
Multi oameni se intreba cum oare nu au fost in stare sa pastreze o bucatarie destul de curata pentru a preveni infestarea cu molii. Ceea ce ei nu stiu este ca nu se poate preveni aparitia acestor insecte! Oualele sau larvele acestor daunatori pot veni in casa noastra chiar si prin alimentele ambalate pe care le cumparam!
Cum putem depista molia de camara?
1. Moliile adulte sunt in general de culoare gri, cu indicii fine de colorare (rosii sau albe), cu o lungime de aproximativ 1.3 cm.
2. Larvele au tot in jur de 1.3 cm si arata ca niste omizi fara par cu 5 perechi de picioare. Acestea au o culoare alb-gri, dar mai depind si de sursa de alimente, putand avea culoarea verde deschis, roz pal sau maro. Larvele vor trece prin 5 etape de hranire si dezvoltare (42-56 zile), iar apoi vor cauta o locatie pentru a deveni pupa.
3. Ouale sunt de culoare gri-albicioasa si sunt destul de mici, aproape de 0.2 mm. Ouale eclozeaza in aproximativ 7 zile.
Molia care zboara in jurul camerei este la stadiul de adult. Dupa ce a parasit stadiul de larva si pupa, molia adulta nu se va mai hrani si va avea o singura misiune: cautarea unui partener si crearea de mai multe molii. Molia adulta traieste doar 1-2 saptamani.
O molie femela care s-a imperecheat este capabila de a depune pana la 400 de oua. Aceasta depune ouale direct pe sursa de hrana care va fi folosita pentru cresterea larvelor. Este necesar ca molia sa gaseasca o sursa de hrana. Daca nu sunt surse de hrana sau alimente, nu vor fi nici oua sau larve.
Cea mai simpla metoda de a identifica acest daunator este de a vedea un fluture de noapte care zboara in jurul camarei. Acest lucru se intampla de obicei pe timp de noapte, decat in timpul zilei.
Se mai pot gasi si coconi. De obicei, larvele se vor deplasa in alte locuri departe de sursa de hrana, pentru a deveni pupa. De exemplu, se pot gasi in crapaturile rafturilor, tocurile usilor etc.
Daca banuiti ca ati putea avea o molie in camara, verificati toate produsele alimentare uscate. Moliile se ascund in faina, cereale, orez, hrana animalelor de companie, fructe uscate, alte produse alimentare uscate. Pe scurt, verificati totul! Indepartati totul din camara. Pentru a fi curatata bine, trebuie sa fie cat mai goala.
Controlul natural al moliilor de alimente este indicat, dar uneori pur si simplu nu se mai pot controla! Ce facem in acest caz? Preluam controlul bucatariei cu o solutie simpla: capcanele cu feromoni! Acestea nu sunt toxice, nu folosesc otravuri sau pesticide.
Produse recomandate pentru combaterea moliilor de alimente, capcane adezive:
SX-Lure, molii alimente, set 3 bucati
14.99 LeiInclude TVA
XLure-RTU, molii alimente
16.33 LeiInclude TVA
CatchMaster 812B, molii alimente, set 2 bucati
31.87 LeiInclude TVA
Acestea contin o placa adeziva extrem de lipicioasa si emite aceiasi feromoni pe care ii emite femela cand este gata sa se imperecheze. Masculul va urma acest miros si va fi prins in capcana, astfel impiedicandu-l sa mai ajunga la femela, rezultand ruperea ciclului de viata. Astfel, cu cat mai multi masculi prinsi, cu atat vom scapa mai repede de moliile de alimente.
Masuri de prevenire si combatere: 7 pasi simpli!
1. Aruncati toate alimentele infestate. Orice aliment care prezinta semne de contaminare trebuie aruncat imediat.
2. In cazul in care aveti nelamuriri legate de un recipient sau ambalaj desfacut(de exemplu o punga cu cereale), se poate introduce recipientul in congelator pentru o perioada de aproximativ o saptamana. Temperaturile scazute vor elimina orice ou de molie care nu poate fi detectat cu ochiul liber. Aceasta procedura nu este indicata in cazurile in care exista semne clare de infestare!
3. Dupa ce goliti camara, va trebui sa aspirati toate zonele.
4. Toate alimente infestate si sacul de gunoi trebuiesc scoase imediat din incapere.
5. Curatati toate sertarele si dulapurile cu un detergent de curatenie obisnuit (eventual, poate contine si clor).
6. Toate recipientele sau containere se vor spala in apa calda cu detergent.
7. Dupa ce se usuca totul bine, se pot reintroduce in camara. Este obligatoriu ca totul sa fie uscat, intrucat moliile de alimente prospera la umezeala.
Insecticide concentrate recomandate pentru combaterea moliilor de alimente:
Solfac EW 50, 100 ml
63.67 LeiInclude TVA
Solfac EW 50, 5 x 5 ml
27.37 LeiInclude TVA
K-Othrine WG 250, 20 g
36.89 LeiInclude TVA
Cytrol Forte WP, 20 g
33.74 LeiInclude TVA
Insecticide aerosol recomandate pentru combaterea moliilor de alimente:
Solfac Automatic Forte
39.27 LeiInclude TVA
Dobol Fumigator, 20 g
51.17 LeiInclude TVA
Ghilotina i135 PermFum Mini, 3.5 g
23.4 LeiInclude TVA
Ghilotina i135 PermFum Midi, 11 g
33.31 LeiInclude TVA
Intrebari si Raspunsuri
Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.