Comanda din: 07-05-2021

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

pulverizatoare mesto

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Altorie, taieri, mastic, unelte, banda

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

ingrasaminte hauert

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Scăpă de Viespea de Lemn europeană - Cum identifici si combati


Viespe de lemn este o denumire generic aplicată la diferite familii de insecte, a căror caracteristică comună este prezența larvelor în lemn și anume, insectele din familia Xiphydriidae, Orussidae, Anaxyelidae, Siricidae. Se cunosc zeci de specii de viespi de lemn, iar specific tuturor este faptul că sunt atrase de lemn, în special de conifere și își încheie ciclul de viață în astfel de copaci care au murit recent sau care sunt pe punctul de a muri.

ce face viespea de lemnDe regulă, aceste insecte nu atacă lemnul din construcțiile caselor, însă ele pot ajunge accidental în casa dumneavoastră dacă cheresteaua folosită pentru ridicarea locuinței a fost infestată de către acestea. Daunele provocate de acestea sunt mai mult de ordin estetic decât privind slăbirea structurii de rezistență și asta pentru că prezența lor nu este în număr mare (cel mult o duzină). Adulții vispilor de lemn pot să mestece aproape orice substantă. Găurile de ieșire a acestora, de mari dimensiuni poate fi observate cu ochiul liber în rigips sau tencuiala pereților, parchet, linoleum, mocheta, si în alte suprafețe interioare. Chiar dacă masculii și femelele viespilor de lemn au avut ocazia să se împerecheze în interiorul locuinței dumneavoastră, femelele nu vor fi stimulate să-și depună ouăle în cheresteaua uscată și lucrată. Viespile de lemn nu vor reinfesta structurile de lemn.

european_wood_wasp_adults_08-02-13Cu toate că viespile de lemn sunt o prezență zgomotoasă (datorită faptului că pot zbura) și înfricoșătoare (datorită acului din partea posterioară) ele nu sunt o amenințare pentru nimeni sau nimic. Așteptarea parcurgerii întregului ciclu de viață și repararea daunelor cosmetice produse este tot ce se poate face în situația unei infestări cu aceste insecte.

Există însă o specie de viespi de lemn, și anume viespea de lemn europeană, Sirex noctilio,din familia Siricidae,  care are capacitatea de a ataca lemnul viu al copacilor din pădurile de conifere, în special pinul, provocând daune semnificative. Această specie este este originară din Europa, Asia și Africa de Nord. Dacă 80% din copacii unei păduri ar fi afectați de această insectă cauzându-le moartea, acest lucru ar duce la ruperea ecosistemului în zona respectivă, deoarece ar devasta comunitatea de animale și plante care trăiesc în acea pădure.De aceea este important să identificăm corect și să luăm cele mai bune măsuri pentru a evita infestarea lemnului și copacilor cu acest dăunător.

Caracteristicile Viespilor de lemn europene
Viespile de lemn sunt insecte robuste, cu dimensiuni cuprinse între 3-4 cm lungime și în aparență seamănă cu viespile, însă au un corp alungit, cilindric, fără să dispună de “talie ". Masculii și femelele se aseamănă ca formă, cu excepția faptului că femela este un pic mai mare și prezintă un ovipozitor lung în partea din spate a corpului ei, care poate depăși lungimea corpului și care îi dă un aspect periculos. Ovipozitorul este folosit numai pentru fixarea ouălor și nu pot fi folosit în scop de apărare pentru a înțepa. Sexul adulților poate fi stabilit cu ușurință și datorită culorilor de pe corp, astfel, masculii au capul, antenele și toracele colorate în negru albăstrui metalizat, abdomenul are o zonă de mijloc portocalie și picioarele negre, în timp ce femelele au capul, antenele, toracele și abdomenul de culoare negru albăstrui metalizat și picioare portocalii.

Ciclul de viață al viespiilor de lemn
Femela viespe de lemn europeană introduce ovipozitorul aproximativ 5-10 mm în trunchiul copacului viu și depune între 25-450 ouă. Ouăle eclozează după 3 sau 4 săptămâni, iar cele fertilizate devin femele și cele nefertilizate devin masculi. Larvele au culoare alb-gălbui, nu au picioare iar pentru a se putea deplasa și hrăni sapă tunele paralele cu fibra lemnoasă. Pentru a înainta în lemn larvele se folosesc de coloana vertebrală întărită din vârful abdomenului.

