- întreținerea curățeniei atât în incinta clădirilor cât și în apropierea acestora.
- depozitarea resturilor vegetale și menajere în spații special amenajate
- evitarea acumulărilor de apă atât în interiorul clădirilor (subsoluri, depozite, etc) cât și în exteriorul acestora (mici crovuri, căminele de apă, șanturi de scurgere colmatate etc).
- folosirea plaselor speciale la ferestrele depozitelor și a gurilor de aerisire.
- păstrarea ușilor și ferestrelor închise cât mai mult posibil.
- neintroducerea în spațiile de depozitare de mărfuri (cereale) infestate.
- efectuarea probelor de laborator înainte de introducerea cerealelor în depozit.
B. Masurile curative de combatere a daunatorilor cerealelor (dezinsecția, gazarea si deratizarea)
Dezinsectia prin formarea „benzilor negre”
Aplicarea insecticidelor la exterior, pe platforme sau direct pe sol cu scopul de a forma adevărate bariere toxice pentru insectele târătoare care vin din exterior. Tratarea vegetației din apropirerea obiectivelor. Distrugerea focarelor de infecție cu insecte din apropierea obiectivelor vizate pentru dezinsecție.Pelicula protectoare în spațiile de administrare ale depozitelor și pe pereții exteriori ai depozitelor. Aplicarea insecticidului pe pereții exteriori ai clădirilor și pe pereții din spațiile de administrare ai depozitelor, astfel încât să se formeze o peliculă protectoare, cu scopul de a preveni infestarea cu insecte atât zburătoare (molii) cât și târâtoare (gărgărițe). Pelicula protectoare la interior (pe pereții interiori ai depozitelor sau celulelor de siloz). Aplicarea insecticidului pe pereții interiori ai clădirilor, astfel încât să se formeze o peliculă protectoare, cu scopul de a combate atât insectele zburătoare (molii) cât și târâtoare (gărgărițe).
Gazarea cerealelor
Spațiile de depozitare, igienice, deși sunt de dorit, nu reprezintă o garanție în ceea ce privește protecția la infestare. Numai fumigantele pot rezolva pe deplin această problemă, printr-un control eficient asupra dăunătorilor produselor depozitate. Produsul cel mai adecvat acestui scop este PHOSTOXIN, întrucât numai un fumigant cu descompunere controlată va ajunge la dăunători chiar în locurile cele mai îndepărtate și mai ascunse. Toate stadiile de dezvoltare – ouă, larve, pupe, adulți – pot fi distruse sigur și complet.
Fumigantul ideal PHOSTOXIN, desigur, nu modifică și nici nu afectează, în vreun fel, marfa tratată, și nici nu lasă reziduuri care ar putea deveni dăunătoare în timpul prelucrării ori ar putea vătăma pe consumatorul final.
Produse recomandate pentru combaterea daunatorilor depozitelor de cereale:
Informatii despre aplicarea PHOSTOXIN-ului
O operațiune de fumigare include și toate măsurile preliminare de pregătire, măsuri care au în vedere aplicarea în siguranță a fumigantelor. Etapele care trebuie parcurse în realizarea fumigării sunt: examinarea spațiilor care urmează a fi supuse fumigării, aplicarea fumigantului respectiv, perioada de ținere sub observație a spațiilor care au fost fumigate și aerisirea, și în final eliberarea spațiilor. Toate acțiunile prezentate în continuare fac parte din operațiunea de fumigare cu PHOSTOXIN.
Prima etapă - Operațiunea de pregătire. Verificarea spațiului în ceea ce privește adecvarea lui la aplicarea fumigantului / clarificarea tuturor aspectelor care țin de siguranța și protectie (ex. împrejurimile spațiului / etanșarea completă / nștiințarea autoritătilor respective/ citirea instrucțiunilor și a etichetelor/ calcularea dozajului / pregătirea corectă a măștii și a filtrului, care trebuie să fie gata de întrebuințare.
Etapa a doua – Aplicarea PHOSTOXIN. Mai întâi, amplasarea și afișarea unor pancarde de avertizare / deschiderea containerului în care se află fumigantul sau desfacerea pachetului / aplicarea, în conformitate cu metoda de aplicare respectivă.
