Comanda din: 15-06-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Scapam de Albine - Cum identifici, combati


Oricine a fost înțepat de o albină sau viespe știe cât de dureroase pot fi înțepăturile acestor insecte și va face tot posibilul să se ferească de acestea. Iar dacă nu una, ci sute sau mii de astfel de insecte devin o amenințare pentru dumeavoastră sau familie, atunci prezența unui roi de albine sau viespi pe proprietatea voastră constituie un motiv serios de îngrijorare.
Deși pot fi deosebite ușor, la prima impresie pot fi confundate întrucât ambele sunt capabile să administreze înțepături dureroase, iar o identificare corectă este necesară nu numai pentru administrarea corespunzătoare a unui eventual tratament dar și pentru aplicarea măsurilor de prevenție, control și eliminare adecvate fiecărui dăunător în parte.
Înainte de a lua vreo decizie sau de a apela la măsuri de eliminare a acestor insecte din curtea, grădina sau locuința dumneavoastră, e bine să identificați mai întâi cine v-a invadat spațiul pentru a ști cum să rezolvați cât mai bine această problemă. Vă prezentăm câteva lucruri care vă vor fi de ajutor și vă vor ușura alegerea celor mai bune soluții.

Diferențele dintre albine și viespi
Atât albinele cât și viespile sunt extrem de valoroase pentru om și mediu, rolul lor în natură fiind bine determinat și extrem de documetat de către cercetători. Astfel, albinele ajută la polenizarea a cel putin 80% dintre culturile pe care ne bazăm pentru a trăi. în timp ce viespile sunt foarte utile ca animale de pradă pentru multe insecte care infestează culturile, grădinile și plantele ornamentale.

cum scapam de albineAtât albinele cât și viespile sunt membri ai ordinului de insecte Hymenoptera, cu toate acestea ele diferă foarte mult în aparență. În general, albinele sunt mai corpolente, păroase și pufoase, o caracteristică care le ajută să colecteze și să răspândească polenul în timp ce viespile sunt mai subțiri, având o talie îngustă, au picioarele zvelte iar pielea lor este netedă și lucioasă.De asemenea, acestea diferă mult și din punct de vedere al stilului de viață, al obiceiurilor, al construirii cuibului și al hranei.
Astfel, albinele trăiesc în roiuri formate din câteva mii până la câteva zeci de mii de albine, în timp ce coloniile de viespi sunt mai mici având de la câteva sute la câteva mii de indivizi. La viespi regina construiște un cuib pentru colonia sa, în timp ce albinele lucrătoare construiesc și mențin cuibul pentru matcă și pentru surorile sale. Spre deosebire de majoritatea viespilor care hiberneaza în timpul iarnii și își construiesc un nou în fiecare toamnă, albinele nu hibernează și supraviețuiesc cu rezervele alimentare acumulate și cu căldură produsă de albinele lucrătoare.

Viespile nu poate produce în general miere (sunt unele specii care totuși o fac), însă toate speciile de albine sunt capabile să producă și să depoziteze cantități considerabile de miere în stupii lor.  În ceea ce privește cuiburile, albinele își construiesc cuiburi geometrice, din celule de ceară (faguri în formă de hexagon), în timp ce viespile își construiesc cuiburi rotunde, cu aspect de hârtie, formate în general din sevă (pulpă) de lemn. Albinele sunt exclusiv ierbivore, hrănindu-se cu nectarul și polenul plantelor, în timp ce viespile, în cea mai mare parte sunt carnivore, hrănindu-se cu alte insecte și artropode și doar spre sfârșitul verii și toamna, sunt mult mai interesate în colectarea de hrană dulce și alți carbohidrati.
Dacă despre viespi putem afirma că sunt cu adevărat un dăunător, nu același lucru îl putem afirma despre albine, care prin serviciul imens pe care-l fac omenirii prin polenizarea plantelor și prin minunatele produse pe care le crează pentru noi (miere, propolis, ceară, etc) sunt mai degrabă niște insecte pe care trebuie să le protejăm cu toate eforturile noastre. Din acest motiv, albinele sunt protejate prin lege și este de datoria noastră să le asigurăm un cadru natural cât mai sănătos și mai sigur în care să-și desfășoare incredibila și prospera activitate.

Se estimează că o treime din rezerva de hrană a oamenilor depinde de polenizarea plantelor făcută de albine. Fără albine, multe dintre culturi nu ar mai produce roade, ceea ce însemnă că nu ar mai fi mâncare pentru oameni. Specialiștii au demonstrat că fără albine, omenirea ar muri în 4 ani.
Având în vedere că intervenția omului în natură, prin aplicarea de insecticide pe terenurile cultivate a dus, în ultimul timp la o reducere drastică a coloniilor de albine, cunoașterea tuturor acestor aspecte vă va determina să acționați cu prudență atunci când depistați și doriți să eliminați un cuib de albine din casa sau curtea dumneavoastră.
Recomandăm îndepărtarea albinelor fără a folosi produse chimice, abordarea acestei probleme făcându-se în funcție de fiecare situație în parte.

Identificarea cuibului de albine
Dacă ați sesizat prezența mai multor albine decât în mod normal în casa sau grădina dumneavoastră e bine să verificați dacă nu cumva în apropiere s-a instalat o nouă colonie de albine.De regulă albinele își fac cuibul în copaci, în scorburi, pe garduri, sub streașina caselor, în poduri, în crăpăturile pereților, grajduri de animale, sau în orice alt loc care le oferă spațiu suficient pentru creșterea larvelor și le feresc de intemperii. Așadar este necesar să localizați cuibul albinelor, pentru că stabilirea acestuia la exterior sau în interior va determina măsurile ce trebuie luate pentru îndepărtarea lor.

scapa de albineCum scapam de albine in spatiile exterioare?
În cazul în care ați depistat (de regulă în copaci ) cuibul albinelor și ați constatat că acesta este cel puțin de dimensiunea unei mingi de fotbal, înseamnă că aveți de a face cu un roi de albine. Acest lucru se întâmplă atunci când stup de albine devine suprapopulat și apare o regină nouă. Aproximativ o jumătate din albinele din cuibul original împreună cu regina veche decolează într-un roi să caute un alt pentru a construi o nouă colonie. Așadar, prezența aceasta este doar temporară, până când albinele găsesc un loc sigur în care să-și stailească colonia, lucru care se întâmplă de obicei în doar câteva zile. Atâta timp cât nu există nici un fagure alb, aceste albine nu vor avea un comportament agresiv, deoarece acel cuib încă nu reprezintă o casă pentru ele și nu își manifestă instinctul de a-l proteja. Nefiind o amenințare cel mai bine ar fi să le lăsați în pace să-și vadă în continuare de treabă și să așteptați să plece singure.

Dacă totuși considerați că prezența lor este o amenințare pentru dumneavoastră sau pentru familie, mai ales atunci când înțepătura de albină vă provoacă reacții alergice sau dacă vă temeți ca aceste albine să nu-și stabilească cuibul tocmai pe proprietatea dumneavoastră și vreți să scăpați de ele este bine să apelați la ajutorul unui apicultor sau a unui specialist care va fi bucuros să preia valoroasele albine și să le ducă într-un loc sigur și chiar să profite de avantajele acestora.Iată câteva lucruri pe care vă sfătuim să nu le faceți când ați depistat un roi de albine:

- nu pulverizați cu pesticid sau cu orice alte substanțe chimice peste roiul de albine daca nu purtati echipamente de protectie speciale. Acest lucru ar putea să agite albinele și astfel să devină agresive;
- nu aruncați cu bețe, pietre sau alte obiecte în roiul de albine în încercarea de a le alunga pentru că nu veți face decât să le agitați fără ca în acest fel să obțineți ce vă doriți;
- nu încercați să distrugeți roiul de albine;

În această situație îndepărtarea roiului de albine trebuie să se facă în mod obligatoiu de către o persoană care poartă un costum special de protecție de genul celui folosit de către apicultori. De obicei, albinele înțeapă în zona gleznei și a capului, deci asigurați-vă că aceste zone sunt protejate corespunzător. Procesul îndepărtării albinelor din copaci continuă cu montarea unei scări până la nivelul roiului, apoi cu un dispozitiv de tăiere încercați să desprindeți roiul de la bază astfel încât acesta să cadă într-un sac de plastic transparent pe care să-l închideți și să-l folosiți la transportul albinelor în zona în care doriți să le eliberați în natură.

