Comanda din: 17-01-2017

S.C. PestControl Expert S.R.L.

Punct de lucru pentru ridicare produse:
Str. Costache Marinescu nr. 1, sector 1, Bucuresti, cod postal 011285

Reg. com.: J40/14657/12.12.2012

CUI: RO 31008225

Sediul Social: str. Sfintii Voievozi, nr. 65, sector 1, Bucuresti, cod postal 010965

Cont: Banca RO57 INGB 0001 0082 1365 8910, deschis la ING Bank, sucursala Unirii

Insecticide, raticide, dezinfectanti Insecticide, raticide, dezinfectanti

 

Nu ai niciun produs în coş.

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

spalat presiune Stihl re 88

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

capcane catch master

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

dezinfectanti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

detergenti profesionali

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

echipamente protectie

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Flykiller, electroinsecticide, capcane insecte

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Infectia virala Zika, boala Zika.jpg

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

larvicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Racumin Foam

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

repelent rozatoare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

racumin paste in statie intoxicare

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Raticid Rodicum Pasta

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

erbicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

fungicide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

Bayer Garden

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

insecticide plante

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

moluscocide

2% reducere pentru orice abonat la newsletter

tratamente seminte

Germinarea (incoltirea) cartofilor, o reala problema pentru depozitare


harta_a_productiei_de_cartofi

Productia mondiala de cartofi trece prin schimbari majore, pana in 1990 majoritatea cartofilor erau crescuti si consumati in Europa, America de Nord si fosta Uniune Sovietica. De atunci a aparut o crestere dramatica in productia si cererea de cartofi in Asia, Afica si America Latina, unde productia a crescut de la mai putin de 30 de milioane de tone pe an la inceputul anilor 60, pana la 165 de milioane de tone pe an in 2007. China este acum cel mai mare producator de cartofi din lume, aproape o treime din productia mondiala de cartofi se regaseste in China si India.

Asia si Europa sunt regiunile cu productiile cele mai mari de cartofi, in 2007 avand mai bine de 70% din productia mondiala. In timp ce recoltele din Africa si America Latina au fost mai mici, productia din aceste tari a fost la cea mai marea avuta vreodata de aceste zone. America de Nord insa este lider de departe cand vine voba de productie la hectar, avand recolte mai mari de 40 de tone pe hectar.

Asia consuma jumatate din recolta mondiala de cartofi, dar populatia sa uriasa face diferenta, consumul fiind un modest 24kg/cap de locuitor. Cei mai mari consumatori de cartofi pe cap de locuitor fiind europenii (Belarus 181kg/cap locuitor, Ucraina 136, Polonia 131). In Africa si America Latina consumul este mai mic, dar in crestere, in concordanta cu crestrea productiei.

Produsele recomandate pentru generarea de ceata calda:


Cresterea productiei si a consumului cere implicit o crestere a spatiilor de depozitare si conditii bune pentru depozitare. Spatiile de depozitare trebuie sa creasca prin prisma cererii foarte mari a produselor pe baza de cartofi, iar aceasta cerere este pe toata perioada anului. Spatiile de depozitare trebuie sa treaca prin teste riguroase, mai ales datorita faptului ca spatiul de depozitare poate afecta calitatea cartofilor, care la randul ei afecteaza pretul acestora.

Cea mai mare problema a cartofilor cand vine vorba despre depozitare, este germinarea timpurie a acestora. Cartofii in general au o perioada naturala destul de lunga pana la germinare, aceasta perioada de asteptare pana la incoltire poate varia in functie de soi si conditiile de depozitare (umiditate si temperatura). Perioada naturala pana la incoltire, pentru a prelungi aceasta perioada pentru cat mai mult timp cu putinta, trebuie indeplinite anuminte conditii care previn incoltirea. Cartofii incoltiti mai sunt totusi comestibili, cu conditia eliminarii totale a lastarilor (care sunt toxici pentru om), daca cartoful este inca ferm poate fi mancat, daca insa a devenit moala acesta s-a zaharisit si nu ar trebui sa mai fie consumat.