Etapa a treia – Supravegherea spațiului care a fost supus, măsurarea concentrației de gaz din afara spațiului, în diverse zone.
Etapa a patra - Aerisirea după terminarea fumigării, măsurarea concentrației de gaz din interior, purtându-se masca de respirație corespunzătoare / iar dacă s-a atins pragul valorii limite (TLV) să se procedeze imediat la deschiderea ușilor, ferestrelor sau a sistemelor.
Etapa a cincea – Eliberarea spațiilor / mărfii, se împarte în etape temporale și apoi măsura finală pentru efectuarea acestei operațiuni (sub o permanentă prezenţă a personalului.
Nu este posibilă întrebuințarea tuturor formelor disponibile de fumiganți pentru fiecare domeniu de aplicabilitate.
De exemplu, reziduuri ale descompunerii, în formă de praf, rămân după folosirea tabletelor și a peletelor. Acestea nu pot fi tolerate în toate cazurile. Se poate răspunde ușor la întrebarea privind tipul de fumigant care este adecvat pentru un anume produs înmagazinat: reglementarea națională respectivă stabilește domeniile și condițiile fiecărei aplicari. Cerințele reglementărilor respective se găsesc înscrise pe eticheta.
Deratizarea
Produse recomandate pentru combaterea soarecilor, capcane mecanice:

- cu un singur tratament se elimină toate rozatoarele aflate în diferite stadii de dezvoltare din galerii,
- majoritatea speciilor de șobolani/ șoareci migrează atunci când o anumită zonă devine periculoasă pentru ei.
- se elimină riscul că rozătoarele să evite consumul de momeli amplasate în galerie după ce acestea au depistat un cadavru. Amplasarea stațiilor de intoxicare cu raticide anticoagulante. Acestea se amplasează lângă gard, în interior (unde există) și împrejurul clădirilor lipite de perete.
Produse recomandate pentru combaterea soarecilor, raticide, rodenticide:
Amplasarea raticidelor în spații protejate (stații sub formă de tub sau stații cu cheie).
- evitarea intoxicării oamenilor și a animalelor de casă;
- eliminarea riscului deteriorării raticidelor în condiții de mediu nefavorabile;
- creșterea probabilității ca momelile să fie consumate. Rozătoarele se deplasează pe lângă pereți, garduri, etc. și staționează în locurile ferite - care le inspiră siguranță - stațiile de intoxicare;
- reducerea riscului de infestare cu rozătoare în interiorul clădirilor printr-un bun control la exterior;
- datorită raticidului folosit (anticoagulant – cu efect cumulativ), rozătoarele nu depistează sursa de intoxicare și astfel nu vor evita să se hrănească cu acest raticid.
Produse recomandate pentru combaterea rozatoarelor, statii intoxicare:

Combaterea vectorilor din interiorul clădirilor folosind cele mai moderne metode care sunt complementare metodelor clasice
- eliminarea riscului de infestare a cerealelor cu substanțe toxice – măsura impusă de Normele Europene;
- eficacitate 100% - nu scapă nici un dăunător, odată intrat în capcana.
- capcanele sunt de unică folosință.
- nu deranjează din punct de vedere estetic.
- colectarea ușoară a capcanelor cu șoareci, fără a intra în contact cu aceștia.
- atracția deosebită a vectorilor față de capcane datorită momelilor.
Notă:
- Raticidele folosite se vor alterna, folosindu-se formulări diferite și chiar grupe de substanțe diferite.
- Prin amplasarea capcanelor adezive, combatem șoarecii într-un mod ecologic, prin aceasta metoda nefolosindu-se nici un fel de substanța toxică.
Monitorizarea rozătoarelor se efectuează lunar și constă în:
- completarea raticidului în stațiile de intoxicare – dacă acesta a fost consumat de rozătoare;
- colectarea capcanelor cu adeziv + feromoni, dacă s-au prins rozătoare sau au fost deteriorate și trebuie înlocuirea acestora.
- elaborarea documentației și păstrarea înregistrărilor cu privire la activitatea rozătoarelor.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.