o trompă, familiei gărgăriţelor (Curculionidae); capul şi platoşa gâtului sunt acoperite de puncte aflate în rizurile de pe învelişul corpului; aripile acoperă întreaga parte posterioară a corpului şi sunt unite între ele; ele sunt străbătute de linii lungi, punctate; gărgăriţele grâului nu pot zbura; larvele ajung la aproximativ 2, 3 mm lungime şi au culoarea albă; capsula capului este maro; ele nu au picioare şi au o constituţie fusiformă, curbată la mijloc; suprafaţa corpului larvelor pare ridată.
Produse recomandate pentru combaterea daunatorilor silozurilor de cereale:
Biologia gargaritei de cereale: Femela roade o gaură în coaja unei seminţe de cereale, în vederea depunerii ouălor. In această gaură ea depune un ou, iar apoi o închide la loc, astupând-o cu secreţii. Fiecare femelă depune între 200 şi 300 de ouă. Evoluţia de la stadiul de ou la cel de pupă are loc în întregime în sămânţa de grâu, care va fi mâncată în totalitate. La o temperatură de 27 ° C, evoluţia de la stadiul de ou la cel de adult durează între 29 şi 34 de zile. Umiditatea grâului trebuie să fie de cel puţin 9 %, altfel nu mai poate avea loc reproducerea. În încăperi încălzite, pot lua naştere 3-4 generaţii pe an. Speranţa de viaţă a gărgăriţelor grâului este de aproximativ 2 ani.
Răspândirea gargaritei de cereale: Au apărut în Europa în perioada dinainte de Hristos, fiind aduse din Mesopotamia. Astăzi gărgăriţa grâului este un dăunător al recoltelor răspândit în toată Europa. Specia poate fi găsită în depozite, în grăunţele de secară, grâu, ovăz, orz, orez, ghinde, hrişcă, făinoase, tărâţe şi uruială.
Gargaritele de cereale: Tipic dăunător de provizii. Gărgăriţele şi larvele lor produc pagube produselor depozitate, hrănindu-se cu ele. Larvele golesc grăunţele dinăuntru spre înafară, spre deosebire de gărgăriţele adulte care atacă grăunţele din exterior. Alimentele infestate sunt contaminate cu produse ale năpârlirii şi excremente, şi trebuie înlăturate. Este posibilă o invazie secundară prin ciuperca de mucegai şi acarienii de fructe.
Prevenirea infestarii cu gargaritele cerealelor: cămările şi dulapurile cu provizii precum şi depozitele trebuie verificate în vederea unei posibile invazii. Alimentele, care aparent nu au fost contaminate, trebuie preventiv congelate mai multe zile la temperatura de -18° C sau încălzite pentru o jumătate de oră la 60° C. Alimentele să fie păstrate în recipiente bine închise.
Combaterea gargaritelor de cereale: Alimentele infestate să fie îndepărtate şi încăperile de depozitare să fie curăţate. Crăpăturile şi găurile să fie bine aspirate, iar după curăţarea lor se recomandă uscarea cu feonul cu aer cald. Este posibilă combaterea directă a invaziei cu ajutorul insecticidelor de contact. Cotloanele inaccesibile ar trebui acoperite cu borax sau spuma poliuretanica.
Denumirea gargaritei de cereale: sitophilis granaris, oryzaephilus surinamensis, plodia interpunctella, rhizoperta dominica, tribolium castaneum, sitotroga cerealella, callosobruchus chinensis, drosophilia melanogaster.
daca gargaritele au coborat prin perete din pod in casa ce pot sa fac?
Pentru combaterea gargaritelor, puteti aplica prin pulverizare un insecticid cum ar fi K-Obiol (http://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-garden-k-obiol-ec-25-fiole.html) sau K-Othrine WG 250 (http://www.pestcontrol-expert.ro/k-othrine-wg-250.html). Daca gargaritele se afla in podul casei, se poate ca in acel spatiu sa existe si o sursa de hrana pentru ele. Va trebui sa eliminati si sursele de hrana din pod.
