Deratizare Interior | Ghidul Operatorului Pest Control #15

deratizare-interior-ddd

Deratizarea reprezinta tratamentul de preventie si combatere a rozatoarelor, respectiv a soarecilor si a sobolanilor. In timpul sezonului rece, volumul tratamentelor de deratizare este mai mare. In aceasta perioada, rozatoarele nu mai au surse de hrana la exterior si vor incerca sa patrunda in interior. In timpul sezonului cald, numarul tratamentelor este mai scazut.

Deratizarea la interior

In cazul utilizarii raticidelor, rozatoarele nu mor imediat, ci dupa cateva zile. De aceea, in interior se recomanda pentru deratizare folosirea capcanelor “cu captura imediata”. Acestea au rolul de a prinde soarecii sau sobolanii, astfel incat rozatoarele sa ramana in locuri controlate.

Acestea se amplaseaza pe traseul soarecilor sau al sobolanilor. Astfel, rozatoarele vor trece pe langa si vor fi rapid atrase de capcana. Capcanele trebuie montate pe langa pereti, pe sub mobilier sau prin zonele mai ferite, astfel incat sa nu fie vizibile. Soarecii si sobolanii, in traseul lor, vor merge intotdeauna cu o parte a corpului lipita de un perete din motive de siguranta. De aceea e recomandat ca acestea sa fie montate la colturile peretilor sau prin zonele mai inguste.

Numarul de capcane plasate intr-o incapere se stabileste in functie de gradul de infestare, de suprafata incaperii si de zonele traversate.

Tratamentele de deratizare din interior vor reusi sa tina sub control problema cu rozatoarele. Dar pentru un efect de durata se recomanda identificarea sursei si a zonei de unde au aparut rozatoarele.

De exemplu, daca un soarece intra intr-un apartament, sansele ca in subsolul blocului sa fie probleme sunt foarte mari. Deci trebuie intervenit si in acea zona. Sau daca intr-un restaurant a intrat un sobolan trebuie verificat locul prin care a intrat, sigilata gaura respectiva si efectuat tratamentul si la exterior. In acest mod vor fi eliminati si sobolanii aflati in acea zona, la exterior, iar tratamentul va fi complet.

TIPURI DE CAPCANE PENTRU DERATIZAREA LA INTERIOR

Capcane cu adeziv pentru deratizare

Sunt folii de carton sau tavite din plastic cu adeziv pe ele. Acestea au inclus in adeziv un atractant cu miros special. Rolul acestuia este de a atrage rozatoarele ca acestea sa se lipeasca pe suprafata lipicioasa. In functie de marimea capcanei si stratul de adeziv acestea pot fi pentru soareci sau pentru sobolani. O capcana de sobolani va putea prinde si un soarece, dar o capcana pentru soareci nu va putea captura un sobolan. In al doilea caz, stratul de adeziv este prea subtire si sobolanul nu va ramane lipit pe capcana. 

Capcanele cu adeziv sunt de unica folosinta. Dupa ce a fost prins un soarece sau un sobolan, acestea trebuie aruncate. 

Sunt capcanele cele mai utilizate de catre prestatorii DDD. Montarea lor este foarte rapida si nu necesita armare sau verificare constanta. Pretul redus al capcanelor cu adeziv permite plasarea unui numar mai mare de capcane intr-un anumit spatiu. In acest mod rezultatele sunt mai rapide si mai sigure. 

Nu se recomanda plasarea lor in zone cu praf sau umiditate ridicata. In aceste conditii, suprafata adeziva se va deteriora si capcana nu va mai fi eficienta. De asemenea, nu se recomanda utilizarea capcanelor adezive in zone cu temperaturi foarte scazute. In acest caz adezivul se va intari. In zonele cu temperaturi foarte ridicate sau direct in razele soarelui, adezivul se va inmuia, deci capcana nu va mai fi eficienta. Se recomanda utilizarea capcanelor adezive in statiile de carton sau din plastic ondulat. Astfel vor fi protejate de factorii externi si vor fi eficiente perioade mai lungi de timp. In plus, prin utilizarea capcanelor in statiile de intoxicare exista sanse mult mai mici ca rozatoarele sa scape.

