Cum s-a ajuns la această filozofie existențială ?
Trebuie să recunoaștem că procesul de capturare a șoarecilor ne poate învăța câteva adevăruri dure despre căile lumii și poate de asemenea să genereze situații hilare mai ales atunci când lucrurile nu merg conform planului. Capcanele pentru șoareci se folosesc de sută de ani și se pare că oamenii primesc importante lecții de viață de fiecare dată când le folosesc. Prinderea șoarecilor din locuința dumneavoastră nu este numai o problemă casnică ci și un exercițiu personal de răbdare. Vă oferim câteva sfaturi pe care să le luați în considerare înainte de a porni la “luptă” :
1. Persistența este cheia succesului.
Dacă ați câștigat o bătălie, asta nu înseamnă că ați câștigat și războiul. Să nu vă îmbătați cu apă rece și să credeți că dacă ați instalat o capcană pentru șoareci ați și scăpat de infestarea cu rozătoare. Poate că veți avea success imediat, dar problema dumneavoastră nu e și neapărat rezolvată. Ar fi mult prea simplu nu? Însă la fel ca și în viață rezultatele bune și de calitate se obțin numai cu efort susținut și implicare constantă. Veți câștiga războiul declarat de rozătoare numai dacă veți folosi capcane gândite să vă ajute să scăpați de acești dăunători în timp și nu imedat. Iată ce pași trebuie să urmați:
Găsiți urmele șoriceilor
Șoarecii sunt mai activi între amurg și zorii zilei și fără ca să trebuiască să-i vedeți efectiv, le puteți simți prezența datorită urmelor evidente pe care le lasă în casa dumneavoastră. Primul lucru pe care cu siguranță îl veți observa sunt excrementele lor, care sunt din abundență întrucât un șoarece poate să lăse zilnic în urma sa până la 75 de mici peleți de culoare neagră. De regulă veți observa aceste urme de-a lungul pereților pe unde se deplasează aceștia, căci evită spațiile deschise, iar dacă veți sesiza excrementele lor în ambele direcții veți reuși să reconstituiți traseul și să depistați locul în care se ascund.
Șoarecii rod gips-carton-ul și alte materiale similare, creând găuri de până la 3-4 cm in diametru, astfel încât va trebui să vă uitați după astfel de găuri în colțurile întunecate ale bucătăriei în special.Căutați hrană pentru animalele de companie sau semințe pentru păsări în locuri cu acces greu sau neumblate în mod frecvent, de regulă în spatele mobilierului. Șoarecii își construiesc cuiburi din hârtie și alte materiale fibroaseîn locuri protejate apropiere de o sursă de căldură constantă, cum ar fi frigidere, cuptoare, etc.
Alegeți cea mai bună capcană pentru șoareci
Puteți folosi capcane clasice sau capcane electronice moderne însă trebuie să vă asigurați că ați reușit să prindeți toate rozătoarele. Capcanele clasice sunt mai puțin costisitoare , și sunt reutilizabile sau de unică folosință , însă va trebui să le verificați zilnic, eventual să le schimbați momeala. Capcanele electronice au un indicator luminos care vă anunță atunci când un șoarece a fost prins. Pentru iubitorii de animale și în special de șoareci, există un tip de capcane care îi prinde fără să-i omoare și astfel ei pot fi eliberați nevătămați departe de casa dumneavosatră.După ce ați scăpat definitiv de neplăcuții dăunători puteți monta un dispozitiv de protecție împotriva rozătoarelor care emit valuri de ultrasunete neperceptibile de către om sau animale de companie, dar care țin șoarecii departe de casa dumneavoastră.
Alegeți momeala potrivită
Șoarecii sunt puternic atrași de alimentele bogate în calorii, cum ar fi untul de arahide , alunele și ciocolată. În timpul iernii, soareci își construiesc cuiburi cu materiale cum ar fi bumbac, ață, fire și sfoară, astfel puteți folosi astfel de lucruri ca momeală pentru rozătoare. De asemenea, puteți folosi ca momeală și produsele pe care ați observat că au fost procurate și consumate de șoareci direct din casa ta, fie că acestea sunt: bomboane, semințe pentru păsări sau hrana pentru animalele de companie.
Montați capcane în cele mai bune locuri
Montați capcanele pentru șoareci de-a lungul pereților, pe traseul pe care ați observat că-l parcurg de obicei, cu momeală și mecanismul de declanșare cât mai aproape de perete. Plasați capcane cât mai dese, la fiecare jumătate de metru de-a lungul zidurilor și purtați mănuși de protecție în timpul manipulării capcanelor pentru ca mirosul dumneavoastră să nu se împrime pe ele și astfel șoarecii să le evite simțindu-vă prezența. De asemenea, mai puteți monta capcane și în spații închise, după dulapuri în interiorul dulapurilor, în spatele sau sub mobilă și aparatele electrocasnice: frigider, cuptor, etc.
