Cartitele sunt mamifere mici, cilindrice, adaptate la un stil de viata subteran. Ele au blana moale, urechile si ochii mici sau chiar invizibile şi membrele scurte, puternice, cu labe mari, orientate pentru săpat. Termenul este cel mai corect şi mai ales folosit pentru cartitele adevărate, cele din familia Talpidae în Soricomorpha adesea intalnite in cele mai multe părţi din America de Nord, Asia şi Europa.

Cartita              Cartita

Terminologia: In epoca timpurie a limbii engleze moderne, cartita a fost, de asemenea, cunoscut ca mouldywarp, un cuvânt cu cognate în alte limbi germanice şi daneză, norvegiană, suedeză şi islandeză (muldvarp, mullvad, moldvarpa), în cazul în care muld / tifon / mucegai parte a cuvântului înseamnă solul şi partea varp / VAD / varpa înseamnă arunca), deci „unul care aruncă solului” sau „mizerie tosser”.

Cartitele de sex masculin sunt numite „vieri”, femelele sunt numite „scroafe”. Un grup de cartite este numit „cartita muncitor”.

Cartitele sunt caracaterizate ca tolerand niveluri mai ridicate de dioxid de carbon decat alte mamifere. Acest lucru se datorează faptului că celulele lor de sânge au o proteină a hemoglobinei speciala şi unica. Cartitele sunt capabile să reutilizeze oxigenul inhalat atunci când sunt deasupra solului şi ca urmare sunt capabile de a supravieţui în medii sărace în oxigen, cum ar fi în tuneluri subterane.
Dieta unei cartite, in primul rand este formata din râme şi alte nevertebrate mici, găsite în sol şi, de asemenea, o varietate de nuci.

Deoarece saliva cartitelor contine o toxina care poate paraliza râmele, cartitele sunt capabile sa stocheze prada lor pentru a putea fi consumata mai tarziu. Ele construiesc tuneluri subterane speciale niste simple camari,” doar pentru acest scop, cercetatorii au descoperit niste simple camari, de asemenea, cu peste o mie de rame în ele. Înainte de a manca ramele, cartitele le atrag între labele lor plate pentru a forta iesirea pamantului colectat şi murdaria din intestinele viermilor sa iasa.

10 Comentarii

 • Diaconescu Ileana

  Este frumos ce scrieti despre cartita, dar sa va spun eu ca ele strica culturile.De exemplu mie mi-au carat toti bulbii de lalele[ cam vreo300] bucati si cartofii de samanta.Am sapat dupa ele, dar nu le-am gasit.Ce pot sa le fac, pentru ca vine primavara si o luam de la capat cu treaba in gradina

 • denis

  tare referatu ms

 • livius1302

  Cartitele sunt carnivore. Ele nu mananca bulbi sau radacini. Orbetii sunt cei care devasteaza gradinile in acest fel.

 • Marius Bradean

  Spuneti-mi va rog cum arata orbetii si cum sa ma scap de ei?Si mie mi-au mancat toti bulbii de lalele si de narcise!Ce pot sa fac????

 • Ana predescu

  Am un test la bio si trebuie sa completez o fisa: coada cartitei este scurta si……..cu rol in……..

 • nelu

  Nici o metoda cu granule ,fumigene,aparate cu ultrasunete ,pastile ,usturoi cum zic unii…nu da rezultate va zic din experienta ,sunt facute sa ne fure banii,doar capcanele montate pe galerie unde circula cartitele si nu in musuroi care este un terminal de galerie pe care cartita nu-l mai viziteaza.Doar capcanele dau rezultat.

 • Darius

  Eu iubesc cartitele.

  Pentru cei care o sa ma injure le doresc multa sanatate!

 • despina

  dar cum se inmultesc ele

Tu ce parere ai ?