Pentru ca se-ntalneste si se folosesc din ce in ce mai des si in tara noastra am decis sa clarificam si termenii "ceata calda" si "ceata rece".
Definitia clasica a cetei este: "fenomenul meteorologic, care consta dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate in suspensie în atmosfera in apropierea suprafatei solului."
De la aceasta definitie porneste si denumirea folosita in cazul pulverizarilor ULV (Ultra Low Volum). Fiind particole foarte mici, de ordinul micronilor (20 - 50 microni) acestea plutesc in aer ocupand tot volumul incaperii. Daca pulverizarea se face cu un volum mare de solutie senzatia in incapere va fi de "ceata".
Ceata rece, ce-nseamna, cum se produce si unde se foloseste?
Ceata rece este denumirea pulverizarii ULV ce are la baza ca si solvent al solutiei de lucru apa. In principal acest tip de tratament se foloseste la interior, avand o cantitate foarte mica de produse iritante sau chiar deloc.
Echipamentele care genereaza ceata rece pot fi alimentate pe energie electrica sau pe benzina. Primul tip poate fi utilizat si la interior dar si la exterior, al doilea in schimb se adreseaza mai mult tratamentelor la exterior. Daca echipamentele functioneaza pe benzina si trebuie sa utilizate in incinte, tratamentele nu trebuie sa fie indelungate. Exista pericolul de intoxicare cu gazele de esapament, emanate de echipament.
Produsele recomandate pentru generarea de ceata calda:
Atunci cand vegetatia este abundenta, zonele ce se trateaza sunt greu accesibile, daunatorii stau ascunsi in crapaturi sau inaltimea spatiilor nu accesibila se recomanda utilizarea dezinsectia cu ceata. In majoritatea cazurilor, insa, nu este suficient doar acest tip de tratament atunci daunatorii vizati sunt insectele taratoare, rezistente la particole fine pulverizate de generatoarele ULV.
Ceata calda, ce-nseamna, cum se produce si unde se foloseste?
Atunci cand pulverizarea se face cu echipamente care produc jetul de aer cald, prin arderea benzinei, substanta pulverizata va fi calda, de unde si denumirea tratamentului "cu ceata calda".
Ca si solvent la solutia de lucru la ceata calda avem doua posibilitati - apa cu glicol sau produs petrolier.
Aceste tipuri de aplicari se adreseaza mai mult tratamentelor impotriva insectelor zburatoare, la exterior. Se mai recomanda utilizarea tratamentelor cu ceata calda atunci cand suprafata este cuprinsa de vegetatie densa si singura modalitate de a patrunde sunt curentii de aer cald care se misca de la sol in sus.
Buna ziua,
As dori sa stiu, va rog, care este pretul de inchiriere al unui fogger cu ceata de tip cald sau rece ? Pentru exterior, care este varianta in care ceata persista cel mai mult in atmosfera ?
Va multumesc,
Octavia Borcan
Pentru tratamentele efectuate la exterior, cele mai indicate sunt aparatele de tip ceata calda. Pentru mai multe informatii legate de inchiriere cat si costurile, va rugam sa expedati un email cu cele necesare pe adresa vanzari@pce.ro .
Buna ziua , pot folosi un Fogger igeba tf35 împotriva dăunătorilor (omida păroasă ,fluturi,tripsi..)la cultura de legume(ardei)
Va mulțumesc !
Sarbatori fericite!
Fooger-ul nu este indicat pentru astfel de tratamente, deoarece ceata formata se ridica si scade timpul de contact cu daunatori. Cel mai indicat este sa se foloseasca un atomizor ca Solo 451
(http://www.pestcontrol-expert.ro/atomizor-solo-451.html) sau un pulverizator manual ca Solo 435 (http://www.pestcontrol-expert.ro/solo-435-comfort-line.html).
Buna ziua. Pentru dezinsectia unui apartament, de plosnite si gandaci, ce aparatura are eficienta/pret cea mai ridicata? Va multumesc.
Pentru inceput, va rugam sa ne specificati daca va referiti la plosnita de pat ori la plosnita de cereale.
Bună ziua! Putem scăpa de plosnitele de pat prin tratamentul cu ceata rece?
Buna ziua, pentru combaterea plosnitelor de pat, se pot efectua tratamente cu Solfac EW 50 (https://www.pestcontrol-expert.ro/solfac-ew-50-100ml.html), se dilueaza 20 ml in 1 litru de apa si se aplica utilizand echipamentele specifice. Fiind vorba de un tratament efectuat in interior, este necesar ca echipamentele ce genereaza ceata rece sa fie alimentate pe energie electrica.
De asemenea, este important sa efectuati minim 2-3 tratamente la interval de 7-10 zile pentru o combatere cat mai eficienta. Primul tratament elimina toti adultii, iar dupa 7-10 zile larvele vor ecloza si se va repeta tratamentul pentru combaterea totala.
Dupa aplicarea solutiei, incinta va ramane inchisa pentru o perioada de 4-6 ore. Dupa aceea se patrunde, se aeriseste, se aspira toate camerele si suprafetele, iar sacul aspiratorului ori rezervorul se va curata imediat dupa.
De asemenea, toate tesaturile si materialele care suporta acest proces, vor trebui spalate la o temperatura de peste 60 grade.
Buna ziua!Vreau sa stiu daca pot sa fac dezinsecția unui apartament cu ceață rece împotriva gandacilor de bucatarie in conditiile in care am animale de companie(pisica)?
Buna ziua, se poate face dezinsectia, insa, in momentul efectuarii tratamentului precum si in urmatoarele 4-6 ore, animalele de comapnie nu trebuie sa se afle in incinta. Dupa aceea se patrunde si se aeriseste. De asemenea, deoarece aveti pisica, nu este recomandat ca la dezinsectie sa se utilizeze produse pe baza de cipermetrin.
In pomicultura se poate folosi?
Tratamentul cu ceata rece se foloseste in special la interior (particula se pulverizeaza in aer sub forma unei cete reci, care ocupa tot volumul spatiului tratat, fiind foarte fina patrunde mai bine prin toate spatiile prin care se pot ascunde daunatorii, spre deosebire de tratamentele aplicate prin pulverizare, dupa care se aseaza pe toate suprafetele), pe cand cel cu ceata calda mai mult la exterior, impotriva insectelor zburatoare (atunci cand suprafata este cuprinsa de vegetatie densa si singura modalitate de a patrunde sunt curentii de aer cald, ce se misca de la sol in sus), solutia fiind pulverizata sub forma de particule foarte fine printr-un efect termic (fiind incalzite de aerul generat de motorul pe benzina si fiind foarte usoare acestea "plutesc"). Particulele de solutie sunt de dimensiuni foarte mici, de ordinul micronilor, astfel efectul de soc al acestui tip de pulverizare este foarte mare, dar remanenta se pierde de tot. De aceea, in functie de situatie, tratamentele cu ceata rece/calda sunt recomandate pentru dezinfectie, dezinsectie (in cazul insectelor taratoare doar suplimentar tratamentului prin pulverizare, pentru un efect de soc mai puternic, insectele sunt iritate si sunt scoase din zonele in care stau ascunse) nu sunt recomandate si in pomicultura.