Solutii importiva moliilor

De obicei atunci cand vine vara toate hainele de iarna sunt inchise intr-un dulap prin casa si uitate acolo pana prin octombrie, insa moliile cu siguranta nu o sa uite de ele, in special de paltoane si blanuri.
Moliile apar vara in roiuri si este de ajuns ca una sa ajunga la tine in dulap si sa-si depuna oualele si te-ai pricopsit cu o armata de larve pofticioase care iti rod intreaga garderoba.

Prima varianta de a scapa de molii este utilizarea substantelor chimice. Pentru a ajunge la cea mai bine ascunsa molie e clar ca nu putem utliza insecticidele prin pulverizare cu pompa de joasa presiune (pulverizatorul mecanic de pus in spate, spre exemplu). Atunci trebuie ca tratamentul sa fie aplicat sau cu ajutorul unui pulverizator ULV (ultra low volume) sau cu ajutorul unui insecticid de genul aerosol – Solfac AF. Acesta se pune in mijlocul incaperii (50mp sau 150mc) si se porneste. Fiind autoblocant nu este necesar ca cineva sa ramana in incapere. Se porneste si se paraseste zona. Este recomandat ca volum de aer sa fie etans pentru o eficienta maxima a dezinsectie impotriva moliilor. Dupa o pauza de 4-6 ore in care insecticidul isi face efectul trebuie neaparat aerisit spatiul inca 1 -2 ore in functie de curentii de aer.

Pentru ca eficienta tratamentului sa fie maxima toate dulapurile trebuie deschise, hainele cat mai imprastiate si distantele de la “bomba fumigena” si pana la zona tratata sa nu fie prea mari. Principiul de functionare e simplu, aerosolul impotriva moliilor va ocupa tot volumul de aer si toate crapaturile in felul asta ajungand si la insectele ce se ascund si nu pot fi combatute prin pulverizare.

A doua varianta e cea a capcanelor adezive impotriva moliilor este capcana adeziva cu atractant. Principiul de functionare se bazeaza pe atractantul folosit. Cand zboara in zona pastilei de atractant, molia va ramane lipita pe banza adeziva. In felul acesta captura este sigura. Suprafata de actiune nu este la fel de mare precum in cazul insecticidului pulverizat aerosol dar este fara pericol. Sunt mai multe sisteme de prevenire a infestarilor cu molii aceasta cu capcane cu lipici cu fermoni speciali pentru molii e una din ele.

Varianta bio impotriva moliilor, prevenirea apartiei moliilor. O metoda traditionala dar nu foarte practica este pastrarea in frigider timp de 3 saptamani a hainelor infectate, asta omorand orice urma de larva, si haina putand fi folosita fara probleme pe urma. Un motiv pentru care ar trebui sa arunci o haina puternic infestata de molii este faptul ca acestea elimina un miros specific puternic care poate fi detectat de o alta molie chiar si de la un kilometru distanta, astfel fiind creeata o situatie ce poate creste in gravitate exponential si dintr-o molie sa apara mult mai multe.
Combatere: hainele atacate de molii trebuie scuturate şi aerisite bine. Apoi ele pot fi încălzite cu feonul sau în uscătorul de rufe, eliminând astfel şi eventualele ouă rămase. Ca măsură alternativă, textilele pot fi ţinute la rece, la temperaturi de -5° C timp de una sau două zile, înlăturând astfel ouăle şi stadiile de larvă şi pupă. Fluturii rătăciţi, care sunt observaţi zburând prin cameră, pot fi omorâţi pur şi simplu cu pliciul de muşte. În încăperile infestate trebuie folosite în mod suplimentar insecticide sub forma de spray. Este necesar un control regulat, deoarece de multe ori nu sunt eliminate toate stadiile de evoluţie ale moliilor. Combaterea pe cale biologică se face cu ajutorul viespii Trichogramma evanescens şi s-a dovedit a fi eficientă.

Este indicat la intervale regulate să se caute pânze în dulapurile şi încăperile cu alimente. Să se instaleze plase de muşte la ferestre, pentru a împiedica intrarea insectelor. Seara, când se aeriseşte camera, să nu se aprindă lumina. Dulapurile să fie ţinute închise. Mâncarea trebuie păstrată în vase etanşe. Alimentele contaminate nu mai pot fi consumate şi trebuie aruncate. Dulapurile şi încăperile cu alimente trebuie curăţate temeinic.

Prevenirea infestarii cu molii: Să se verifice în mod regulat dulapurile de haine şi depozitele de textile în vederea unei posibile invazii. Materialele textile din depozite să fie păstrate la temperaturi scăzute. De asemenea, în dulapuri şi depozite este recomandabilă utilizarea săculeţelor cu lavandă sau camfor. Mai pot fi puse în dulapurile de haine şi inele din lemn de cedru. Mirosul acestor substanţe alungă moliile. Tot ca măsura preventivă împotriva moliilor se pot folosi în dulapuri şi depozite de textile pliculeţe ce conţin insecticide speciale.

8 Comentarii

 • Adela Badescu

  Un articol EXCELENT ! aM FOST PLECATA DIN TARA SI LA INTOARCERE NE-AU INVADAT MOLIILE.
  VA ROG SPUNETI-MI UNDE GASESC PRODUSELE RECOMANDATE!
  Cu stima,
  Dr. A.B.

 • Anna

  De 2 saptamani ma confrunt cu multi fluturi de molie. Am scos hainele pe balcon, dar degeaba, nu stiu unde sunt bagati. Ce pot folosi si cum? Am un bebe mic. Multumesc!

 • Alina

  Buna ziua,

  Va rog frumos sa imi recomandati cel mai puternic produs impotriva moliilor de bucatarie. Incerc sa scap de ele de aproximativ 2 ani, insa fara succes.

  Va multumesc.
  Alina

 • Rodica

  Buna ziua

  Va rog mult sa ne recomandati un produs impotriva moliilor din camara de alimente.

  Multumesc anticipat.

  Rodica

 • oana

  Buna seara.Sotul meu a cumpareat o cantitate destul de mare de porumb(750kg) pentru pasari,dar fiind in saci nu a vazut ca era infestat cu molii.mai este bun ptr pasari,sau se imbolnavesc?Exista si ptr curte un insecticid impotriva moliilor?

  • PestControl Expert

   Va recomandam pentru combaterea moliilor dar si a altor daunatori ai cerealelor sa utilizati insecticidul K-obiol EC 25. Acesta este special conceput pentru aceasta utilizare.

   Gasiti informatii despre aplicarea produsului pe pagina aceasta http://www.pestcontrol-expert.ro/blog/tratamente-silozuri-cereale
   Daca doriti sa cititi mai multe informatii despre produs si pretul acestuia va rog vizitati paginile produselor din articolul prezentat.

 • ALEX

  Buna ziua, am o problema cu moliile
  stau la casa de 6 ani si nu am avut molii pana acum… am gasit 3 cuiburi de molii pe care le am exterminat prin aruncarea hainelor/covoarelor aspirat, spalat si dat cu spray raid pt molii(asta este tot ce am gasit in Sinaia) problema mea este ca tot gasesc cate 1-2-3 molii zburand prin casa seara/noaptea, casa este lambrisata(pot intra dupa lambriu), in spatele lambriului este vata de sticla( le deranjeaza sau isi pot fae cuib fara probleme pe vata?), casa are cca 200mp cu 10 camere(inclus holuri buc si baie) ce ma sfatuiti sa cumpar si cum sa procedez MENTIONEZ CA AM SI 2 CAINI

  inca o intrebare menta este buna? asa am citit undeva si am luat menta din curte si am pus in toata casa

Comentarii: