In Romania cartitele sunt protejate prin lege, informatiile si produsele prezentate mai jos se refera strict la combaterea soareciilor si sobolaniilor de camp.

Amenajarea unui spatiu verde, gradina, parc, peluza, etc., necesita sute, chiar mii de euro si nenumărate ore de munca, iar la final „va fi distrusa si invadată de tuneluri, galerii şi musuroaie de cartita.

Cartitele construiesc tuneluri subterane speciale – „niste simple camari,” cu scop de a captura in acest fel ramele ce cad in el. Înainte de a le manca, cartite le strag între labele lor plate pentru a forta iesirea pamantului colectat si murdaria din intestinele ramelor.

Capcana sau cursa mecanica impotriva cartitelor

Aceste echipamente ce va vor ajuta de a scapa de carftite se monteaza in tunelul cartitelor. Cartita circula frecvent pe galerie (tunel) in cautarea ramelor cazute si vor sapa prin orice obstacol pentru a ajunge repede la prada sau pentru a mari spatiul de captura. De aceea capcanele trebuie puse in asa fel incat rama sa nu-si dea seama de existenta lor si sa le declanseze atunci cand sapa. Provoaca moartea rapida prin sugrumare.

Informatii despre montarea capcanelor de tip cleste impotriva cartitelor, in gura de aerisire:

Capcana cu inel

Capcana cu inel

Cum se prinde o cartita

Cum se orinde cartita

1. Cu ajutorul unui harlet mariti gaura unde cartita a iesit la suprafata pentru a vedea tunelul construit de cartita sub forma unui cerc perfect cu raza de aproximativ 15 cm. Realizati gaura cu mare grija fara a deranja canalul sau canelele construite de cartita. (imaginea 1)
2. Cautati cu degetul directia canalului si luat in seama acest aspect pentru a monta capcana de cartite si pentru a obtine rezultate optime. Inchiderea ei trebuie sa se faca perpendicular pe canal. Carita ce va declansa capcana trebuie sa fie intre clesti. (imaginea 2)
3. Realizati din pamant o punte intre care sa se puna capcana tip cleste. Punctul de declansare trebuie sa fie in punte sau cel mult deasupra pentru atunci cand cartita va sapa prin punte sa declaseze capcana. (imaginea 3)
4. Foarte important este ca gaura rotunda facuta initial sa fie acoperita cu atentie fara a astupa canalele, doar la suprafata. Nu trebuie ca fascicole de lumina sa treaca prin acoperisul de pamant. In felul aceasta cartita nu-si va da seama ca ceva este in neregula. Aceasta va sapa, va declansa capcana prin atingerea limbei de declansare si va strivita de clesti. (imaginea 4)
5. verificati a doua zi daca capcana a fost declansata. Daca dupa 3 zile aceasta este la fel inseamna ca tunelul nu mai este frecventat de cartite si trebuie mutata capcana in alt loc.

Informatii despre montarea capcanelor de tip inel impotriva cartitelor, pe galerie (tunel):

Modalitate de montare a capcanei

Capcana cartita

Montare capcane cartite

1. Cu ajutorul unui harlet mariti gaura unde cartita a iesit la suprafata pentru a vedea tunelul construit de cartita. Realizati gaura cu mare grija fara a deranja canalul sau canelele construite de cartita. (imaginea 1)
2. Cautati cu degetul directia canalului si luat in seama acest aspect pentru a monta capcana de cartite si pentru a obtine rezultate optime. Aceasta trebuie plasata de-a lungul canalului in directia din care vine cartita. (imaginea 2)
3. Acoperiti cu pamant afanat capcanele iar punctul de declansare trebuie si el acoperit cu pamant afanat pentru a fi greu de depistat dar totusi sa se declanseze.(imaginea 3)
4. Foarte important este ca gaura rotunda facuta initial sa fie acoperita cu atentie fara a astupa canalele, doar la suprafata. Nu trebuie ca fascicole de lumina sa treaca prin acoperisul de pamant. In felul aceasta cartita nu-si va da seama ca ceva este in neregula. Aceasta va sapa, va declansa capcana prin atingerea limbei de declansare si va strivita de clesti.
5. verificati a doua zi daca capcana a fost declansata. Daca dupa 3 zile aceasta este la fel inseamna ca tunelul nu mai este frecventat de cartite si trebuie mutata capcana in alt loc.

Combaterea cartitelor cu ajutorul pastilelor repelent.

Va prezentam in cele ce urmeaza metoda de a scapa de cartitele din gazon si gradina prin aplicarea tratamentului cu pastile repelent MET10 anti-cartite. Aceasta se vor aplica la intervale de 5 – 6 metri, se deschide un orificiu in tunel (acolo unde sunt galerii vizibile la suprafaţă) si la fiecare musuroi de cartita. Aplicaţi 1 – 2 pastile (in functie de marimea galeriei) de 20 gr. la fiecare gaură, turnaţi apă – intre 1 – 2 litri, apoi acoperiţi gaurile cu pămant si presaţi uşor sa etanseizati gura galeriei.
Daca gradul de infestare este ridicat exista sanse foarte mari sa observam ulterioare aparitii. Este vorba de un alt canal decat cel initial care nu a fost supus tratamentului.

In cazul infestarilor masive este recomandata utilizarea capcanelor mecanice. Repelentii tin la distanta cartitele care au intentia de a trece prin canalele tratate dar nu le impiedica sa-si faca canale noi.

Folosind capcanele mecanice reduceti gradul de infestare pe suprafata apropiata. Apoi cu repelenti va asigurati ca alte cartite, din camp, nu vor mai trece prin canalul deja facut.
La deschiderea unui musuroi de cartite este frecvent intalnit sa existe doua canale oblice in pămant, orificii pe unde cartita scoate pamantul din galerii separate, acolo se aplica cate o pastila in fiecare gaura (spre fiecare galerie). Sa NU se acopere cu pamant pastilele anticartite , deoarece scade eficienta (se acopera doar gaura galeriei cu un bulgare de pamant – pastila sa fie plasata cat mai adanc in galerie).

Combaterea cartitelor cu capcanele de sobolani – nu a fost testat!

1. Prima varianta ar fi indepartarea pamantul de deasupra tunelului sau a doua varianta fara,
2. Pozitionati capcana mecanica in buza tunelului. Folositi pe post de momeala doua feliute de salam sau ceva asemanator.
3. Aplicati deasupra capcanei o cutie de pantofi ,cartita nu va sesiza o diferenta prea mare atat timp cat razele soarelui nu vor incalzi tunelul. Exclus pamant altfel capcana se autodeclanseaza

 

Montare capcane cartite

Montare capcane cartite

Montare capcane cartite

Montare capcana cartite

Montarea capcanelor cartite

Capcane cartite

Montare capcane cartite   Montare capcane cartite   Montare capcana cartite

1 Comentariu

  • balasa constantin

    va rog sa-mi spuneti daca au efect la cartite si daca se pot procura prin cumparare directa sau este nevoie de o autorizatie speciala.

Tu ce parere ai ?