
Acestia sunt comuni in zonele cu clima tropicala, deoarece activitatea umana a extins habitatul insectelor si transportul maritim la nivel mondial a transportat in porturile lumii astfel de insect, inclusiv din Sudeul Statelor Unite, Insulele Canare, Sudul Spaniei, Grecia, Cipru, Taiwan, India, Africa de Sud si gandacii adulti americani Azore ajung la o lungime medie de aproximativ 4 cm (1.6 in) si aproximativ 7mm (0.28 in) inaltime. Ei sunt de culoare maro-roscat si au o margine galbuie pe zona din spatele capului.
Gandacii care nu au ajuns inca la maturitate seamana cu cei adulti cu exceptia cazului in care acestia au aripi. Gandacul este impartit in trei sectiuni, corpul este aplatizat si in general oval, cu un scut Pronotum, ca sa acopere capul. Un pronotum este o structura care acopera tot sau o parte din suprafata dorsala a toracelui la anumite insecte. De asemenea, ei au antene lungi, segmentate si cu aripile delicate si lucioase. Cea de a treia sectiune a gandacului este abdomenul. Aceste insecte se pot deplasa rapid, de multe ori dispar atunci cand cineva intra intr-o camera si pot incapea in crapaturi mici si in spatele usilor, in ciuda dimensiunilor sale destul de mari. Este considerat una din cele mai rapide insecte. Intr-un experiment realizat la Universitatea din California, Berkeley in anul 1991, o Periplaneta americana a inregistrat o viteza record de 5.4 km/h, aproximativ de 50 de ori pe secunda lungimea corpului, care poate fi comparata cu viteza unui om la 330 km/h. Are o pereche de ochi mari, fiecare avand peste 2000 de lentile individuale si este o insecta care noaptea este foarte activa, de asemenea care se abate de la lumina.
Insecticide gel recomandate pentru combaterea gandacilor de canalizare:
Este foarte importanta aplicarea gelului insecticid sub forma de puncte de marimea unui bob de orez. Aceasta este dimensiunea perfecta pentru orice tip de gandac producand un efect in cascada, raspandindu-se de la un gandac la intreaga colonie. Va rugam sa nu aplicati insecticidul sub forma de benzi. Acesta nu va produce rezultatele asteptate.
Statii de intoxicare care protejeaza si pastreaza insecticidul gel:
Daca aveti copii mici sau animale de companie si doriti sa oferiti mai mult siguranta tratamentului de dezinsectie va recomandam sa aplicati insecticidele sub forma de gel in statiile de intoxicare. Acestea sunt special concepute pentru gandacii de bucatarie, de canalizare sau furnici. La unele modele partea inferioara a statiei de intoxicare este prevazuta cu o banda dubla adeziva care sa va permita amplasarea ei si pe suprafete verticale sau sa fie suspendate.
Capcane adezive recomandate pentru combaterea gandacilor de canalizare:
Aceste produse sunt contin insecticide! Sunt, in special, folosite pentru monitorizarea gradului de infestare cu gandaci de canalizare sau canalizare. Daca acesta nu este ridicat puteti sa le utilizati pentru capturarea gandacilor si pastrarea infestarii sub control. In functie de tipul de capcana, atractantul este inclus in adeziv sau se aplica separat.
Insecticide concentrate recomandate pentru combaterea gandacilor de canalizare:
A fost si inca sunt cele mai larg intalnite modalitati de tratare a spatiilor impotriva gandacilor de canalizare. Insecticidele concentrate se dizolva in apa in dilutii intre 0.5% si 4%, in functie de produs. Va rugam nu mariti dozajul mai mult decat este indicat pe eticheta. Rezultatele nu vor fi mai bune. In caz de infestare masiva se recomanda dublarea dozei. Acest detaliu este scris pe eticheta.
Dezinsectia se face pe toate suprafetele ce se doresc a fi tratate, efectul insecticidului este de contact. Gandacul trebuie sa treaca pe zona unde s-a facut pulverizarea ca sa moara. Insistati cand faceti pulverizara in crapaturile unde ar putea sa se ascunda gandacii de canalizare.
