Gandacii sunt insecte ce pot fi intalnite in orice tip de spatiu, pe toata perioada anului, indiferent de sezon. Deoarece sunt insecte nocturne, prezenta lor este mai sesizabila in timpul noptii. Cele mai frecvente categorii de gandaci intalniti sunt gandacii de bucatarie si gandacii de canalizare.
Lipsa curateniei este principala cauza a aparitiei lor. Astfel, pentru a tine sub control gradul de infestare trebuie mentinuta si curatenia in zona cu probleme, pe langa efectuarea tratamentelor specifice. Este recomandat sa se intervina chiar din momentul in care se observa prezenta acestor daunatori. Cu cat gradul de infestare creste, cu atat tratamentul devine mai dificil si mai costisitor.
Cum sunt formulate insecticidele pe baza de gel?
Pe langa substanta activa (de exemplu, imidacloprid, indoxacarb etc.), acestea contin si atractanti (coformulanti), ce au rolul de a atrage la consum gandacii de pe o raza de cativa metri.
Cum se aplica gelul insecticid?
Se aplica sub forma unor bobite de orez, la distante de 1-2 m, insistandu-se acolo unde gandacii se ascund: in zona tevilor de scurgere de la bucatarii si bai, sub si in spatele electrocasnicelor (masini de spalat, aragaze, frigidere), in zona tocurilor de usa, a contoarelor electrice, a tevilor de intrare de la calorifere, in colturi ascunse luminii, unde sunt crapaturi in perete sau podea, sau, in orice alt loc unde aplicarea insecticidelor nu este posibila.
Pentru a putea utiliza gelurile, trebuie sa indepartati capacul, ridicand inspre exterior. Apoi, se pot aplica conform instructiunilor inscrise pe eticheta.
Care este modul de actiune?
Datorita atractantului, gandacii sunt atrasi catre consum. La aproximativ 24 ore de la aplicarea tratamentului, se vor observa primii gandaci morti. Acestia trebuie lasati pe cat posibil pe loc, deoarece, prin natura speciei, gandacii se hranesc cu excrementele sau cu semenii morti.
O caracteristica importanta a gelurilor insecticide este efectul cascada sau domino. Mai exact, exemplarele vii sau cele tinere (nascute dupa expulzarea oualelor de catre femela gandac ce a consumat gelul insecticid) isi vor consuma semenii morti, in plus fata de picatura de gel si vor muri si ei in cateva zile.
Unde se aplica insecticidele sub forma de gel?
Se aplica cu precadere la interior: cladiri de birouri, complexe de locuinte, bucatarii, spitale, restaurante, magazine alimentare, cantine etc.
Care sunt efectele acestora asupra copiilor si asupra animalelor de companie?
In principiu, insecticidele sub forma de gel nu sunt toxice pentru vietuitoarele non-vizate. Insa, este recomandat sa se tina cont de instructiunile de utilizare mentionate pe eticheta.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.