Buna ziua,
Am 700 kg de grau infestat cu gărgărițe. Acesta îl folosesc cahrana la păsările de curte. Acesta este hrana pana la viitoarea recolta( peste 6-8 luni). Ce pot sa fac sa îl mențin și sa îl folosesc pana la recolta viitoare.
Cu stima Nicolae Lupu din Albă Iulia
Pentru a proteja cerealele pentru perioada mentionata, se poate aplica direct un insecticid cum este K-obiol (http://www.pestcontrol-expert.ro/k-obiol-ec-25.html), 100 ml diluati in 10l de apa. Pentru greutatea mentionata sunt necesari aproximativ 0,7 litri insecticid.
Buna ziua ! Am graul infestat cu gargarite !! Il am fepozitat in saci ! 600kg !! Cum pot scapa de ele ? Va rog un rasp !! Multumesc !! George !!
Pentru a combate daunatorii de depozit ce au infestat graul este indicat sa utilizati un insecticid special cum ar fi K-obiol ( http://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-garden-k-obiol-ec-25-fiole.html ) 10 ml diluati in 1 l de apa, oferind protectie pentru o perioada de pana la 10 luni. Pentru o eficienta maxima, solutia se aplica direct pe graul depozitat. Cerealele pot fi consumate dupa o perioada de 24-48 de ore de la tratament. De asemenea, se poate utiliza si produsul Reldan ( http://www.pestcontrol-expert.ro/reldan-22-ec.html ) 22 ml se dizolva in 1.5 litri de apa si se pulverizeaza pe cereale. Este necesara o perioada de pauza de 90 de zile.
Buna ziua! Noi nu avem grau sau cereale si totuși avem aceste gargarite in casa. Le strang mereu dar apar din senin. Daca nu zboara cum apar asa repede si de unde?! Ma dispera cand le vad, mai ales ca am o manie a curatenie. Va rog mult ajutati-ma cu un sfat! Multumesc!
Mai exact, ce gargarite sunt prezente? Daca aveti posibilitatea, va rugam sa postati cateva imagini cu acestea pe forumul nostru :http://www.pestcontrol-expert.ro/forum/pareri-despre/gargarita/ pentru a observa mai exact.
Asta pt prevenire ??? Dar daca grauntele sunt infestate deja ,ce putem face??
Daca cerealele sunt deja infestate, atunci se poate aplica un insecticid precum K-Obiol (https://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-insecticid-k-obiol-ec-25-10-ml.html). Acesta combate daunatorii prezenti, si in plus, cerealele pot fi consumate dupa 24-48 de ore de la aplicare.
ce tratament ar trebui aplicat pasarilor care au mancat grau contaminat de gargarite intrucat observ o stare de apatie si slabire a acestora ?
Dar gargarita ar afecta consumul de catre pasari, ci doar factorii in procesul de panificatie. Graul a fost tratat inainte de a il oferi pasarilor catre consum?
folosesc un amestec de cereale compus din aproximativ 10 seminte , pentru porumbei . Nu stiu daca amestecul a fost tratat , nu cred ca a fost tratat .Pana in luna iulie a fiecarui an , amestecul nu este contaminat de gargarite . Dupa aceasta luna , incep sa apara gargaritele , iar puii de porumbel in varsta de 1-3 luni incep sa prezinte o stare de apatie si slabesc . Daca inlocuiesc amestecul , problemele incep sa dispara . Problema este ca majoritatea amestecurilor de cereale sunt afectate de gargarite in perioada iulie - octombrie . Sunt intersat de un produs care sa fie administrat porumbeilor in perioada in care sunt afectati probabil de catre reziduurile/ouale gargaritelor din cereale .