Verificați des capcanele
Verificați capcanele în prima dimineață după ce le-ați montat și în fiecare dimineață, după aceia. Studiile au arătat că cele mai mari șanse de a prinde soarecii le aveți în prima noapte după ce le-ați montat decât în orice altă noapte ulterioară. Așadar asigurați-vă că ați plasat suficiente de capcane din start, pentru a captura cât mai mulți șoareci rapid. Șoarecii se înmulțesc foarte repede și în număr foarte mare, astfel că atunci când ați depistat unul cu certitudine acesta nu e și singurul. Nu renunțați după ce ați prins doar un șoricel ci păstrați și verificați capcanele zilnic și îndepărtați-le abia după ce nu ați mai prins nimic timp de o săptămână.
2. Zâmbiți! Viața e frumoasă!
Cu alte cuvinte, trebuie să aveți un simț al umorului ridicat și în loc să vă enervați atunci când șoricelul reușește să plece cu momeala din capcană, mai degrabă să zâmbiți și să vă întrebați cum a reușit să scape cu burta plină. Gluma se îngroașă abia atunci când șoarecele vă râde în nas de trei ori consecutiv și ca să evitați acest lucru iată câteva greșeli pe care nu trebuie să le faceți atunci când setați o capcană:
- nu umblați cu mâinile goale. Purtați mănuși atunci când manipulați capcana sau instalați momeala pentru că șoarecii vă pot mirosi prezența. De asemenea, purtați mănuși când înlăturați un șoarece din capcană pentru a preveni infestarea dumneavoastră cu boli transmise de către rozătoare;
- nu folosiți orice momeală, ci pe cea potrivită. Faptul că șoarecii sunt atrași în special de brânză e un mit, întrucât aceștia adoră de fapt alunele și ciocolata;
- nu puneți prea multă momeală; Dacă umpleți capcana din abundență, șoarecii vor reuși să fure câteva bucăți fără să fie prinși în capcană. Pe de altă parte, o momeală de dimensiunea unei boabe de alună va fi suficentă să atragă șoarecii dar nu îndeajuns încât aceștia să poată fi prinși în capcană;
- nu așteptați rezultate imediate, ci lăsați-i pe șoricei să se obișnuiască cu capcana. Șoarecii, în mod natural, sunt suspicioși cu privire la obiectele noi care apar pe traseul pe care-l frecventează. Plasați momeala în afara capcanei pentru câteva zile pentru ca aceștia să se obișnuiacă cu prezența ei și abia după ce momeala a dispărut de câteva ori, e indicat să montați definitiv capcana pentru că, în mod cert șoriceii se vor întoarce;
- nu plasați capcanele în zone neadecvate, ci în cele care sunt preferate de șoareci. Montați capcanele, așa cum am indicat mai sus, de-a lungul pereților, în colțurile întunecate din spatele mobilei sau electrocasnicelor;
- nu montați doar o singură capcană, ci cât mai multe posibil. Se știe că șoarecii se înmulțesc foarte repede și că în mai puțin de 3 săptămâni un șoarec devin 7 și dacă nu rezolvați problema cât mai repede, în timp vă veți confrunta cu o infestare masivă cu rozătoare. Așadar, pentru a împiedica acest lucru nu vă zgârciți și achiziționați mai multe dispozitive pe care să le așezați în cascadă de-a lungul pereților, la o distanță de câțiva pași sau în alte zone cheie;
- nu acționați prea târziu, ci luați măsuri imediate. Nu fiți pasivi și nu amânați momentul montării capcanelor pentru că în timp problema poate deveni mai gravă și mai greu de gestionat. Așadar, chiar dacă e nevoie să faceți o noapte “albă” se merită efortul pentru că veți scuti mult timp pierdut ulterior. Cum s-a dovedit că cele mai mari șanse de a captura șoarecii sunt în prima noapte de la montarea capcanelor, profitați de această șansă și folosiți cât mai multe și mai variate capcane și momeli pentru a reuși să prindeți cât mai mulți dăunători.
3. Nu vă zgârciți! Folosiți produse de calitate
Chiar dacă uneori sunt mai scumpe, vă încurajăm să vă procurați produse de calitate încă de la început. Dacă vă veți zgârci și veți alege produse de slabă calitate sau îndoielnice care nu vă vor scăpa de dăunători în final veți ajunge să cheltuiți mai mulți bani. Ca și în viață și în acest caz, zicala “zgârcitul mai mult păgubește ” se potrivește și în această situație.
4. Fiți deschiși către nou și tehnologie
Nu vă încăpățînați să folosiți doar metodele vechi pe care le-ați învățat din moși strămoși, pentru că s-ar putea ca aceste variante să nu fie eficiente de fiecare dată. Tehnologia avansează în permanență și oameni dedicați și experimentați creează pentru a ne ușura munca cele mai eficiente metode de a scăpa de neplăcuții dăunători. Informați-vă despre noile apariții în materie de capcane și alegeți-o pe cea mai convenabilă și potrivită pentru problema dumneavoastră.
5. Păstrați curățenia
Acesta nu este un sfat, ci mai degrabă un mod de viață. Obișnuiți-vă să vă păstrați casa curată și organizată, pentru că în acest fel veți ține toți dăunătorii departe de locuința dumneavoastră nu numai șoarecii. Gunoiul și resturile menajere trebuie aruncate cu regularitate pentru a nu fi un atractant irezistibil pentru dăunători, acesta fiind principala cauză a infestărilor nedorite.
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.