cartofi incoltiti 2

Temperatura influenteaza foarte mult timpul trecut pana la germinarea cartofului. Cartofii pot fi depozitati pentru mai multe motive, iar in functie de aceste motive, pentru asigurarea calitatii acestora, temperatura de depozitare variaza. In cazul cartofilor depozitati pentru a fi folositi in mancare temperatura de depozitare trebuie sa fie intre 4 si 6 grade Celsius, pentru cartofii folositi industrial intre 5 si 8 grade Celsius, iar pentru cartofii folositi pentru chips-uri temperatura de depozitare ideala este intre 7 si 12 grade Celsius. In mod natural germinarea cartofilor nu mai are loc la temperaturi sub 2 grade Celsius, temperatura ce este mult sub temperaturile ideale pentru depozitarea cartofilor indiferent de scopul acestora. Cartofii ce sunt depozitati la temperaturi mai joase de 4 grade Celsius se vor zaharisi (lucru ce incercam sa-l evitam), vor avea un gust dulce neplacut, iar daca scopul cartofilor este productia de chips-uri zaharurile se vor carameliza in timpul prajirii (iar chipsurile nu vor fi prea gustoase). Cartofii depozitati la astfel de temperaturi nu mai pot fi folositi pentru consumul uman. Ca si reglula pentru a rezista mai mult decat pana la Craciun, cartofii trebuie tratati chimic.

Germinarea se intampla incet, iar la inceput aceasta nu poate fi recunoscuta pentru ca nu-i vizibila. Global sunt pierdute milioane de tone de cartofi din cauza incoltirii premature.

Posibilitati de control pentru germinare:
-conform standardelor Europene actuale pentru controlul germinarii pot fi folosite urmatoarele metode: refrigerarea, controlul chimic al germinarii (CIPC), hidrazida de metil maleica;
-alte abordari: ulei de menta, etilena (acest tratament nu mai este permis in Germania), ulei de chimion si ulei de cuisoare.

incoltirea interioara a cartofilorControlul chimic al germinarii este facut cu un regulator de crestere denumit clorprofam (CIPC). Clorprofamul face parte din grupul acizilor esteri carbamici (carbamat), care a fost dezvoltat in 1950 ca un erbicid cu spectru larg. In formulari si dozaje speciale a aratat excelente proprietati de control al germinarii (incoltirii) cartofilor. Carbamatul este o substanta solida, ce actioneaza asupra mugurilor sub forma de vapori. Tratamentele chimice impotriva incoltirii pot fi facute prin fogging, spray-ere sau prin intermediul pulberilor presarate pe cartofi.

Momentul ideal pentru tratarea cartofilor este imediat dupa recoltare. Temperaturile sunt inca mari si in acest moment este cea mai mare posibilitate pentru incoltirea cartofilor. Costurile energetice pentru refrigerarea cartofilor ar fi imese. Controlul chimic al incoltirii ajuta la evitarea urmatoarelor probleme: timp redus pentru depozitare, pierderea calitatii, reducerea pretului. Tratamentul se face in depozite de cartofi inchise si este nevoie de o cantitate foarte mica de substanta, 1 litru de substanta la 50 de tone de cartofi. Ideal este ca tratamentul sa fie aplicat la 2-3 saptamani dupa recoltare cu ajutorul fogger-ului. Generatoarele de ceata calda (fogger-ele) produc o ceata cu particule foarte fine (aerosoli), aceste particule au intre 10 si 40 microni, astfel avand o eficienta crescuta cu un consum foarte mic de substanta activa.

Folosirea tratamentelor chimice impotriva incoltirii trebuie facute doar pana cand mugurii ajung la maxim 2mm, daca au crescut mai mult de atat tratamentele de fogging nu mai trebuie facute, altfel este cauzata incoltirea in interior.

Conditiile ideale pentru aplicarea tratamentelor importiva germinarii sunt gasite in depozitele moderne, la scara larga, cu sisteme avansate de ventilare. Ventilarea acestor tipuri de depozite se face in doua moduri: ventilare fortata si ventilare a spatiului. Cand este folosita ventilarea fortata, peretii cutiilor sunt inchisi. Fluxul de aer este introdus printr-o deschizatura de la baza paletilor, astfel aerul patrunde prin toate cutiile. In contrast ventilarea spatiului foloseste o metoda total diferita, peretii cutiilor sunt deschisi (cu gauri de ventilare) si tot spatiul este ventilat.

Ventilare fortata Ventilare fortata
Spatiu ventilat Spatiu ventilat

Foggingul cand vine vorba de astfel de spatii de depozitare se poate face foarte usor. Depozitele care sunt racite doar cu aer exterior nu pot fi tratate cu fogger-ul. Ventilatia fortata cu recircularea aerului este esentiala pentru un tratament distribuit uniform. Exista si peneficii aditionale pentru tratarea cu fogger-ul, acesta poate fi folosit si pentru dezinfectia spatiilor de depozitare a cartofilor, inainte de recoltare cutiile si depozitul in sine pot fi dezinfectate impotriva agentilor de putrefactie si nu numai.

Clorprofamul a fost folosit pentru prima oara pentru controlul chimic al germinarii in anul 1952 de catre P.C. Marth. Clorprofamul opreste dezvoltarea lastarilor oprind diviziunea celurara, dar diviziunea celulara este foarte importanta pentru vindecarea loviturilor sau a bolilor atunci cand cartofii sunt depozitati. Vindecarea loviturilor necesita intre 2 si 5 noi straturi de celule pentru ca procesul sa fie complet, daca substanta este aplicata inainte de asta cartofii se pot deshidrata. Procesul de vindecarea al cartofilor dureaza intre 14 si 21 de zile, dupa aceasta perioada este indicat tratamentul cu aerosoli. Tratamentul CIPC este aplicat sub forma de aerosol sau concentrat emulsionabil (EC). Nu depozitati cartofii de samanta intr-un deposit tratat CIPC, chiar si daca a trecut un an de la tratament. Tratarea cu ceata calda a cartofilor este indicat sa fie facuta cum este indicat in figura urmatoare:

tratament ceata calda cartofi

Reguli generale:

1. Asigurati-va ca toti cartofii au avut suficient timp sa se vindece, intre 14 si 21 de zile (depinzand de temperatura din depozit si soiul cartofului), inainte de aplicarea tratamentului CIPC.

2. Nu aplicati un tratament CIPC dupa ce cartofii au inceput sa germineze, nu va da rezultate si acest tratament poate compromite si mai tare cartofii prin germinarea interioara.

3. Nu depozitati cartofii de samanta intr-o cladire tratata CIPC.

4. Cartofii nu trebuie depozitati intr-o incapere cu o temperatura mai mica de 4 grade Celsius.

Intrebari si Raspunsuri

Nu exista comentarii inca. Adauga unul folosind formularul din partea dreapta.

Scrie parerea ta

Lista discounturi*

Review pe Google+

Îți mulțumim pentru review-ul acordat pe Google+ cu o reducere de 2% la orice achiziție făcută pe site-ul nostru. Reducerea se face prin menționarea numelui cu care a fost făcut acest review în secțiunea de comentarii la finalizarea comenzii.

Google+ Review

Reduceri de volum

  • Pentru cumpărături între 700 și 1300 RON
  • Pentru cumpărături între 1300 și 2000 RON
  • Pentru cumpărături peste 2000 RON


În cazul în care comanda dumneavoastră depășește 700 RON, folosiți următorul cupon in momentul finalizarii comenzii:
PCE-DISC
  • *La aceste discounturi nu se mai pot aplica cupoanele din lista de discounturi
  • *Nici unul din discounturi nu este aplicabil pentru produsele aflate în categoria Aparatura pentru DDD
  • *Nu este posibilă cumularea mai multor cupoane în coșul de cumpărături