Buna ziua,de 6luni au aparut niste gargarite in casa dintr-o punga de arpacas. Le strang mereu dar apar mereu?! Ma dispera cand le vad.Va rog daca puteti sa recomandati un orodus pentru combaterea lor. Multumesc
Este indicat sa controlati cu atentie toate alimentele si sa le eliminati, daca este cazul, pe cele la care ati sesizat prezenta daunatorilor. Cele neinfestate se sigileaza.
Pentru combatere, se aplica pe toate suprafetele un insecticid pecum K-Obiol (https://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-insecticid-k-obiol-ec-25-10-ml.html), in doza de 10 ml dizolvati in 1 litru apa. Apoi incinta se inchide pentru 4 ore. Se patrunde, se aeriseste si aspira. Suprafetele sensibile (blaturi, sertare etc) care iau contact direct cu alimentele se sterg cu o laveta umeda.
Bună ziua. Spuneți va rog cum putem elimina girgaritele di silosurile de cereale. Avem 8 silosuri a cite 3500tone. Mulțumesc.
Buna ziua, se recomanda aplicarea unui insecticid prin pulverizare directa pe acestea precum K-obiol (https://www.pestcontrol-expert.ro/k-obiol-ec-25.html), conform instructiunilor din pagina produsului. Insa, pentru a asigura protectia in totalitate a cerealelor, aplicarea trebuie sa se faca inainte de incarcarea acestora in silozuri. De asemenea, K-Obiol se poate aplica si in spatiile goale, unde urmeaza sa depozitati cerealele.
Cerealele afectate de catre gargarite pot fi utilizate in hrana animaleler ?
Care sint reactile adverse in urma utilizări acecestora in furajele combinate ?
Buna ziua, va rugam sa ne precizati la ce va referiti mai exact, prin reactii adverse. Ati efectuat vreun tratament asupra cerealelor? Ce produs ati utilizat?
am depozitat in magazie 1000 KG grau CARE A FACUT gargarita.cu ce pot sa-l tratez?MULTUMESC...
Buna ziua, pentru combaterea daunatorilor specifici produselor agricole depozitate se recomanda aplicarea unui insecticid prin pulverizare directa pe acestea precum K-Obiol (https://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-insecticid-k-obiol-ec-25-10-ml.html), se dilueaza 10 ml/ 1 l apa pentru 1 tona cereale.
Cu recunostiinta am recitit postarile. Nu imi amintesc daca am răspuns insa dupa ce am aplicat produsul trimis am scapat de gargarite. Toate bune....stam in casa sa scapam si de Covid!!
Daca am stropit cu Kobiol direct pe grau si pe huroaie pot sa le mai dau la pasari si dupa cat timp?
va multumesc .
In cazul K-Obiol (https://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-insecticid-k-obiol-ec-25-10-ml.html), in prospect se mentioneaza: timpul de pauza nu este necesar, produsele aflate in incintele tratate cu K-Obiol putand fi consumate, bineinteles dupa ce sunt spalate si/sau preparate termic.
Depozitez 1000 kg porumb in gospodarie in hambar din lemn , o cutie din scanduri. Pot face tratament inainte de depozitare si cu ce? cand apare gargarita la cereale am inteles ca este bun Kobiol cu perioada scurta de pauza pana la consum. Am inteles bine? O sa fac o comanda la dvs daca este asa. Multumesc!
Buna ziua, K-Obiol, se poate aplica atat in spatiile de depozitare goale, cat si direct pe produsele agricole ce sunt sau urmeaza sa fie depozitate. De asemenea, timpul de pauza nu este necesar, produsele aflate in incintele tratate cu K-Obiol EC 25 putand fi consumate, bineinteles dupa ce sunt spalate si/sau preparate termic. Mai multe informatii sunt prezentate si in pagina produsului https://www.pestcontrol-expert.ro/bayer-insecticid-k-obiol-ec-25-10-ml.html.
Buna ziua,mi- a ramas 4 saci de grau tratat ptr insanantat cu detrical mai Este bun ptr pasari sau ptr porci ?
Buna ziua, produsul respectiv nu se regaseste in catalogul nostru, de aceea nu detinem astfel de informatii.