Capcane adezive pentru soareci:

Capcane adezive pentru soareci si sobolani:

Exemplu: In cazul plasarii unei capcane cu adeziv pentru sobolani fara a fi pusa in statia de intoxicare, daunatorul poate veni la momeala, se lipeste doar un o laba sau cu doua dupa care se zbate si scapa de pe capcana. In cazul utilizarii capcanei in combinatie cu statia de intoxicare, in momentul in care se agita, sobolanul se va prinde chiar mai bine pe adeziv, fiind blocat in cutia din carton si neavand cum sa fuga.

Capcanele mecanice pentru deratizare

Sunt capcanele care omoara pe loc soarecii si sobolanii, rupandu-le gatul in momentul dezarmarii. Se folosesc impreuna cu un atractant special pentru soareci si sobolani sau cu unele alimente cu miros mai puternic care sa atraga rozatoarele spre capcana. 

Sunt mai sigure in comparatie cu cele adezive. Acestea omoara daunatorii pe loc, dar sunt si mai costisitoare. Deci utilizarea exclusiva a capcanelor mecanice in cazul unui contract nu este foarte rentabila. Capcanele mecanice trebuie puse in zone ferite astfel incat sa nu fie dezarmate de alte animale sau alti factori externi. Daca o capcana este dezarmata intamplator, aceasta trebuie sa fie rearmata pentru a putea captura daunatorul. Asadar, aceste capcane necesita verificare constanta si plasarea in zone mai ascunse. 

Se utilizeaza in general in cazurile in care sunt semnalate probleme intr-un spatiu in care capcanele adezive nu fac fata. Mai pot fi folosite acolo unde spatiul nu permite utilizarea de capcane adezive din cauza umiditatii sau prafului. 

Capcane mecanice pentru soareci:

Capcane mecanice pentru sobolani:

Exemple: 1. Daca intra un sobolan intr-un apartament sau in bucataria unui restaurant si trebuie prins cat mai repede. 2. In tavanul fals al unei case sau a unui magazin, unde este mizerie si praf. 

Spre deosebire de capcanele adezive, capcanele mecanice sunt reutilizabile. Dupa capturarea daunatorilor, acestea trebuie doar spalate si dezinfectate foarte bine, iar apoi se pot refolosi.

Atentie! O capcana mecanica de soareci va prinde doar soareci neavand puterea sa omoare si un sobolan. O capcana mecanica de sobolani va prinde doar sobolani deoarece soarecii sunt mult mai usori si nu au putere sa apese clapeta de declansare.

Capcanele autoblocante petru deratizare

Sunt capcane in care soarecii sau sobolanii raman blocati, insa fara a fi omorati. Sunt mai sigure, fiind sanse foarte mici ca daunatorii sa scape din acestea, dar sunt si mai costisitoare. Se folosesc cu precadere in cazul contractelor cu tratamente repetate unde costul se poate amortiza in timp. Acestea se pot folosi perioade mai lungi de timp, fiind nevoie doar de eliberarea capturii din interiorul lor. 

Ca si celelalte tipuri de capcane si acestea se impart pe categorii, pentru soareci sau pentru sobolani. Cele pentru soareci pot captura mai multi daunatori o data fara a fi nevoie sa fie controlate sau rearmate. Cele pentru sobolani necesita armare dupa fiecare captura. 

Capcane autoblocante pentru soareci:

Acestea pot fi utlizate impreuna cu urmatoarele capcane adezive:

Capcane autoblocante pentru sobolani:

Se recomanda utilizarea capcanelor autoblocante pentru soareci in spatiile unde gradul de infestare este destul de mare. Sunt foarte eficiente si rentabile datorita capturii multiple (se pot prinde chiar si 10 soareci intr-o capcana). Acestea, de asemenea, se pot reutiliza. Capcanele autoblocante de soareci se pot folosi in combinatie cu o placa adeziva care se plaseaza in interior. Aceasta ajuta la o indepartare mai usoara a capturii. 

Se utilizeaza impreuna cu un atractant special pentru soareci si sobolani sau cu alimente cu miros puternic care sa atraga daunatorii. 

Atractantii pentru soareci si sobolani

Sunt utilizati impreuna cu toate tipurile de capcane. Se plaseaza o cantitate mica pe fiecare capcana astfel incat rozatoarele sa fie atrase si capturate in acestea. In unele cazuri, in functie de zona in care se plaseaza capcanele, se poate ca soarecii si sobolanii sa nu fie atrasi de mirosul capcanei adezive sau de mirosul mancarii puse pe capcane, deoarece au alte surse de hrana. In acest caz, atractantii profesionali maresc sansele de captura.