Cum scapam de albine in spatiile interioare
În cazul în care ați observat o mulțime de albine intrând sau ieșind dintr-o scorbură, o încăpere sau o crăpătură, înseamnă că acolo s-a instalat un stup de albine, cu mii sau chiar zeci de mii de membri, mai ales când nu știți de cât timp acestea s-au instalat în acel loc.În aceste situații îndepărtarea întregii colonii este de durată și vă prezentăm metodele prin care puteți muta stupii în altă zonă în condiții de siguranță și cu efecte cat mai puțin distructive asupra albinelor.Și în aceste situații este bine ca această activitate să fie făcută de un apicultor sau un specialist în domeniu, dar dacă vă încumetați să efectuați această activitate personal iată cum o puteți face cât mai bine:

Informatii cum scapi de albineMutarea stupilor din scorburile copacilor

Metoda rapidă – îndepărtarea cuibului/stupului
Înainte de a începe această operațiune trebuie să vă echipați corespunzător, așa cum am arătat anterior și este indicat să acționați în timpul zilei cțnd mare parte din albine sunt plecate după hrană. Apoi se pregătește fumul pe care-l veți pulveriza la intrarea în stup pentru a menține calmul albinelor. Se amestecă fumul lichid cu apă și se pune într-o sticla cu pulverizator după care vă apropiați de intrarea stupului și pulverizați din abundență. Următorul pas este tăierea copacului la o distanță de aproximativ 40 cm deasupra intrării în stup și tot la aceiași distanță sub intrare, lucru ce vă va permite să aveți acces la întregul cuib de albine și de a-l îndepărta în totalitate. Și în această fază a procesului este indicat să pulverizați cu fum pentru a preveni înțepaturile neplacute. Pentru îndepărtarea cuibului de albine din butucul obținut prin tăierea copacului aveți nevoie de îndemânare și puțină precauție. Acest lucru presupune ca atunci când tăiați transversal butucul trebuie sa aveți grijă să nu distrugeți fagurii, deoarece odată ce mierea iese afară mii de albine vor roi, în cel mai scurt timp, în jurul dumneavoastră. Fagurii cu puiet și albine vor fi mutați în interiorul unei cutii speciale și duși în altă zonă potrivită dezvoltării lor. Pentru ca zona respectivă să nu atragă alte albine datorită mirosului de miere, ar trebui ca resturile de faguri să fie îndepărtate, iar scorbura să fie izolată cu spumă.

Metoda de durată - cu ajutorul unei capcane
De asemenea indepartarea albinelor din scorburile copacilor poate fi făcută cu ajutorul unei capcane în formă de con, de pâlnie pusă într-o poziție inversată. Pâlnia trebuie plasată la intrarea principală în stup (cele secundare urmând să fie blocate), astfel încât să permită albinelor să iasă, dar le împiedică reîntoarcerea în stup. Pentru ca albinele să fie salvate, se apelează la un stup creat de om care va fi amplasat în apropierea celui vechi și în care va fi pusă o nouă matcă. Albinele se vor muta în noul cuib, vor accepta noua matcă, formând o nouă colonie, în timp ce colonia din copac se va reduce, sau va dispărea atunci când va fi prea slăbită să mai supraviețuiască. Apoi, se îndepărtează capcana cu sens unic în formă de pâlnie de la gura scorburii, pentru ca albinele să-și mute rezervele rămase din stupul vechi în cel nou. Un ultim pas pe care trebuie să-l faceți de îndată ce activitatea în cuibul vechi a încetat este să blocați/astupați căile de acces definitiv, iar noul stup să-l mutați într-o zonă propice dezvoltării albinelor.
Beneficiile acestei metode sunt daunele minime pe care le suferă structura și rezervele stupului, însă este un proces care poate să dureze până la 12 saptamani.

Mutarea stupilor din crăpături sau alte spații închise

Metoda rapidă – îndepărtarea cuibului/stupului

Această metodă face referire la îndepărtarea fizică a albinelor și a cuibului și s-a dovedit a fi cea mai bună variantă pentru a preveni reinfestările ulterioare. Iată cum trebuie să procedați:

 • localizați cuibul;
 • lărgiți locul de acces pentru a avea acces la intregul cuib;
 • folosiți un aspirator cu rezervor special pentru a aspira toate insectele;
 • scoateți fagurii de ceară pr bucăți și montați-le intr-un cadru de lemn;
 • curățați foarte bine cavitatea obținută prin scoaterea cuibului și blocați accesul la aceasta;
 • mutați cuibul și plasați-l într-o zonă propice dezvoltării lor și eliberați și insectele din rezervor.

Beneficiile acestei metode sunt că fiecare parte a coloniei este îndepărtată iar rezultatele sunt maxime. Timpul maxim de realizare a operațiunii este de 4 ore.

Metoda de durată - cu ajutorul unei capcane
Utilizarea capcanei de genul celei prezentate anterior este o metoda utilizată atunci când nu este posibilă realizarea fizică a unei deschideri către colonia de albine care și-a stabilit stupul într-o structură din cărămidă sau piatră. În această situație se urmează întocmai pașii expuși anterior.

15 Intrebari si Raspunsuri

 • Florin
  09/07/2018 at 3:45 pm

  Înțepătura de albine face bine la reumatism.Albinele joacă un rol esențial în polarizarea culturilor.De unde atîta teamă?

 • Cantacuzino Cristina
  12/08/2018 at 4:45 pm

  De anul trecut Albinele și-au făcut cuib într-o crăpătură a balconului, la 5,5 m de trotuarul pe care trec oameni
  Nu am acces decâ din stradă la i trările în cuib.
  În casă locuiesc numai oameni la a doua tinerețe care nu se pricep la albine.
  Cui trebuie să ne adresăm ca să ne scape de ele?
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns
  Cristina Cantacuzino

  • PestControl Expert
   13/08/2018 at 10:19 am

   Daca sunt albine, si nu viespi, atunci puteti apela la un crescator de albine din zona dumneavoastra pentru a se putea deplasa si sa ridice stupul.

 • Gaby
  28/07/2019 at 5:50 pm

  Am un cuib de viespi in peretele casei care e izolat termic cu polistiren. Cum sa fac sa scap de ele?

  • PestControl Expert
   29/07/2019 at 6:23 pm

   Va rugam sa ne precizati mai exact, aveti acces la cuibul respectiv pentru a putea aplica vreun produs?

 • Șchiopu alina
  05/08/2019 at 11:52 am

  Am un cuib de viespi in peretele casei care e izolat termic cu polistiren. Cum sa fac sa scap de ele?

  • PestControl Expert
   07/08/2019 at 5:49 pm

   Daca aveti acces la el, se recomanda aplicarea prin pulverizare a unui insecticid precum Cytrol (https://www.pestcontrol-expert.ro/pelgar-cytrol-forte-wp-20-g.html), se dizolva 10 g/5 l apa. Pulverizati pe cuib si in zonele pe unde ies viespile in exterior (pentru a lua contact cu substanta pulverizata). Aplicarea este indicat sa se faca dimineata devreme sau noaptea tarziu cand este cel mai probabil sa se afle intr-un numar cat mai mare.

 • Luminita
  04/04/2020 at 11:54 am

  Fiica mea este in Italia.pe balcon are o scară.. acolo si au facut cuib albinutele.nu intra in discutie distrugerea lor.dar cum scapă de ele? Carantină nu permite nimănui să vină să o ajute..a ars o cârpă sa faca fum..iar albinele au inchis intrarea..Au facut capac. Ce ne sfătuiți să facem?

  • PestControl Expert
   04/04/2020 at 5:49 pm

   Buna ziua, informatiile pe care le detinem sunt prezentate in articol. Din pacate, in contextul situatie actuale, alte masuri nu se pot intreprinde.

 • Sava
  20/04/2020 at 5:55 pm

  Am un cuib de albine in peretele balconului care a fost izolat cu polistiren, situat la etajul 4 la un bloc din Bacau. Cum pot scapa de acestea?
  Multumesc

  • PestControl Expert
   23/04/2020 at 5:31 pm

   Buna ziua, albinele sunt protejate de lege, in cazul acestora nu se aplica solutii pentru combatere. Informatiile pe care le detinem, pentru indepartarea in sigurata a acestora, sunt prezentate in articol.

 • Elena-Daniela Andrei
  27/04/2020 at 4:30 pm

  Buna ziua. Cum a inceput caldura, locuind la curte, am inceput sa avem probleme cu albinele unui vecin. Vin la apa, unde avem sistemul de irigare. Ce ne recomandati sa facem in acest caz, fara sa le facem rau? Imi este teama sa nu-l intepe pe micut cand iese in curte sa se joace...Multumesc anticipat!

  • PestControl Expert
   29/04/2020 at 1:43 pm

   Buna ziua, informatiile pe care le detinem sunt prezentate in articol. Pentru mai multe informatii, cu privire la aceasta situatie, este indicat sa apelati la ajutorul unui apicultor.

 • iza
  23/06/2020 at 6:03 pm

  Buna ziua. De doua zile pe mâncarea porcilor (porumb măcinat) se aduna albine si acestia nu se mai apropie sa mănânce. Un apicultor a venit si a stropit cu oțet si a zis ca din cauza vremii ploioase albinele aduna praful de porumb in loc de polen. Exista o metoda prin care sa le facem sa nu se mai apropie? Multumesc

  • PestControl Expert
   24/06/2020 at 3:37 pm

   Buna ziua, nu avem informatii despre un produs ce ar putea fi aplicat in acest caz.

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături