Stiai ca?

1. Paianjenii si scorpionii sunt inruditi cu capusele, acestea fiind arahnide, nu cu insectele cum spune intelepciunea populara.
2. Capusele sunt o problema mai mare pentru caini decat pentru pisici.
3. Capusele nu se nasc fiind infectate cu diverse boli (cum ar fi boala Lyme), de obicei se imbolnavesc in timpul hranirii si apoi raspandesc boala schimband gazda.
4. Nu incercati sa indepartati o capusa cu mainile goale, in schimb folositi o penseta pentru a indeparta capusa de piele, trebuie indepartata total pentru a elimina riscul de imbolnavire.
5. Pentru majoritatea bolilor transmise de capuse, aveti 24 de ore sa gasiti capusa si s-o indepartati, inainte ca aceasta sa poata infecta gazda.
6. Capusele pot fi active si in timpul iernii.

Informatii utile despre capuse:

– Se hranesc exclusiv cu sânge cald – sunt distruse doar prin contact direct, prin strivire sau aplicarea unei substante insecticide direct pe corpul sau;
Informatii despre capuse

– Transmit boli extrem de periculoase (borelioza – boala Lyme, tularemie, diferite tipuri de febre infectioase si/sau hemoragice – pâna la 12-15% mortale);
– O data cu muscatura are loc si depunerea oualelor, deoarece imperecherea are loc numai pe gazda;
-Traiesc in zone umede cu iarba inalta si se agata de orice vietuitoare cu sânge cald ;
-Se deplaseaza greu si isi schimba rar habitatul;
-Identifica gazdele dupa caldura corporala si, ridicându-se pe firul lung de iarba/vegetatie sau pe garduri, se agata de gazde (mamifere cu sânge cald);
-Incalzirea brusca a vremii si marirea zilei-lumina sunt semne clare ca urmeaza atac de capusa;
– Sfâsie epiderma cu mandibulele si isi infig un dinte cheratinos – hipostom – in fluxul sanguin pentru hrana si inmultire;
– Se hranesc de câteva ori pe zi, timp in care isi depun si oualele in organismul parazitat si, dupa aproximativ o saptamâna isi parasesc gazda.

Cum se face tratamentul impotriva capuselor:

– In primul rând, trebuie intretinuta vegetatia, iarba nu trebuie sa fie mai inalta de câtiva centimetri;
– Aplicarea insecticidului trebuie sa fie facuta rezidual – cu pompa de spate, specifica activitatii de DDD;
– Se va trata INTEGRAL suprafata ce se banuieste a fi infestata de capuse prin BENZI TRANSVERSALE (perimetrale) pentru generarea unei protectii de suprafata; Se incepe prin tratamentul perimetral, benzile de tratament urmand a fi consecutive pentru a nu se lasa nici o parte a spatiului netratata.

Cum arata capusele
– Insecticidul va trebui aplicat si pe gardurile invecinate zonei de vegetatie, pâna la inaltimea de cca. 1 m fata de sol.
– In caz de infestare a animalelor, insecticidul NU VA FI APLICAT DIRECT PE ANIMAL – vor fi folosite produse specifice, sub indrumarea unui doctor veterinar;
– Daca vegetatia – iarba – este inalta, insecticidul nu va ajunge la baza solului, unde capusele se ascund de obicei, tratamentul urmând a se degrada si mult mai repede datorita factorilor naturali de mediu;
– In cazul in care este imposibila indepartarea vegetatiei, exista si varianta tratamentului prin nebulizare la rece, aparatele de nebulizare urmând a fi indreptate la 45° catre sol si setate pe puterea maxima pentru pentrarea barajului de vegetatie;
– Este de retinut faptul ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pâna la prima ploaie; de asemenea, si roua in exces poate afecta eficacitatea tratamentului, mai ales daca vegetatia este abundenta si inalta.

Informatii utile despre Insecticidul utilizat impotriva capuselor:

 
– Insecticid piretroid cu spectru extrem de larg de actiune asupra insectelor artropode.
– Nu este periculos in aplicare si nici nu genereaza pericole ulterioare aplicarii pentru vietuitoarele non-vizate (animale de casa, oameni, etc) sau vegetatie;
– Poate fi aplicat atât rezidual, cu pompa de spate, specifica activitatii de DDD, la o presiune scazuta (1 atm) pentru perimetrele mici (curti de case, vile, gradini, peluze, parcuri), dar si prin nebulizare la rece, cu echipamente specifice, pentru zonele extrem de intinse, cu conditia ca nebulizatoare sa fie indreptate la 45° catre sol – jetul sa fie cât mai perpendicular posibil pe vegetatie;

Doze de aplicare si concentratii:

Recomandam utilizarea atomizoarelor pentru rezultate optime, dar tratamentul poate fi aplicat si cu ajutorul pompelor de joasa presiune (tratament rezidual) accordand mai multa atentie modului de lucru:

Pentru infestare minora/preventiva – concentratie de 1%:
50ml Solfac EW50 …….. 5 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 120 mp
1000ml Solfac EW50 …….. 100 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 2400 mp
Pentru zone cu grad mare de infestare – concentratie de 2% – doza recomandata pentru aplicare cu pompa de joasa presiune:
100ml Solfac EW50 …….. 5 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 120 mp
1000ml Solfac EW50 …….. 50 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 1200 mp

Solfac solutie capuse

11 Comentarii

 • elisabeta

  cit costa 1l de solfacEW50?

  • PestControl-Expert.ro

   pretul unui litru de solfac ew50 este de 227 lei + TVA, adica 281.5 lei. in acest pret nu este inclus transportul.

 • ioana si atat

  imi place mult siteul~!!! mie frica de capuse:( la pui poate actiona?

 • madalin

  capusa asta este rara? ca mi-e frica :(

 • Anna

  DOAMNE!!! la asa un pret nu ma mir ca nu mai dau cu anticapuse cei de la parcuri…. Ceva mai ieftin nu aveti? Eu tin in curte un maidanez si nu as da atatia bani pentru deparazitare si zgarda nu poarta ca plange si se zbate pana si-o scoate sau I-o scot eu de atata schelalait…..

 • sabrina

  pisica mea a avut 2 capuse una ca H si una ca B si leam scos cu penseta. daca incercati nu o trageti de corp o luati de cap.

 • Lucian

  cantitati mai mici de 1 l nu comercializati ? deoarece am o suprafata mai mica de teren

 • Draki

  Pentru ca imi era teama de capuse, am vrut sa le studiez. Am recoltat si introdus intr-o cutie un exemplar micut, aproape negru ,cu 8 picioare si un exemplar gri, cu corp mare. Dupa o zi ,in cutie am gasit langa orificiul bucal al celui mare aplatizat,o gramada de oua,ca niste icre. Operatia de expulzare de oua era inca in curs. Am tras concluzia ca daca, femela , in timpul hranirii,” este apucata de durerile facerii” poate injecta ouale in pielea victimei si din acest motiv apar uneori niste umflaturi mai mari .La fel se poate intampla ca atunci cand se recolteaza ,neatent, capusa,chiar victima strangand-o de „ooteca”,sa injecteze ouale in propriul corp. Nu pot, sunt in schimb curios daca in excrescentele operate se vad la microscop oua.

 • Diana

  Cainele meu a avut 5 pana acum si urmeaza sa-l mai caut 4 au fost ca imaginea B si una mai mik nush care ar fi din imagine dar e cumplit….mam speriat foarte tare si inca sunt foarte speriata.

 • roxana

  sper din tot sufletul sa nu pice pe mine o capusa a picat una pe cainele meu si noroc ca a scoso tati

 • maria

  De unde putem cumpara Solfac EW50?

Tu ce parere ai ?