Aceasta dezinsectie trebuie realizata inaintea celei cu insecticide sub forma de gel, aerosol sau insecticide pulbere si capcana adezive.
Insecticide pulbere recomandate pentru combaterea gandacilor de canalizare:
Este ideal pentru aplicarea in zonele unde insecticidele lichide nu se pot aplica, spre exemplu orificii sau instalatii electrice. Se aplica pe suprafete uscate, in forma in care se gaseste, nu trebuie dizolvat in apa. Este foarte importanta identificarea si tratarea zonelor cu cel mai mare potential in a gazdui cuiburile de gandaci de canalizare. Atentie la curentii de aer.
Insecticide aerosol recomandate pentru combaterea gandacilor de canalizare:
Aceste produse genereaza particole foarte fine de insecticid sub forma de aerosoli sau fum. Vor ocupa tot volumul incaperii si in functie de densitatea din aer vor irita gandacii de canalizare sau, daca concentratie e suficient de mare, ii vor omora. Pentru un rezultat maxim, volumul incaperii trebuie sa fie redus si compact.
Particolele de insecticid sunt de dimensiune mica si vor irita gandacii de canalizare ascunsi in zone greu accesibile. Exemplu lambriuri de lemn, crapaturi in perete, sub dusumea, etc. Recomandam utilizarea lor dupa ce se face tratamentul de pulverizare cu pompa de spate. Aerosolii vor genera un efect puternic de "flush out" fortand gandacii sa iasa din ascunzisuri si sa intre in contact cu insectidul pulverizat anterior. Se recomanda utilizarea lor doar aditional tratamentului de dezinsectie prin pulverizare in combinatie.
Dupa aerosoli, spatiul trebuie sa ramana inchis pentru 2 - 3 ore iar apoi e necesara aerisirea pentru putin 2 - 3 ore.
Pulverizatoare recomandate pentru combaterea gandacilor de canalizare:
Aplicarea insecticidelor concentrate se face prin dizolvarea lor in apa. In functie gradul de dimensiunea zonei pe care doriti sa o tratati va recomandam sa alegeti pulverizatorul potrivit. Dupa utilizare este obligatorie cladirea cu apa. Pesticidele din solutiile de lucru distrug partile de plastic, cauciuc sau metal ale pulveriatoarelor.
Riscul pentru oameni. Secretiile mirositoare produse de gandacii de canalizare pot modifica aroma alimentelor. de asemenea, in cazul in care populatiile de gandaci sunt mari, va exista o concentratie puternica de aceasta secretie urat mirositoare. Gandacii pot lua dupa ei bacterii, cum ar fi Salmonella, pe picioarele lor si mai tarzu sa le depuna pe alimente si sa provoace infectii alimentare sau intoxicatii. Praful din casa care contine fecale de gandac si parti ale corpului pot declansa reactii alergice si astm la anumite persoane.
Datorita dimensiunilr sale mari si a dezvoltarii lente, aceste infestari nu sunt frecvente in case Cu toate acestea, in anumite perioade ale anului, acesti gandaci se pot muta din exterior in casa. Cand este frig afara acesti gandaci se pot deplasa in interior, cautand temperaturi mai mari si alimente. Gandacii pot intra in case prin canalizari, usi, conducte de aer sau alte deschideri in fundatie. Populatia gandacilor de canalizare poate fi controlata prin folosirea insecticidelor. De asemenea, este intelept pentru a acoperi orice fisuri sau crapaturi pentru ca acestia sa nu mai intre. De asemenea, intotdeauna trebuie sa cuaratati orice scurgeri sau muradriile care au fost facute pentru ca acesti gandaci sa nu fie atrasi de vreo sursa de alimente. O alta modalitate de a preveni infestarea cu gandaci este de a verifica orice material care este introdus in interior. gandacii si depunerile de ou pot fi ascunse in interiorul sau pe mobilier, in cutii, valize, pungi, etc.
Cum se poate scapa de gandacii de canalizare ? Ce substanta se poate folosi ?
Ce solutii imi trbuie
Insecticidele recomandate sunt prezentate in articolul de mai sus.