La început larva se hrănește cu lemnul moale ( alburn ) situat chiar sub coaja copacului apoi pătrunde spre miezul copaculul unde se hrănește cu lemnul de esență tare ( duramen ), apoi revine din nou la alburn pentru a-și încheia procesul de hrănire. Tunelul sau galeria săpată de viespea de lemn europeană măsoară de obicei între 10 - 12 cm lungime la finalul etapei de hrănire. Etapa de hrănire a larvelor persistă pe toată durata lor de dezvoltare care cuprinde patru sau cinci etape imature și care durează între 11-12 luni. Stadiul de pupă are loc la finalul galeriei, iar după 3 săptămâni petrecute în acest stadiu, adultul iese din lemn lăsând o gaură în trunchiul copacului de aproximativ 1 - 2 cm.La această specie de viespi de lemn, o nouă generație de adulți iese la suprafață în general în luna iulie, însă această perioadă se poate extinde din iulie până în septembrie.

Semne și simptome de infestare cu Viespiile de lemn
Copacii infestați se ofilesc, acele își schimbă treptat culoarea de la verde închis, la verde deschis apoi roșu și încep să cadă. Acest lucru se petrece destul de rapid: se ofilesc între 3 - 6 luni de la infestare și într-un an aceștia mor. Semnele evidente ale infestării cu viespi de lemn sunt însă cele ce apar în structura copacului.

Astfel, în exterior pot fi observate găuri făcute de viespile adulte pentru a ieși la suprafață. La începutul infestării aceste găuri pot fi observate pe trunchiul copacului la o distanță de 3 - 4 metri deasupra solului, pentru ca mai apoi, pe măsură ce infestarea evoluează   astfel de găuri să fie observate peste tot de-a lungul trunchiului. De asemenea, pot fi observate pe scoarța copacilor linii în zona de depunerea a ouălor.
În interior, trunchiul secționat, este brăzdat de numeroase canale și tunele săpate de larve pentru a se hrăni.

cum arata o viespe de lemnDaunele produse de Viespiile de lemn
În momentul în care femela viespe își depune ouăle, ea secretă un mucus toxic și ciuperci simbiotice (Amylostereum areolatum) în trunchiul copacului care lucrează sinergetic pentru a slăbi capacitatea copacului de a se apăra ducând în cele din urmă la moartea copacul atacat. Mucusul creează un mediu adecvat pentru ciuperca care se dezintegrează lemnul, astfel încât să fie mai ușor de digerat de către larvă.
Daunele pe care viespea de lemn le produce sunt deopotrivă de ordin economic și ecologic. Astfel, lemnul infestat de către aceste insecte își pierde calitatea și productivitatea, iar pe de altă parte moartea masivă a copacilor din pădurile de conifere poate să distrugă ecosistemul din zona respectivă.
În Statele Unite ale Americii, care se confruntă cu o invazie masivă a acestor insecte în pădurile de pin din emisfera sudică, se estimează că daunele provocate de acestea sunt de ordinul milioanelor de dolari, ajungând la prejudicii de peste 60 milioane de dolari. Trebuie de menționat faptul că această insectă a pătruns accidental (prin intermediul ambalajelor din lemn sau a materialelor lemnoase de import ) pe continentul american abia în anul 2004, reușind în numai 10 ani să își extindă mult zona de răspândire.
Aceste insecte provoacă mortalitate semnificativă mai multor specii de pini și conifere, indiferent dacă aceștia se află în curți, pepiniere sau în păduri sălbatice.Cercetările recente au arătat că pinii mai înalți sau aflați într-o pădure înghesuită și aglomerată se pare că sunt mai predispuși atacului și infestării de către viespea de lemn. De asemenea, viespea de lemn europeană își poate extinde aria cu aproximativ 30 kilometri pe an, motiv pentru care o serie de măsuri trebuie luate în acest sens.

Controlul Viespiilor de lemn
Viespile de lemn pot fi controlate biologic cu ajutorul un nematod parazit (Deladenus siricidicola) care a fost folosit cu succes în unele infestări. Nematodul infectează larvele viespilor de lemn și în cele din urmă sterilizează femelele. Aceste femele depun ouă infertile care sunt în umplute cu nematozi. Pe măsură ce populațiile de nematode cresc acestea mențin populațiile de viespe de lemn sub un nivelul dăunător. Fiind ușor obținut în condiții de laborator, Deladenus siricidicola se injectează în trunchiul copacilor infestați.

Intrebari si Raspunsuri

Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Reduceri de volum

 • Pentru cumpărături între 1500 și 2500 RON
  Cod: PCE2
 • Pentru cumpărături între 2501 și 3500 RON
  Cod: PCE4
 • Pentru cumpărături între 3501 și 5000 RON
  Cod: PCE5
 • Pentru cumpărături peste 5001 RON
  Cod: PCE6


 • Totalurile sunt fara tva
 • La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
 • Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD sau Echipamente protectie
 • Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături